Neistina

Prodanović: Šta će mi zakon, kad imam stranku?

Lazar Prodanović
Lazar Prodanović

Klub SNSD-a uputiće narednih dana zahtjev Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se na sjednici ovog doma glasa o smjeni ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, izjavio je Lazar Prodanović, delegat SNSD-a u Predstavničkom domu.

Prema njegovim riječima, ukoliko ova tačka ne bude na dnevnom redu sjednice zakazane za 19. septembar, mora biti razmatrana najkasnije 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

“To podrazumijeva i upućivanje zahtjeva predsjedavajućem Savjeta ministara BiH. Međutim, zahtjev je moguće razmatrati na Predstavničkom domu i bez mišljenja Savjeta ministara BiH ukoliko ono ne stigne u predviđenom roku”, istakao je Prodanović.

(Nezavisne novine, 12.09.2013.)

Komentar:

Poražavajuće je saznanje da poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, najvišem zakonodavnom tijelu u Bosni i Hercegovini, ne samo da ne poznaju zakone države čiji ih građani plaćaju, nego se čak ne potrude ni da ih pročitaju prije nego što u javnosti progovore – upravo o zakonskim procedurama.

Da je Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH, nekada otvorio Zakon o Vijeću ministara BiH, mogao je pročitati član 15. ovog zakona, u kom jasno stoji sljedeće:

Predsjedavajući Vijeća ministara može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra. Ako Parlamentarna skupština donese odluku o potvrdi smjene ministra ili zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je u skladu sa postupkom predviđenim članom 10. ovoga zakona imenovati novog ministra, odnosno zamjenika ministra. Novoimenovani ministar odnosno zamjenik ministra preuzima dužnost nakon potvrde Predstavničkog doma.

Dakle, suprotno Prodanovićevim tvrdnjama, nije moguće da Parlament BiH samostalno donese odluku o smjeni ministara. Ovakav postupak može pokrenuti jedino Predsjedavajući Vijeća ministara, a Predstavnički dom PSBiH takvu odluku može potvrditi ili ne potvrditi. Nikakvo „mišljenje Savjeta ministara“ nije propisano kao mehanizam donošenja odluke o smjeni bilo kog ministra u Vijeću ministara, a o tome da se ovakve smjene vrše na inicijativu kluba jedne stranke u Parlamentu nema ni govora.

Saga o smjeni Mirka Šarovića, koju je započeo Milorad Dodik, a preuzele je njegove stranačke kolege, traje već neko vrijeme. Odavno je jasno da se ključne odluke u Bosni i Hercegovini umjesto u institucijama donose u stranačkim centralama i na sastancima stranačkih lidera, pa se stoga više niko i ne čudi situacijama poput one u kojoj lider jedne stranke sebi dozvoljava najavljivanje smjene ministara na koju, po zakonu, ne može imati nikakvog uticaja. No, s obzirom da taj princip još uvijek nije pretočen u zakon, izjavu Lazara Prodanovića možemo samo ocijeniti kao neistinitu, a usput mu i savjetovati da se ubuduće, prije davanja ovakvih izjava, ipak informiše o zakonskim aktima koji regulišu rad institucije u kojoj prima platu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!