Analize

Pregled sedmice: Pored Bećirovića i Mehmedovića, i Christian Schmidt na Istinomjeru

Istinomjer je protekle sedmice ocijenio istinitost tvrdnji Denisa Bećirovića, Šemsudina Mehmedovića i Christiana Schmidta, a pisali smo i o kompenzacijskim mandatima te ko je zahvaljujući njima najčešće sjedio u zastupničkim klupama.

U kontekstu istinitosti, Istinomjer je ocijenio tri izjave političkih aktera u Bosni i Hercegovini te jednu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Tako je Denis Bećirović zabilježio jednu istinu i jednu neistinu koje iznio gostujući u programu televizije Face TV.

Naime, Bećirović je ustvrdio da je jedan od najaktivnijih delegata/kinja u Domu naroda PSBiH, što je ocijenjeno kao istina. U aktuelnom sazivu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je delegat s najviše predloženih zakona, njih šest. Kada su u pitanju delegatske inicijative, Bećirović prednjači s ukupno 30 inicijativa.

S druge strane, neistinom je ocijenjena Bećirovićeva tvrdnja da je Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH “pripremljen od SDA i završen od strane SDA”. Ipak, u pripremi spomenutog zakona nije učestvovala SDA, budući da njeni članovi i članice tada nisu obnašali/e funkcije u Vijeću ministara BiH.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović se na svojoj Facebook stranici, u jednom od postova, osvrnuo na izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana o “oduzetom moru”, kao i na reakcije zvaničnika Republike Hrvatske na ovu izjavu. Svoje pisano izlaganje Mehmedović je zaključio tvrdnjom da Mađara u Hrvatskoj ima više nego Hrvata u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi podaci pokazali su da, u odnosu na broj Mađara u Hrvatskoj, Hrvata u BiH ima gotovo 40 puta više.

U protekloj sedmici i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt “zaradio” je svoju prvu ocjenu na Istinomjeru, rekavši da je Banjaluka glavni grad Republike Srpske. Prema članu 9. Ustava Republike Srpske, glavni grad i tog entiteta je Sarajevo.

Kada je riječ o temama koje se tiču lokalnih zajednica, Istinomjer je zabilježio pomak ka ispunjenju dva obećanja u Općini Novi Grad Sarajevo te u Mostaru.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić obavijestio je javnost putem svoje stranice na Facebooku da su radovi na gradilištu sportsko-rekreativnog centra na otvorenim bazenima Dobrinja u toku te da je otvaranje bazena planirano krajem jula ili početkom augusta 2022. godine.

Nakon što je osudio vandalski čin skrnavljenja Partizanskog groblja u Mostaru, koji se desio početkom 2022. godine, gradonačelnik Mostara Mario Kordić najavio je kako će ovaj spomenik biti uređen na ljeto ove godine, zajedno s cijelim lokalitetom Trimuše na kojem se i nalazi.

U mostarskoj Gradskoj vijećnici je 29.4.2022. godine održana javna rasprava na temu “Revitalizacija urbanih zelenih površina u Gradu Mostaru park šuma na lokalitetu Biskupova glavica – Bijeli brijeg”. U okviru ove revitalizacije uključeno je i Partizansko groblje.

Tragom izjave Denisa Zvizdića, Istinomjer je u analizi “Višestruki ‘korisnici’ kompenzacijskih mandata” provjerio koji to parlamentarci i parlamentarke svoj dugi staž u parlamentarnim klupama mogu zahvaliti kompenzacijskim mandatima.

Od desetina parlamentaraca i parlamentarki kojima su dodjeljivani kompenzacijski mandati, Halid Genjac na državnom nivou, Ivan Musa u Predstavničkom domu FBiH i Radovan Vuković u NSRS u dobroj mjeri svoju zastupničku karijeru duguju upravo takvom tipom mandata.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!