Program sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete

Krajem prošle godine svjedočili smo najavi velikih planova i obećanja iz Vlade KS kada je u pitanju zapošljavanje. Između ostalog mogli smo čuti i da budžet za 2018. godinu garantuje i zaposlenje 150 asistenata na fakultete Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Vlada KS ispunila je obećanje dato u februaru ove godine i juče je 87 budućih asistenata potpisalo ugovore o radu sa UNSA

U februaru ove godine Univerzitet u Sarajevu uradio je projektni prijedlog zapošljavanja asistenata, te isti dostavio Vladi Kantona Sarajevo. Nakon toga, Vlada KS usvojila je prijedlog finansiranja provedbe Programa sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete “150+”. Obećano zaposlenje dobilo je 87 asistenata/ica, i svi su potpisali ugovor na četiri godine. Kao razlog nepopunjavanja svih 150 otvorenih pozicija navedena je “mala zainteresiranost diplomanata da rade kao asistenti”.

Danas smo podijelili 87 ugovora mladim asistentima. Ovi ljudi će dobiti priliku da se usavršavaju i da rade. Imamo više od 30 dobitnika zlatnih ili srebrenih znački, imamo djece šehida i drugih kategorija. Hvala svima koji su pomogli da podmladimo nastavni kadar. Ovim smo podmladili kadar za 10 procenata.

(Rifat Škrijelj, Rektor Univerziteta u Sarajevu, 18.07.2018.)

Podsjećamo, u septembru prošle godine resorno ministarstvo najavilo je nova zapošljavanja na sarajevskom univerzitetu.

Očekujemo da će se za godinu dana desiti reforma UNSA što će omogućiti da se bolje rangira. Nadamo se da ćemo putem Zavoda za zapošljavanje uspjeti uposliti između 100 i 150 asistenata, a Vlada KS bi odluku o tome trebala donijeti do kraja septembra.

(Elvir Kazazović, 16.09.2017.)

Donošenje odluke uslijedilo je nešto kasnije. Vlada KS je početkom februara ove godine dala tek prvi nagovještaj da bi se obećanje o zapošljavanju asistenata uskoro moglo realizovati.

Univerzitet u Sarajevu zaposlit će 150 asistenata zbog izraženog nedostatka mlađeg akademskog kadra. Također u ovoj godini planirani su brojni radovi na infrastrukturi i poboljšanju sistema s ciljem unapređenja kvaliteta visokog obrazovanja.

(Saopštenje Vlade KS, 09.02.2018)

Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Vlada KS je na 122. redovnoj sjednici, održanoj 19.04.2018. godine, usvojila listu poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja asistenata na fakultete „150+“.

Služba za zapošljavanje KS će fakultetima koji su obuhvaćeni ovim programom, mjesečno, u periodu od 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.300 KM po novouposlenoj osobi za dio isplate plate i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Za realizaciju ovog programa planirana su sredstva u iznosu od 2.340.000 KM.

(Saopštenje Vlade KS, 20.04.2018.)

Za uspješnu realizaciju projekta zapošljavanja asistenata na UNSA, Vlada KS i resorno ministarstvo dobijaju ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Hoće li biti riješen problem raskrsnice u naselju Ramići?

Zbog, kako se navodi, dešavanja većeg broja saobraćajnih nesreća na raskrsnici koja se nalazi na magistralnom putu...

U akciji čišćenja Sarajeva angažovano 600 nezaposlenih osoba

U Sarajevu je danas počela velika proljetna akcija čišćenja, a na uklanjanju nezakonitih odlagališta smeća, čišćenju ulica i postavljanju mobilnih fasada u naredna dva mjeseca radit će 600...


RS: Pravilnik o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija u završnoj fazi

Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović nedavno je saopćio da je izrada Pravilnika o izvršavanju alternativnih krivičnih sankcija “u završnoj fazi”, te da će njegova izrada “biti okončana...