Ispunjeno sa zakašnjenjem

Ozvaničen početak korištenja otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić ustvrdio je u aprilu 2022. godine da će projekat izgradnje bazena na Dobrinji “biti završen ove godine”, a narednog mjeseca izjavio je da se otvaranje očekuje “krajem jula ili početkom augusta ove godine”. Početak korištenja otvorenih bazena u ovom sarajevskom naselju ozvaničen je krajem ovog mjeseca.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

Podsjećamo, početkom aprila ove godine načelnik Efendić je, gostujući u programu BHRT-a, ustvrdio da će projekat izgradnje bazena “biti završen ove godine”. Istakao je da je na ranijoj sjednici Općinskog vijeća usvojen program sanacije više od 30 ulica te da će se nastaviti realizacija projekata iz prošle godine. Dodao je i da će u ovoj godini biti završen i projekat izgradnje bazena.

Ono što imamo namjeru završiti u ovoj godini jeste bazen na otvorenom, zapravo sportski centar s otvorenim bazenima na Dobrinji. Proteklih dana su stigli zadnji dijelovi opreme koju je bilo teško dobaviti u ovom vremenu krize, rasta cijena. Mislim, prije svega, na tu bazensku tehniku koja je skoro milion maraka, zatim ta najkvalitetnija keramika koja se mora koristiti na vanjskim otvorenim prostorima, gdje zimi imamo uslove kakve imamo s ledom i snijegom kod nas. Nastojimo učiniti sve da ove godine i taj projekat, koji dugo godina vodimo, imao je on u nekoj fazi problema zbog imovinskih odnosa, privedemo kraju. Vjerujem da će biti mnogo tih stvari koje će obradovati građane u ovoj godini.

Semir Efendić, 1.4.2022.

Putem zvanične Facebook stranice Efendić je 26.5.2022. obavijestio javnost da je obišao radove na gradilištu ovog sportsko-rekreativnog centra. U objavi je, između ostalog, naveo da se postavljanje bazenske tehnike, pumpnih postrojenja i filtera privodi kraju te da se otvaranje očekuje krajem jula ili početkom augusta ove godine.

Bazenska školjka priprema se za hidroizolaciju nakon čega počinje ugradnja finalne keramike koja će se izvoditi paralelno sa završnim radovima na vanjskom uređenju odnosno popločanju prostora oko bazena. Bazen će u svom sastavu imati fitness centar kao i ugostiteljske sadržaje. Otvaranje bazena planirano krajem mjeseca jula ili početkom augusta ove godine u zavisnosti od okončanja procedura tehničkog prijema.

Semir Efendić, 26.5.2022.

Izvor: Facebook/Semir Efendić

Načelnik Općine Novi Grad je krajem juna saopćio da postavljanje keramike ide relativno brzo te da bi “za 15-20 dana kompletan bazen trebao biti završen”, što se odnosi na keramiku unutar bazena i vanjsko popločanje oko bazena.

Efendić je 25.8.2022. saopćio da će prvi hemijski i bakteriološki nalazi biti gotovi u subotu (27.8), od čega će zavisiti početak radova. Najavio je da će u septembru korištenje bazena biti besplatno, a da će cjenovnik biti formiran do početka naredne sezone kupanja.

Dio radova unutar samog objekta (zgrade) bit će nastavljen i nakon otvaranja vanjskog bazena, a odnose se prije svega na izgradnju kotlovnice, te nabavku i ugradnju sportske i druge opreme koja nije bila predmetom dosadašnjih nabavki. Najvažniji podatak u vezi sa budućim korištenjem prelijepog bazena Dobrinja jeste da će nakon izgradnje kotlovnice voda u samom bazenu moći da se dogrijava, što će obzirom na relativno kratko trajanje ljeta u Sarajevu, sezonu korištenja bazena na otvorenom produžiti za nekoliko mjeseci.

Semir Efendić, 25.8.2022.

U nedjelju, 28.8.2022. godine, revijalnom vaterpolo utakmicom klubova Invictum Sarajevo i Dabar Sarajevo ozvaničen je početak korištenja otvorenih bazena Dobrinja.

Osim vanjskih bazena, kompleks sportsko – rekreacionog centra Dobrinja ima značajan dio unutrašnjih sadražaja, koji će omogućiti njegovu funkcionalnost tokom cijele godine, poput fitness centra koji je direktno povezan sa bazenom, kafe restorana i jednog dijela poslovnih prostora, za frizerski salon, salon za masažu, dok je u suterenu planirana izgradnja zatvorenog bazena i sauna, dakle kompletan spa centar, a na samom krovu objekta je velika terasa koja će moći služiti kao ugostiteljski objekat, ali i kao prostor za sunčanje.

Općina Novi Grad Sarajevo, 28.8.2022.

Izvor: Semir Efendić/Facebook

Istinomjer je početkom 2021. godine obećanje načelnika Efendića o izgradnji sportsko-rekreativnog centra s otvorenim bazenom na Dobrinji ocijenio neispunjenim, budući da projekat nije realiziran “u toku dvije-tri budžetske godine”, kako je saopćeno iz Općine još 2015. godine.

Podsjećamo, Općina Novi Grad raspisala je krajem juna 2016. godine tender za izvođača radova za izgradnju prve faze objekta sportsko-rekreativnog centra Dobrinja, a vrijednost ugovora iznosila je 657.263 KM. Nastavak izgradnje bazena omogućen je u septembru 2017. godine, nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu odbio žalbu bivših vlasnika dijela zemljišta na kojem je planirana izgradnja bazena. Pripremni radovi i geološka ispitivanja tla započeli su 2016. godine, ali su obustavljeni do okončanja sudskog procesa.

Skupština Kantona Sarajevo donijela je krajem januara 2019. godine odluku o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o zajedničkoj izgradnji kompleksa objekata, sportsko-rekreativni centar s otvorenim bazenom i pratećim sadržajem i platformom iznad rijeke Dobrinje, između KS i Općine Novi Grad Sarajevo.

Izgradnja sportsko-rekreacionog centra započela je u maju 2019. godine, nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi, izmještene instalacije te izgrađena nova kanalizaciona mreža. Na konferenciji za štampu, održanoj 31.12.2019. godine, načelnik Efendić obavijestio je javnost da je u 2019. godini “izgrađena cijela konstrukcija bazena, a da u 2020. godini slijede radovi na opremanju i postavljanju bazenske tehnike”.

U augustu 2020. godine načelnik Efendić i tadašnji ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Kenan Alikadić potpisali su ugovor o sufinansiranju izgradnje bazena i sportsko-rekreacionog centra Dobrinja za budžetsku 2020. godinu u iznosu od pola miliona konvertibilnih maraka. Tom prilikom Efendić je ustvrdio da će bazen biti otvoren “naredne godine u ljetnoj sezoni”.

Više o do sada provedenim aktivnostima možete pogledati i u reportaži Istinomjera s početka 2022. godine.

Budući da je krajem augusta 2022. godine ozvaničen početak korištenja otvorenih bazena Dobrinja te uzimajući obzir i činjenicu da će dio radova unutar objekta biti nastavljen i u narednom periodu, Istinomjer obećanju načelnika Općine Novi Grad Sarajevo daje ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!