Promjenjivo tempiranje državne i entitetske vlade

Zeljko KomsicVlada FBiH i Vijeće ministara BiH, gotovo pola godine od održavanja Opštih izbora u oktobru prošle godine, konačno su formirani u utorak 31. marta. Vlast je formirana u posljednji čas, s obzirom da je 31. marta isticala Odluka o privremenom finansiranju FBiH, pa je ovom entitetu prijetila i finansijska blokada. Odmah po formiranju Vlade FBiH održana je i njena prva hitna sjednica na kojoj je, gotovo u gluho doba noći, usvojen Budžet za 2015. godinu. Tako je okončana višemjesečna saga u kojoj su glavni akteri bili lideri SDA, HDZ-a i DF-a, koji su inače prekršili brojne rokove za formiranje vlasti koje su sami sebi postavili, a o čemu je ranije pisao i istinomjer.

U izjavama u vezi sa rokovima za formiranje vlasti prednjačili su lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, ali nedosljednosti se moglo pronaći i u stavovima lidera DF-a Željka Komšića.

Tako je predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić, prošle sedmice, nakon sjednice ove stranke, istakao zvanični stav DF-a da će podržati formiranje Vlade FBiH samo pod uslovom da ona bude formirana isti dan i sat kada i Vijeće ministara BiH. (Klix, 27.03.)

Zaista i Vlada FBiH i Vijeće ministara formirani su u istom danu, međutim, ne možemo a da ne primijetimo kako je lider DF-a, Željko Komšić, mjesec dana ranije imao potpuno drugačiji stav u vezi sa formiranjem federalne i državne vlasti.

“To se moglo završiti davno, zapravo u decembru smo mogli imati Vijeće ministara, a Vladu FBiH u januaru. Ali, ne! Došlo se sa pričom da mora ići paralelno Vijeće ministara i Vlada FBiH. To je tražio HDZ”, izjavio je Komšić sredinom februara.

Dakle, s obzirom da je ranije smatrao kako treba što prije formirati Vjeće ministara, a da je u posljednjoj fazi pregovora oko formiranja insistirao na njihovom sinhronizovanom formiranju, od Istinomjera će dobiti ocjenu nedosljedno, a s obzirom da su sada formirani Vlada FBiH i Vijeće ministara ostaje nada da će se koalicioni partneri konačno prihvatiti posla.

Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog,...

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...


Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...