Analize

Projekti načelnika Općine Centar Sarajevo u prvoj godini mandata

Općina Centar Sarajevo uspjela se baviti realizacijom velikog broja predizbornih obećanja načelnika Nedžada Ajnadžića u prvoj godini njegovog mandata. Neki projekti su realizovani u cjelosti, dok je implementacija brojnih projekata u fazi realizacije i mogla bi biti završena u skorije vrijeme.

Nedžad Ajnadžić (SDA), u svojoj predizbornoj kampanji dao je najviše obećanja od svih načelnika i gradonačelnika obuhvaćenih istraživanjem Istinomjera, ukupno 205. Od tog broja, u prvoj godini uspio je ispuniti 19 obećanja, te je u još 23 obećanja postignut značajan napredak i ona su ocijenjena kao obećanja “u progresu”. Rad je započet na ispunjavanju još 109 obećanja, dok je 52 obećanja ostalo nezapočeto. Dva obećanja ocijenjena su kao neutemeljena.

S obzirom da je Ajnadžić provodio manje ili veće aktivnosti na ispunjavanju više od ¾ svojih obećanja, izdvojit ćemo nekoliko projekata na kojima je tokom prve godine mandata intenzivno radio.

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Gradnja vodovoda u Nahorevu počela je u novembru prošle godine, a u martu 2017. godine položen je cjevovod za vodovod u ovom naselju, a koji bi trebao trajno obezbijediti uredno snabdijevanje pitkom vodom naselja Nahorevska brda, Selja, Muharemovići i Nahorevo. Već polovinom oktobra ove godine, započeti su radovi na priključenju domaćinstava na distributivnu vodovodnu mrežu.

Kako su naveli iz Općine Centar radi se o “najvećem projektu vodosnabdijevanja na području općine Centar u posljednjih dvadeset godina, u koji je Općina uložila više od dva miliona maraka.”

Također, rebalansom ovogodišnjeg budžeta Općina je obezbijedila sredstva za izgradnju vodovodnih priključaka za 350 domaćinstava kako bi ovaj vodovodni sistem bio u punoj funkciji. Kako je saopšteno iz Općine svi budući korisnici sami će finansiraju troškove izgradnje šahta, nabavke i ugradnje baždarenog vodomjera, te dovođenje vode cijevima u njihov stambeni objekat.

Početak izgradnje Škole na Šipu

Prva faza projekta izgradnje osnovne škole na Šipu koja je podrazumijevala armirano-betonske radove, završena je dva mjeseca prije ugovorenog roka. Izgradnju ove škole zajedno realizuju Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Za realizaciju prve faze projekta, u budžetu Općine Centar je obezbijeđeno 2,6 miliona KM, dok je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u budžetu za 2016. godinu obezbijedilo 700 hiljada KM, a u 2017. za ovu namjenu je planiralo 450 hiljada KM.

Sufinansiranje vantjelesne oplodnje

Jedan od najinteresantnijih projekata koji se odvija dobrom dinamikom je i sufinansiranje vantjelesne oplodnje, što je bilo jedno od obećanja načelnika Ajnadžića.

Početkom 2017. godine načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje, te je tako ova Općina započela sa realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.

Projekat se realizuje putem općinske Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, a u budžetu je za tu namjenu obezbijeđeno 100.000 KM. Tokom 2017. godine odobrena su 24 zahtjeva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje za šta je utrošeno 46.562 KM.

Novčana pomoć porodiljama

Općina Centar Sarajevo je i tokom mandata načelnika Ajnadžića nastavila sa pružanjem jednokratne novčane pomoći porodiljama sa područja ove općine, a u odnosu na 2016. godinu kada je u ovu svrhu u Budžetu izdvojeno 82.600 maraka, u ovoj godini je taj iznos uvećan na 130.000 maraka.

Početkom februara ove godine stupio na snagu izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama. Izmjenama je uvedena novina da za rođenje četvrtog i svakog narednog djeteta Općina Centar izdvaja po 1.000 KM, dok je, kao i do sada, novčana pomoć za rođenje prvog i drugog djeteta 300 KM, za treće rođeno dijete ovaj iznos je 500 KM.

Jednokratnom pomoći je obuhvaćeno više stotina porodilja.

Parkovi Ciciban

U prvoj godini mandata Općina Centar izgradila je nekoliko igrališta “Ciciban” u mjesnim zajednicama, pa su tako otvorena igrališta: na Koševskom brdu, Grdonju, Ciglanama, u parku Hastahana, Kranjčevićevoj ulici, Nahorevu, Soukbunaru, u Ulici Koste Hermana i ulici Patriotske lige, Čobaniji i na uglu Dalmatinske ulice.

Na ovim igralištima, osim zaštitnih ograda, postavljen je i mobilijar za koji je Općina Centar iz svog budžeta izdvojila 157.675 KM tokom 2017. godine. Ugovorom, koji je potpisan 3. maja 2017. godine između Općine Centar i KJKP “Park“, a njime je tada predviđeno uređenje osam dječjih parkova u sedam mjesnih zajednica Općine Centar

Početak gradnje ambulante “Višnjik”

Tokom 2017. godine, nakon korekcije Regulacionog plana ”Bjelave-Čekaluša”, započela je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa u Bolničkoj ulici u kojem će biti smještena ambulanta porodične medicine ”Višnjik”. Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu obezbijedila 265.000 KM za kupovinu poslovnog prostora u prizemlju objekta.

Prostorije stare ambulante porodične medicine ”Višnjik” (Koševska b.b.) su na osnovu rješenja inspektora Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zatvorene još u februaru 2013. godine zbog opasnosti od urušavanja objekta. Svi pacijenti koji su ostvarivali pravo na zdravstvenu zaštitu u ambulanti ”Višnjik” privremeno koriste usluge ambulante porodične medicine ”Čekaluša”.

Rekonstrukcija Merhemića Trg

Radovi na uređenju dijela Merhemića trga koji su započeli sredinom jula ove godine su u završnoj fazi.

Nakon što su sa trga uklonjene stare dotrajale ploče i podloge, na površini od 600 metara kvadratnih su postavljene nove granitne ploče. Izgrađeno je stepenište i pristupne rampe za nesmetan prolazak osoba u invalidskim kolicima. Također su ugrađeni i slivnici, zasađeno dekorativno drveće i postavljen parkovski mobilijar. U sredini obnovljenog dijela trga izgrađena je i metalna konstrukcija sa žaštitomod sunca kao i fontana. Ulazak i prolaz motornim vozilima preko trga žće biti onemogućen kako bi se spriječila oštećenja novih ploča.

Općina Centar finansirala je ovaj projekat sa 286.222 KM.

Briga o stanovnicima treće životne dobi

U svom programu Nedžad Ajnadžić pažnju je posvetio i stanovnicima Općine treće životne dobi, pa su se tako u njemu našla obećanja o obilježavanju Dana penzionera Općine kao i organizovanim izletima za ovu populaciju. Oba su ocijenjena kao ispunjena u prvoj godini njegovog mandata.

Općinsko Vijeće Centar je na sedmoj redovnoj sjednici održanoj 9. marta 2017. godine usvojilo Odluku o obilježavanju Dana penzionera općine Centar 27. aprila, na dan osnivanja Udruženja penzionera u ovoj općini. Osim toga na inicijativu načelnika Nedžada Ajnadžića preko 500 penzionera sa područja Centra boravilo je i na jednodnevnom izletu u sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići koji se nalazi na području opštine Olovo. Za sve penzionere sa područja općine Centar koji su se prijavili za izlet bio je osiguran prijevoz autobusima do Ajdinovića i nazad, kao i hrana i sokovi.

Među ispunjenim obećanjima Nedžada Ajnadžića našlo se i ono o otvaranju Centra za zdravo starenje. Početkom septembra zvanično je otvoren novi Centar za zdravo starenje u zgradi “Svjetlosti” (Muhameda Kantardžića 3).

Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje, a u tu svrhu je iz budžeta izdvojila više od 120.000 KM.

Na osnovu potpisanog ugovora o partnerstvu dvije općine, obaveza Općine Centar je da svake godine obezbijedi 28.000 KM, dok će Općina Stari Grad izdvajati godišnje 20.000 KM za rad ovog centra.

Razdvajanje mjesnih zajednica

Razdvajanje mjesnih zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“ i „Breka-Koševo II“ također se našlo među ispunjenim obećanjima Nedžada Ajnadžića.

Tako su u junu 2017. godine otvorene prostorije nove Mjesne zajednice „Koševo II“ u Ulici Marcela Šnajdera 9-a, dok je sredinom oktobra ove godine ozvaničen završetak radova na opremanju prostorija u nekadašnjoj Poljoprivrednoj zadruzi „Centar“ u Nahorevu, u kojima će biti smještena nova Mjesna zajednica „Nahorevo“.

Sve mjesne zajednice na području Općine Centar su također informatizovane što je bilo još jedno obećanje Nedžada Ajnadžića koje je ocijenjeno kao ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!