Istina

Bećirović jeste najaktivniji delegat u Domu naroda PSBiH

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denis Bećirović, koji je 21. maja 2022. godine predstavljen kao kandidat nekoliko stranaka za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, govorio je istog dana za FACE TV o svojoj aktivnosti tokom aktuelnog mandata u Domu naroda PSBiH.

Screenshot: FACE TV

Tako je Bećirović ustvrdio da je jedan od najaktivnijih delegata/kinja u Domu naroda PSBiH, s najvećim brojem diskusija i predloženih pravnih akata:

Mislim da treba reći još jednu istinu. Ja sam delegat u Domu naroda PSBiH, jedan sigurno od najaktivnijih, s najvećim brojem predloženih pravnih akata, najčešće uz Zlatka Miletića, i diskutujem u tom Domu naroda, čini mi se, da nije Miletića i mene, da bi te sjednice trajale vrlo kratko.

Denis Bećirović, 21.5.2022.

Denis Bećirović je u aktuelnom sazivu Doma naroda PSBiH delegat s najviše predloženih zakona, njih ukupno šest. Od 2018. godine do danas, Bećirović je predlagao ukupno šest izmjena i dopuna zakona:

Osim Bećirovića, još je samo Zlatko Miletić predlagao zakonske regulative u ovom domu PSBiH, dva puta, dok je jedan, zajednički prijedlog, došao od Dragana Čovića, Bariše Čolaka, Lidije Bradare i Marine Pendeš.

Kada su u pitanju delegatske inicijative, ponovo prednjači Denis Bećirović s ukupno 30 inicijativa, a prati ga Zlatko Miletić s devet. Pregled i sadržaj svih inicijativa dostupan je na profilima delegata/kinja na web stranici PSBiH.

Bećirović je ustvrdio i da, uz Zlatka Miletića, naječešće diskutuje o tačkama dnevnog reda na sjednicama Doma naroda PSBiH. Kako bismo provjerili ovu tvrdnju, služili smo se alatom Parlameter, koji pomoću analize glasanja i transkripata zastupničkih nastupa olakšava praćenje PSBiH.

Izuzimajući članove Kolegija Doma naroda PSBiH (Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Dragana Špirića), koji se najčešće obraćaju delegatima/kinjama zbog činjenice da vode sjednice tokom predsjedavanja ovim domom, Bećirović je, zaključno sa 21. sjednicom Doma naroda PSBiH, održanom 24. marta 2022. godine, delegat s najviše izgovorenih riječi, njih 48.228, kao i najvećim prosjekom govora na sjednici – njih devet. Slijede ga Zlatko Miletić (41.689 izgovorenih riječi i prosječno pet govora) i Dušanka Majkić (33.996 izgovorenih riječi i prosječno pet govora).

S obzirom na činjenicu da je Denis Bećirović delegat s najviše predloženih izmjena i dopuna zakona, najviše upućenih inicijativa, kao i delegat koji najčešće diskutuje na sjednicama Doma naroda PSBiH, Istinomjer njegove tvrdnje da je jedan od najaktivnijih delegata/kinja ovog doma ocjenjuje istinitim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!