Neispunjeno

Privremeni GP kod Svilaja za sada neće biti uspostavljen

Krajem jula 2020. godine iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine najavljeno je da će ovo ministarstvo na čelu sa ministrom Mitrovićem učiniti sve napore da se do septembra otvori privremeni granični prijelaz na rijeci Savi kod Svilaja.

Priča o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, koji će povezivati autoput koji prolazi kroz Hrvatsku sa Koridorom VC u BiH traje već duži niz godina, a dvogodišnji rok za izgradnju ovog mosta, koja je započela u avgustu 2016. godine, nije ispoštovan tokom 2019. godine, čime se Istinomjer već bavio.

Krajem marta potpisan je Ugovor o izgradnji novog graničnog prijelaza Svilaj između Uprave za indirektno oporezivanje BiH i konzorcijuma NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši , ALFA TERM d.o.o. Mostar i TEHTON d.o.o. Banja Luka, saopćeno je iz UIO BiH. U međuvremenu su iz UIO BiH 12. maja 2020. godine obavijestili javnost da su osigurani uvjeti za “nesmetan početak radova na izgradnji graničnog prijelaza Svilaj”, a rok za završetak radova je 300 kalendarskih dana.

Izgradnja mosta završena je početkom jula 2020. godine, a mjesec dana kasnije ministar komunikacija i prometa, Vojin Mitrović istakao je da se “trenutno radi na izgradnji modernog graničnog prijelaza”, što je upravo i razlog zbog kojeg “most nije u funkciji”.

Želimo da što prije pustimo most u funkciju, stoga smo planirali da otvorimo privremeni granični prijelaz za automobile i pješake. (…) BiH će u septembru dobiti još jedan granični prijelaz – Svilaj na rijeci Savi.

Vojin Mitrović, 3. avgust 2020.

I u Saopćenju Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, objavljenom 22. jula 2020. godine saopćeno je da će ovo ministarstvo “na čelu sa ministrom Mitrovićem, učiniti sve napore da se do septembra otvori privremeni granični prijelaz za prelazak putnika i automobila kako bi se izbjegli dodatni troškovi na zaštiti, čuvanju i održavanju samog mosta, a samim tim i sprečavanje nelegalnog prelaska granice”.

Kako se do početka septembra nisu pojavile informacije o stavljanju u funkciju privremenog graničnog prijelaza, Istinomjer je pored Ministarstva komunikacija i prometa BiH kontaktirao i Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH za Istinomjer su istakli da “je učinjeno sve što je u nadležnosti ministarstva”, te su Istinomjer, za dalja pitanja, uputili na UIO BiH. U međuvremenu je stigao i odgovor iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji prenosimo u cjelosti:

Dana 24.07.2020. godine u UIO je održan sastanak direktora UIO i ministra Komunikacija i transporta BiH. U prilogu ovog maila je saopštenje koje je poslala UIO nakon pomenutog sastanka. U tom saopštenju je rečeno koji se uslovi moju ispuniti da bi se otvorio privremeni međunarodni granični prijelaz Svilaj. U međuvremenu, UIO je resornom ministarstvu dostavilo i procjenu finansijskih troškova koji bi morali da se obezbjede Upravi da bi se otvorio privremeni prijelaz, a koji iznose oko 1 milion KM. Ta sredstva su potrebna da bi se uradila sva neophodna infrastuktura za privremeni granični prijelaz, izvršila javna nabavka kontejnera i kućica, rampi, uradili mokri čvorovi, pripremila saobraćajnica. Da bi se sve ovo provelo i pripremilo neohodna su finasijska sredstva koja UIO nema, već bi trebala biti dodatno osigurana. Nakon osiguranja finansijskih sredstava neophodno je da se provedu sve produre nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH, što bi sigurno tražilo određeno vrijeme. Dakle, za otvaranje privremnog međunarodnog prijelaza Svilaj postoje dvije barijere: Administrativna – još uvijek nije potpisan međunarodni ugovor između BiH i Hrvtakse o otvaranju međunarodnog graničnog prijelaza Svilaj i Finansijska – UIO ne raspolaže neophodnim sredstviima u iznosu od 1 milion KM, koliko je potrebno za otvaranje privremenog raničg prijelaza Svilaj. Podsjećam, novi granični prijelaz Svilaj se radi, a prema dinamici radova trebao bi biti završen u aprilu 2021. godine. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 18.713.999,35 KM.

Odgovor na medijski upit, Ratko Kovačević, 9. septembar 2020.

Iz odgovora UIO BiH jasno je da je uspostavljanje pomenutog privremenog graničnog prijelaza upitno, te da do njegovog eventualnog stavljanja u funkciju neće doći tokom septembra ove godine.

S tim u vezi, Istinomjer će obećanje ministra komunikacija i prometa BiH, Vojina Mitrovića da će se do septembra 2020. godine otvoriti privremeni granični prijelaz na rijeci Savi kod Svilaja ocjeniti neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!