Promjenjivo tempiranje državne i entitetske vlade

Zeljko KomsicVlada FBiH i Vijeće ministara BiH, gotovo pola godine od održavanja Opštih izbora u oktobru prošle godine, konačno su formirani u utorak 31. marta. Vlast je formirana u posljednji čas, s obzirom da je 31. marta isticala Odluka o privremenom finansiranju FBiH, pa je ovom entitetu prijetila i finansijska blokada. Odmah po formiranju Vlade FBiH održana je i njena prva hitna sjednica na kojoj je, gotovo u gluho doba noći, usvojen Budžet za 2015. godinu. Tako je okončana višemjesečna saga u kojoj su glavni akteri bili lideri SDA, HDZ-a i DF-a, koji su inače prekršili brojne rokove za formiranje vlasti koje su sami sebi postavili, a o čemu je ranije pisao i istinomjer.

U izjavama u vezi sa rokovima za formiranje vlasti prednjačili su lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, ali nedosljednosti se moglo pronaći i u stavovima lidera DF-a Željka Komšića.

Tako je predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić, prošle sedmice, nakon sjednice ove stranke, istakao zvanični stav DF-a da će podržati formiranje Vlade FBiH samo pod uslovom da ona bude formirana isti dan i sat kada i Vijeće ministara BiH. (Klix, 27.03.)

Zaista i Vlada FBiH i Vijeće ministara formirani su u istom danu, međutim, ne možemo a da ne primijetimo kako je lider DF-a, Željko Komšić, mjesec dana ranije imao potpuno drugačiji stav u vezi sa formiranjem federalne i državne vlasti.

“To se moglo završiti davno, zapravo u decembru smo mogli imati Vijeće ministara, a Vladu FBiH u januaru. Ali, ne! Došlo se sa pričom da mora ići paralelno Vijeće ministara i Vlada FBiH. To je tražio HDZ”, izjavio je Komšić sredinom februara.

Dakle, s obzirom da je ranije smatrao kako treba što prije formirati Vjeće ministara, a da je u posljednjoj fazi pregovora oko formiranja insistirao na njihovom sinhronizovanom formiranju, od Istinomjera će dobiti ocjenu nedosljedno, a s obzirom da su sada formirani Vlada FBiH i Vijeće ministara ostaje nada da će se koalicioni partneri konačno prihvatiti posla.

Protiv SDA, pa sa SDA

U ponedjeljak, 15. jula ove godine Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla jednoglasno je donijelo odluku o...

SDS nije podržao Dodikov veto

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) podržala je prijedlog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da blokira stupanje na snagu odluke kojom bi se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju...Stanić se predomislio po pitanju vitalnog entitetskog interesa

Nakon što je Predsjedništvo BiH na svojoj 4. redovnoj sjednici usvojilo Zaključak o zvaničnom stavu Bosne i Hercegovine u vezi s nastavkom izgradnje mosta Komarna - Pelješac od strane Republike...