Djelimično ispunjeno

Proširenje vrelovodne mreže u Lukavcu djelimično završeno, dok se radovi nastavljaju

Još 2017. godine počelo se sa provođenjem aktivnosti u cilju finansiranja, proširenja i rekonstrukcije vrelovodne mreže u Lukavcu, te su iste nastavljene u 2018. ali i 2019. godini.

U tom smislu, krajem juna mjeseca prošle godine, načelnik Opštine Lukavac, Edin Delić potpisao je Odluku o pokretanju postupka javne nabavke radova za proširenje vrelovodne mreže, koja se ovoga puta odnosila na ulicu Patriotskog Fronta, te priključenje Crkve sv. Ante Padovanskog u Lukavcu, priključenje zgrade Arkada na sistem centralnog grijanja i proširenje vrelovodne mreže u ulici Patriotskog Fronta br. 21.

Kako je tada navedeno,”toplificiranje ovih objekata će biti izvedeno u okviru plana da tokom 2017. i 2018. godine u Lukavcu bude toplificirano oko 200 stanova”.

Ako uzmete 200 stambenih jedinica sa oko 5 tona potrošnje uglja godišnje, to je oko 1.000 tona godišnje manje uglja koji će biti spaljen u najužem centru Lukavca. Oni koji išta znaju o ekologiji i zagađenjima svjesni su koliko je to manje okolinsko opterećenje u odnosu na raniji period.

Edin Delić, 22.06.2018.

U cilju implementacije projekta proširenja i rekonstrukcije mreže na pomenutim lokacijama, 16.08.2018. godine potpisani su ugovori između Opšine Lukavac, koju je zastupao opštinski načelnik Edin Delić i „VODOINS“ d.o.o. Tuzla, kojeg zastupa direktor Mirsad Konkić i „MIKOM“ d.o.o. koga zastupa direktor Mevludin Arapčić.

Predmet ugovora bilo je izvođenje radova na proširenju vrelovodne mreže u ulici Patriotskog fronta, te priključenje zgrade Arkada i crkve Sv. Ante Padovanskog.

Tom prilikom navedeno je da je“vrijednost ukupnih izvedenih radova oko 360.000 KM, pri čemu je Opština Lukavac iz Budžeta izdvojila 200.000 KM, dok je Vlada Tuzlanskog Kantona izdvojila sredstva u iznosu od oko 160.000 KM”, uz napomenu da “rok za izvođenje radova je 60 dana od dana uvođenja izvođača u posao”.

Na Istinomjerov upit da nam se dostave informacije o aktivnostima koje su u međuvremenu izvršene na implementaciji pomenutih projektata, iz Odsjeka za investicije Opštine Lukavac stigao nam je detaljan odgovor:

  • Radovi po ugovoru broj: 02-14-2369/18, od dana 15.08.2018. godine (priključenje zgrade „Arkada“ na sistem daljinskog grijanja), u cjelosti izvedeni od strane izvođača radova „VODO-INS“ doo Tuzla, grijanje u funkciji, a za predmetne radove (sukladno zakonskim odredbama) nije potrebno provoditi postupak tehničkog pregleda;
  • Radovi po ugovoru broj: 02-14-2368/18, od dana 15.08.2018. godine (proširenje vrelovodne mreže u ul Patriotskog fronta bb i priključenje crkve sv Ante Padovanskog na vrelovodnu mrežu), u cjelosti izvedeni od strane izvođača radova „VODO-INS“ doo Tuzla, grijanje u funkciji, proveden postupak tehničkog prijema predmetnih radova i očekuje se donošenje upotrebne dozvole od strane nadležne općinske službe;
  • Radovi po ugovoru broj: 02-14-2370/18, od dana 15.08.2018. godine (radovi na izgradnji KTP 350 kW, vrelovoda i vrelovodnog priključka u ul Patriotskog fronta br. 21) su od strane izvođača radova „MIKOM“ doo Tuzla, izvedeni u procentu od cca 85 %. Podstanica KTP 350 kW je završena i u funkciji je, a dio radova koji se odnose na polaganje predizolovanih cijevi od podstanice prema susjednoj zgradi, trenutno nije moguće izvesti zbog opravdanih razloga, odnosno nastalih nepovoljnih vremenskih uslova (niske temperature ne pogoduju tehnologiji izvođenja radova). Uz poboljšanje vremenskih uslova, stvoriće se uslovi za okončanje preostalih radova.

Odsjek za investicije Opštine Lukavac, 21.01.2019.

U skladu sa izvještajem nadležnog opštinskog odsjeka, veći dio radova na vrelovodnoj mreži je završen. Međutim, obzirom da je predviđeni rok istekao a da korisnici vrelovodne mreže u ulici Patriotskog fronta bb, te u crkvi sv. Ante Padovanskog još uvijek nisu priključeni na mrežu, Istinomjer obećanje načelnika Edina Delića u vezi proširenja vrelovodne mreže u Lukavcu do ovoga momenta ocjenjuje djelimično ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti dalji tok implemetacije ovog projekta.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!