Neistina

Ko odlučuje o obustavi nastave u KS?

Komentirajući mogućnost obustave nastave u Kantonu Sarajevo zbog alarmantnog zagađenja zraka, još uvijek aktuelni ministar obrazovanja, nauke i mladih KS, Elvir Kazazović izjavio je da ne može on sam donijeti ovu odluku, da roditelji baš i nisu saglasni sa prekidom nastave, a pokušao je i prebaciti odgovornost na Vladu i Skupštinu KS. Međutim, ove Kazazovićeve navode demantuju njegove ranije izjave i odluke.

Zagađenje zraka u Sarajevu već nekoliko dana bilježi rekordne vrijednosti, a na pitanje da li će se ovo odraziti na odvijanje nastave, odnosno da li će doći do obustave iste, u cilju zaštite zdravlja učenika/ca u KS, resorni ministar Kazazović izjavio je sljedeće:

Obustavili smo nastavu prošle godine i roditelji su se bunili govoreći da oni odu na posao, a djeca izađu napolje jer ne idu u školu. Večeras je o tome govorio i Elmedin Konaković na sastanku Kolegija Skupštine KS. Oni su formirali Krizni štab i vidjet ćemo koje odluke će donijeti. Oni moraju da kažu da djeca ne idu u školu. U srijedu će biti vanredna sjednica Skupštine KS kojoj će prisustvovati stručnjaci i kazati šta treba poduzeti. U ovom trenutku sam ne mogu donijeti odluku o obustavi nastave jer takvu odluku mora donijeti Vlada KS.

Elvir Kazazović, 03.12.2018.

Da resorno ministarstvo i ministar Kazazović itekako svojom odlukom mogu obustaviti nastavu, i to u cilju zaštite djece i omladine zbog zagađenja zraka, svjedočili smo ranijih godina, kada je zagađenje bilo u znatno manjem obimu nego sad.

Obustavit ćemo nastavu, ali ne zbog zagađenja zraka, jer svi parametri upućuju da zagađenost nije na tom nivou da bi se proglasilo vanredno stanje, već to radimo zbog pritiska roditelja i javnosti.

Elvir Kazazović, 23.12.2015.

Resorno ministarstvo je i 2016. godine reagovalo na zagađenje zraka, i s tim u vezi donijelo odluku o načinu odvijanja nastave u KS. Podsjećamo, nakon što je krajem 2016. godine proglašena “uzbuna koja zahtijeva poduzimanje mjera propisanih Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo”, obzirom da je izmjeren veći stepen zagađenosti zraka od dozvoljenog, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je odlučilo da se nastava u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo “neće obustavljati” ali da će zbog prekomjernog zagađenja “biti skraćena”.

Napominjemo i to da i sada postoji pritisak javnosti i roditelja, čime je Kazazović također pravdao svoje ranije odluke.

Pozivamo i medijske kuće da ovom problemu daju prioritet u svom radu. Još jednom tražimo od odgovornih na svim nivoima vlasti da poduzmu potrebne i nužne korake kako bi se poboljšao kvalitet zraka u Sarajevu. Svako odugovlačenje da se poduzmu i bolni potezi samo će još više ugroziti naše zdravlje i živote. Upravni odbor VRKS poziva i vijeća roditelja u svim školama i koordinacije u općinama da u suradnji s upravama škola pronalaze privremene načine kako što manje ugrožavati zdravlje učenika i zaposlenika. Neke su opcije smanjivanje boravka djece na otvorenom, organizacija dijela nastave online, omogućavanje izostanaka sa nastave djeci koja imaju zdravstvenih problema, izbjegavanje izvođenja nastave u večernjim satima i slično.

Apel Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, 03.12.2018.

Apel Vijeća roditelja Kantona Sarajevo u cijelosti možete pročitati OVDJE.

U oba gore navedena slučaja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS svoje tadašnje odluke obrazložilo je time da je “važećim zakonima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja propisano da se odgojno-obrazovni rad smije prekidati samo u slučaju elementarne nepogode, epidemije ili sličnih opravdanih razloga”, a sam ministar Kazazović u nekoliko navrata je ponovio da se ove odluke mogu donijeti ne samo zbog proglašenja uzbuna, nego i pritiska javnost i roditelja, koji je sad i više nego evidentan.

Zbog svega navedenog, Elvir Kazazović za svoju izjavu da ne može donijeti odluku o obustavi nastave dobija ocjenu neistina.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!