Analize

Pregled sedmice: Niz neistina i poziv ministra unutrašnjih poslova ministru sigurnosti na “instrukcije iz samoodbrane”

Tokom minule sedmice Istinomjer je zabilježio niz neistinitih tvrdnji političkih aktera i akterki koji dolaze i iz Federacije BiH, i iz Republike Srpske, a gost naše rubrike “Nevjerovatno ali Istinomjer” bio je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak.

Zastupnik u Skupštini KS i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Vibor Handžić (Naša stranka) ustvrdio da se jedino prijedlozi Naše stranke u vezi s izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH nalaze u parlamentarnoj proceduri. Da njegova tvrdnja nije tačna, pored ostalog, svjedoče podaci na stranici Parlamentarne skupštine BiH u kojima se navodi da je trenutno u proceduri pet amandmana na Ustav BiH, a u proceduri je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su u Dom naroda uputili delegati HDZ-a BiH.

Uzevši u obzir činjenicu da su prihodi od indirektnih poreza u padu od januara 2023. godine, Istinomjer je neistinitom ocijenio i tvrdnju bivšeg federalnog premijera i aktuelnog zastupnika u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Fadila Novalića (SDA) koji je izjavio da su se indirektni porezi polovinom ljeta “nulirali” te da “sada padaju”.

Neistinu, ovoga puta na temu osiguranih sredstava za Fond solidarnosti FBiH, iznio je još jedan zastupnik u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta – Dragan Mioković (Naša stranka). On je, kao i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP BiH), izjavio da su posljednjim rebalansom budžeta FBiH prvi put od 2002. godine izdvojena sredstva za Fond solidarnosti FBiH. Podsjećamo, iako nedovoljna, sredstva su od 2002. godine do danas svake godine uplaćivana u Fond solidarnosti BiH.

U jednom od svojih javnih istupa prošle sedmice gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković izjavio je da je za vrijeme njegovog mandata prvi put uvedena praksa da “u selima” grade dječija igrališta. S obzirom na činjenicu da su dječija igrališta u prigradskim naseljima Banje Luke građena i u mandatu bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića, Istinomjer je njegovu tvrdnju također ocijenio neistinitom.

Tokom 10. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) neistinu je iznijela i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, upitavši narodnog poslanika Dragomira Vasića da li može zamisliti da MUP RS hapsi predsjednika RS na osnovu “nepostojećeg djela”.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio je početkom jula ove godine Odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH na osnovu koje je neizvršavanje odluka visokog predstavnika definisano kao krivično djelo. Nakon toga, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog toga što, kako je navedeno, Dodik i Lukić nisu primijenili i proveli odluke visokog predstavnika za BiH, čime su počinili krivično djelo “Neizvršavanje odluka visokog predstavnika” iz člana 203a stav (1) Krivičnog zakona BiH.

Kada se radi o istinitosti iznesenih tvrdnji, pažnju Istinomjera privukla je i ona zamjenika ministra vanjskih poslova BiH Josipa Brkića (HDZ BiH), koji je, govoreći u kontekstu proširenja Evropske unije, ustvrdio da je Hrvatska jedina zemlja jugoistočne Evrope koja je od solunskog samita 2003. godine do danas postala članicom EU te da je i jedina takva u zadnjih 20 godina kada je u pitanju proširenje na području čitave Evrope. Nakon što smo uvidom u proces proširenja EU u navedenom periodu utvrdili da je ova tvrdnja u prvom dijelu tačna, ali i da su se, pored Hrvatske, 2007. godine Evropskoj uniji pridružile Rumunija i Bugarska, Istinomjer je Brkićevu tvrdnju ocijenio kao poluistinitu.

Javnost je svjedočila i pozivu ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka koji je, kao “majstor borilačkih vještina”, ponudio instrukcije iz samoodbrane ministru sigurnosti BiH Nenadu Nešiću, što je bio povod njegovog “gostovanja” u Istinomjerovoj rubrici “Nevjerovatno ali Istinomjer”.

Fotomontaža: Istinomjer

Prošle sedmice je u prostorijama Delegacije EU u BiH održan sastanak povodom uvođenja broja za hitne slučajeve 112, kojem je prisustvovao i premijer RS Radovan Višković.

Nakon sastanka, Višković je izjavio da se šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler slaže s političkim stavom predstavnika RS koji ne priznaju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, a navedena tvrdnja bila je predmet naše analize uz zaključak da kao takva nema utemeljenje u onome što su iz Delegacije EU poručivali ranije u svojim zvaničnim izjavama.

Novi stari optimizam ‘evropskog’ Čovića: ‘Ako mi preuzmemo odgovornost za BiH, ne treba brinuti’” naslov je i analize Istinomjera u okviru koje smo se bavili temama Izbornog zakona, izmjena Ustava BiH i usvajanja zakona iz Mišljenja Evropske komisije o BiH, o kojima je tokom svog gostovanja u emisiji “Odbrojavanje” na BHT-u govorio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Zeničko-dobojski kanton dobio je novu izvršnu vlast te smo ispunjenim ocijenili ranije dato obećanje Nezira Pivića (SDA) koji je odlukom Skupštine ZDK i imenovan za premijera tog kantona.

Od prošle sedmice Istinomjer će pratiti da li će sporazum između Bosne i Hercegovine i Frontexa biti ratifikovan do kraja ove godine, kako je to najavio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!