Neispunjeno

“Bira” i “Miral” nisu zatvoreni

Iako je prije dvadeset dana premijer Vlade Unsko-sanskog kantona (USK), Mustafa Ružnić najavio da će migrantski centri “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši biti zatvoreni za deset dana, to se još uvijek nije desilo.

Tom prilikom Ružnić je podsjetio na jedan od, kako je rekao, najvažnijh zaključaka sastanka koji je ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić održao 31. augusta 2020. godine sa predstavnicima Unsko-sanskog kantona te međunarodnih organizacija koje prate ovu problematiku, a odnosi se na zatvaranje dva prihvatna centra za migrante u USK.

U narednih deset dana trebalo bi da dođe do potpunog zatvaranja prihvatnih centara “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši. Nema više prijema novih migranata u “Biri” i “Miralu” i ide se u pravcu njihovog konačnog zatvaranja. Istovremeno, dogovoreno je da se prošire prihvatni kapaciteti u kampu Lipa, gdje bi se smještali migranti u mnogo većem broju.

Mustafa Ružnić, 2. septembar 2020.

Policija USK je 8. septembra iz migrantskog centra Bira prebacila nešto više od 100 migranata u kamp u Lipi, potvrdio je to za portal USKinfo.ba portparol Uprave policije MUP-a USK-a, Ale Šiljdedić.

Jučer je prebačeno 106 migranata iz kampa Bira. Radi se o punoljetnim osobama. U Biri je još uvijek negdje oko 400 osoba, s tim da je više od pola maloljetno i čeka se rješenje tog problema, odnosno da se oni prebace u neki drugi kamp. Migranti su prebačeni u dva autobusa i nikakvih problema nije bilo.

Ale Šiljdedić, 9. septembar 2020.

U Velikoj Kladuši, opštini u kojoj se nalazi migrantski centar Miral, 17. septembra 2020. godine održana je tematska sjednica Opštinskog vijeća posvećena problematici migrantske krize, a na koju je bio pozvan i premijer Ružnić. On je između ostalog rekao da ni jedan od zaključaka koji su doneseni 31. augusta, pa do njegovog obraćanja, nije ispoštovan, te da se u Biri nalazi oko 60 maloljetnih i 200 punoljetnih migranata.

Ružnić je 22. septembra za BHRT rekao da postoje problemi sa rješavanjem pitanja smještaja maloljetnika iz kampa Bira gdje još uvijek boravi 285 osoba.

S obzirom na činjenicu da Bira i Miral još nisu zatvoreni iako je početkom mjeseca bilo najavljeno da će se to desiti za 10 dana, obećanje premijera USK Mustafe Ružnića Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!