KS: Škola u prirodi za osnovce

Krajem prošle godine, ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS, Elvir Kazazović potpisao je sa Općinom Trnovo sporazum o sufinansiranju dogradnje objekta područne škole u Šabićima sa “školom u prirodi”, koja djeluje u sastavu OŠ “Zaim Kolar”, a u svrhu stvaranja uslova za besplatnu školu u prirodi. Tada je najavljeno i da će za oko 4.000 osnovaca u KS biti obezbijeđena “škola u prirodi”.

Namjera je da proširivanjem kapaciteta ovog objekta omogućimo svim učenicima četvrtih razreda, za njih oko 4.000, da “Školu u prirodi” provedu u tom predivnom prirodnom ambijentu Bjelašnice, besplatno i u boljim uslovima. To će se dešavati u kontinuitetu tokom cijele školske godine.

Elvir Kazazović, 17.04.2018.

Ipak, planovi sada izgeldaju drugačije, a besplatan boravak u “školi u prirodi”, do kraja ove godine biće realizovan za oko 2.000 osnovaca, te će se “u budžetu za narednu godinu”, koji će kreirati nova kantonalna vlada “planirat sredstva za nastavak realizacije ovog projekta”.

Naime, resorni ministar Kazazović potpisao je prošle sedmice sa rukovodstvom OŠ. „Zaim Kolar“ Sporazum o realizaciji ranije najavljenog. Međutim, ovim sporazumom, umjesto za 4.000 osnovaca, predviđen je besplatan boravak za njih “oko 2.000”, “u trajanju od po tri dana po grupi učenika na bazi dva puna pansiona sa uključenim prijevozom na relaciji škola – Šabići – škola”.

Za ovu namjenu smo osigurali sredstva u iznosu od 150.000 KM koja će biti utrošena u posljednjem kvartalu tekuće godine. U budžetu za narednu godinu planirat će se sredstva za nastavak realizacije ovog projekta, jer nam je cilj da svi učenici pomenutih razreda o trošku Kantonu Sarajevo imaju mogućnost da borave u školi u prirodi. To je naš objekt koji smo mi u mandatu ove Vlade KS rekonstruisali. Pravimo i novi objekt koji će imati dodatne smještajne kapacitete, jer je opredjeljenje ove Vlade i resornog ministarstva da omogućimo svim učenicima u KS besplatnu školu u prirodi.

Elvir Kazazović, 25.09.2018.

Podsjećamo, projekt “Škola u prirodi” resorno ministarstvo realizuje u saradnji sa općinom Trnovo. Za ovu namjenu, tokom ove godine, vršena je dogradnje objekta područne škole u Šabićima, koja djeluje u sastavu OŠ “Zaim Kolar”, za šta je iz Budžeta Kantona Sarajevo planirano izdvajanje od ukupno 600.000 KM u svrhu sufinansiranju ovog projekta.

Iako je bilo izdvajanja, i radilo se na realizaciji obećanog, iz navedenog je jasno da će tek oko 2.000 osnovca, do kraja ove godine, otići na tri dana u “školu u prirodu”, dok će ostali morati sačekati narednu budžetsku godinu i odluku nove kantonalne vlasti, zbog čega ministar Kazazović za realizaciju ovog projekta dobija ocjenu djelimično ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...