Priliv migranata sve veći, a BiH ima jednog policajca na 30 km granice

Već nekoliko godina svjedoci smo migrantska krize na Balkanu. U Bosni i Hercegovini broj ilegalnih migranata drastično je povećan tek u posljednje vrijeme, a prema riječima direktora Granične policije BiH, Zorana Galića broj ilegalnih migranata koji su pokušali ući u BiH povećan je za sedam puta. Pojedinim dijelovima BiH, kako sada stvari stoje, prijeti i ozbiljnija “migrantska kriza”, a na tridesetak kilometara bh. granice raspoređen je jedan policajac.

Granična policija BiH u 2017. godini evidentirala je značajno povećanje broja ilegalnih migranata. Od 1. januara do 31. decembra 2017. godine, u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrivena su 753 državljanina zemalja visokog migracijskog rizika dok ih je, za primjer, 2016. godine otkriveno manje od 100. Navedenom broju dodajemo i najmanje 130 osoba koje su spriječene da uđu u BiH, te dolazimo do pozamašne brojke od preko 880 ilegalnih migranata unutar BiH i na granicama.

(Zoran Galić, 15.01.2018.)

Migranti uglavnom dolaze iz Pakistana, Alžira, Afganistana, Turske, Libije, Sirije, te iz Maroka, Irana, Albanije i Kosova. Za njih je BiH, u večini slučajeva, samo tranzitno područje na putu ka EU. Na povećan priliv migranata BiH je upozorena i od strane Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja napominje da najnoviji talas migranata stiže iz Sjeverne Afrike, te da preko Grčke, Albanije i Crne Gore dolaze do Trebinja.

Najčešća tranzitna područja i mjesta pokušaja ilegalnih izlazaka iz BiH, do sada, su evidentirana na području Bihaća i Velike Kladuše, Posušja, Čapljine i Gruda, dok su najveći počinioci pokušaja ilegalnih prelazaka državljani Turske.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić nedavno je izjavio da “problem migranata postaje ozbiljan”, jer je BiH došla u situaciju da je postala ”ruta za ilegalne migracije.”

Ti podaci sada koji nas opterećuju možda nisu veliki za EU, ali za nas su ozbiljan problem.

Mi smo na granici tih kapaciteta, ali još uspijevamo.

(Dragan Mektić, 18.01.2018.)

U ovakvoj situaciji najvažnije je držati problem makar pod kontrolom, ali sudeći prema izjavama nadležnih, sigurnosne snage BiH sve teže i teže podnose povećani priliv migranata i izbjeglica.

Prema postojećoj sistematizaciji, GP BiH nedostaje 579 policijskih službenika. Međutim, sistematizacija ne oslikava realne aktuelne potrebe GP BiH, a situacija je otežana i zbog činjenice da je u 2016. godini penzionisan 81, a u 2017. 80 policijskih službenika. Problem nedostatka ljudi posebno je izražen u vrijeme ljetne sezone ili tokom praznika, a posebno je aktuelan na međunarodnim prijelazima i aerodromima.

(Sanela Dujković, portparol GP BiH, 23.02.2018.)

Obzirom na postojeće nedostatke ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić kao rješenje ovog problema, obzirom da je GP BiH pod okriljem njegovog ministarstva, ponudio je pozivanje u pomoć stranih snaga, odnosno Agencije za zaštitu spoljnih granica EU (Frontex).

Dao sam i nudim konkretne prijedloge. Moj je prijedlog bio da FRONTEX uputi jedan broj policajaca iz zemalja EU. Mi smo spremni da damo i jedan broj naših državnih graničnih policajaca na granicu između Albanije i Crne Gore, jer mislim da je tu najveći problem, odnosno jedna nekontrolisana propusnost se dozvoljava na tom dijelu granice. Onda to pada nama kasnije na teret.

(Dragan Mektić, 18.01.2018.)

Takođe, Mektić je u svojim izjavama o migracijskim kretanjima podcrtao i da je ključni problem zbog kojeg se BiH našla u nezavidnoj situaciji „propusnost granice” između Albanije i Crne Gore, jer Albanci, kako on kaže, ništa ne preduzimaju na presijecanju „lanca” ilegalnih migranata, nego ih „prećutno propuštaju”.

Rešenje treba tražiti na granici između Albanije i Crne Gore ili čak Albanije i Grčke, jer kad migranti već uđu na prostor zapadnog Balkana, to postaje ozbiljan problem.

(Dragan Mektić, 12.01.2018.)

Na prvi pogled reklo bi se da ministarstvo sigurnosti BiH, na čelu sa Draganom Mektićem nastoji riješiti ili, bolje rečeno, opravdati novonastale probleme. Ali niti su problemi nastali preko noći, obzirom da je prolazak migranata preko BiH do zemalja EU itekako bio očekivan, niti je nedostatak graničnih policajaca novost, a za to ne možemo, u potpunosti, okriviti druge države.

Svrha postojanja Agencije za policijsku podršku BiH, koja je također pod okriljem Ministarstva sigurnosti BiH, jeste osiguranje logističke podrške za sigurnosni sistem BiH. S tim u vezi,  Agencija za policijsku podršku obavezna je dostavljati i analize kadrovske popunjenosti resora za koje je nadležna odnosno objedinjavati podatake o potrebnim kadrovima u policijskim tijelima BiH, i iste dostavljati Ministarstvu sigurnosti BiH. Iz navedenog se jasno da zaključiti da je resorno ministarstvo itekako svjesno hroničnog kadrovskog deficita. Međutim, nejasno je zbog čega se nije pravovremeno reagovalo kako bi se izbjegli nadolazeći problemi, nego se tek sad radi na tome.

Krajem januara 2018. počelo je školovanje kadeta VIII-1 klase (100 kadeta u činu policajac). Vijeće ministara je 22. juna 2017. donijelo Odluku o utvrđivanju plana prijema kadeta u policijske agencije na nivou institucija BiH u 2017, prema kojoj je GP BiH odobren prijem 100 kadeta u činu policajac i po okončanju konkursne procedure i školovanja svih kadeta problem će biti djelimično riješen.

(Sanela Dujković, portparol GP BiH, 23.02.2018.)

U Centru za sigurnosne studije BiH (CSS) smatraju da je edukacija i osposobljavanje kadrova već godinama nezadovoljavajuća.

Tek je sada taj dio nešto intenziviran, i taj nedostatak je evidentan u svim agencijama. Dakle, to je dugogodišnji problem koji je zanemarivan, a slično je u SIPA, Direkciji za koordinaciji policijskih tijela itd. Direktor GP-a je čak izjavljivao da tridesetak kilometara granice ide na jednog policajca.

(Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije, 23.02.2018.)

Za deficit od 579 policijskih službenika 100 novih kadeta je kap u moru, i prilično zakašnjela reakcija u situaciji kada BiH pod pritiskom migrantske krize.

Iako ministar Mektić smatra da pomoć za rešavanje problema sa migrantima BiH treba zatražiti i od Frontex-a, iz svega navedenog jasno je da se BiH najprije treba rješiti problem deficitarnih sigurnosnih kadrova, pogotovo prije nego li uperimo prst krivnje u druge zemlje i propusnost njihovih granica.

 

(Istinomjer.ba)

 

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je...

KS: Gender akcioni plan i rodno odgovorno budžetiranje

Vlada Kantona Sarajevo na 20. sjednici održanoj 16. maja tekuće godine imenovala je Tim za izradu Gender akcionog operativnog i finansijskog plana u Kantonu Sarajevo. Na čelu ovog tima je...


Kanalizacija stigla, asfalt na čekanju

Desetogodišnji projekat izgradnje kanalizacije u Bijeljini privodi se kraju, ali jedan broj ulica u tom gradu nakon završetka radova još uvijek nije asfaltiran. Jedna od takvih je i Ulica Vojvode...