Neistina

Visoki predstavnik Banju Luku nazvao glavnim gradom Republike Srpske

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se 26.5.2022. godine u Banjoj Luci s gradonačelnikom tog grada Draškom Stanivukvićem. Kako je nakon sastanka navedeno na zvaničnoj stranici OHR-a, Schmidt je izjavio da je ohrabrujuće vidjeti mlađe generacije kako ulaze u političku arenu i preuzimaju odgovornost za svoju budućnost.

Foto: OHR

Međutim, ono što je privuklo pažnju Istinomjera je tvrdnja visokog predstavnika koji je, obraćajući se gradonačelniku Stanivukoviću, izjavio da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske:

… dovodeći me u Banja Luku i dajući mi mogućnost da se osvrnem na razvoj ovog značajnog grada u Bosni i Hercegovini kao glavnog grada Republike Srpske.

Christian Schmidt, 26.5.2022.

Istinomjer je ranije u nekoliko navrata slične tvrdnje zvaničnika/ca koji/e dolaze iz Republike Srpske ocjenjivao neistinitim.

Podsjećamo, Ustav Bosne i Hercegovine u članu I, Bosna i Hercegovina, u stavu (5), kaže da je “glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo”, dok je Sarajevo, također, u skladu s članom 9. Ustava Republike Srpske, glavni grad i tog entiteta:

Glavni grad Republike je Sarajevo.

Ustav Republike Srpske, član 9.

Ovim Istinomjer tvrdnju visokog predstavnika Christiana Schmidta da je Banja Luka glavni grad Republike Srpske ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!