Neistina

Nisu samo prijedlozi Naše stranke za izmjene Ustava i Izbornog zakona u parlamentarnoj proceduri

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Vibor Handžić gostovao je 9.10.2023. godine u programu Federalne televizije. Tom prilikom iznio je jednu neistinitu tvrdnju.

Izvor: Facebook/Vibor Handžić

Handžić je izjavio da su samo prijedlozi Naše stranke za izmjene Ustava i Izbornog zakona trenutno u parlamentarnoj proceduri:

Na kraju krajeva, jedan jedini prijedlog za izmjenu Ustava i Izbornog zakona koji je i dan-danas u parlamentarnoj proceduri je onaj koji je predložila Naša stranka

Vibor Handžić, 9.10.2023.

Naša stranka uputila je u septembru 2021. godine prijedloge za promjenu Ustava BiH koji se tiču ukidanja Predsjedništva BiH i uvođenja jednog predsjednika te ukidanja Doma naroda PSBiH.

Sljedećeg mjeseca iz Naše stranke saopćili su da su njihovi amandmani na Ustav BiH stupili u parlamentarnu proceduru te da je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH na sjednici održanoj 25. oktobra 2021. godine dala pozitivno mišljenje o prijedlogu.

Međutim, na stranici Parlamentarne skupštine BiH navodi se da je trenutno u proceduri pet amandmana na Ustav BiH. Od tog broja, četiri prijedloga su u proceduri od 2012. godine, a jedan od 2009. godine.

Prijedlog amandmana II, III i IV na Ustav BiH, koje je uputio Klub poslanika Stranke za BiH 2010. godine, odbijen je.

Podsjećamo, jedini amandman koji je do sada usvojen na Ustav BiH jeste onaj iz 2009. godine koji reguliše položaj Brčko distrikta.

Također, prema informacijama koje je Istinomjer dobio iz Parlamentarne skupštine BiH, trenutno je u proceduri Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, koji je uputilo Vijeće ministara BiH krajem 2012. godine. Kako nam je rečeno iz Parlamentarne skupštine, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma jednoglasno je prihvatila principe i dostavila Mišljenje Predstavničkom domu u februaru 2013. godine.

Ustavnopravna komisija Doma naroda razmatrala je u aprilu 2014. godine Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, kada je utvrdila da je Prijedlog usaglašen s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH. Komisija je Mišljenje dostavila predsjedavajućem Doma naroda 16.4.2014. godine.

Kolegij Doma naroda dostavio je Prijedlog amandmana II na Ustav BiH u julu 2014. godine Zajedničkom kolegiju oba doma PSBiH.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, trenutno je u proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su uputili Domu naroda delegati HDZ-a BiH. Ovaj zakon usvojen je u Domu naroda 2022. godine, dok u Predstavničkom domu čeka na pokretanje procedure. Na web stranici Parlamentarne skupštine BiH nije moguće pronaći prijedloge izmjena Izbornog zakona koje je uputila Naša stranka, a koji su trenutno u proceduri.

Zastupnici Naše stranke bili su među skupinom zastupnika koji su u aprilu 2022. godine uputili u proceduru izmjene Izbornog zakona BiH, ali je zakonodavni postupak obustavljen u ovom slučaju.

S obzirom na to da su trenutno u proceduri prijedlozi amandmana na Ustav BiH koje je uputilo Vijeće ministara BiH te s obzirom na to da u proceduri nisu izmjene Izbornog zakona BiH, Istinomjer tvrdnju Vibora Hadžića da su “jedino prijedlozi Naše stranke za izmjene Ustava i Izbornog zakona i dan-danas u parlamentarnoj proceduri” ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!