Ispunjeno

Imenovana nova Vlada ZDK s Pivićem na čelu

Nakon što je početkom oktobra ove godine tadašnji zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nezir Pivić (SDA) najavio formiranje nove većine u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), krajem istog mjeseca Skupština ZDK imenovala je novu Vladu.

Izvor: Facebook/Nezir Pivić

Gostujući u emisiji “Rezime” Federalne televizije 3.10.2023. godine, na pitanje voditeljice da li je istina da se formira nova većina u ZDK, Pivić je odgovorio da je to izvjesno te da će javnost tome “sigurno svjedočiti narednih dana”.

Dodavši tom prilikom da ne želi otkrivati ko će, pored SDA, činiti novu većinu, Pivić je na ponovljeni upit da li je siguran da će u narednim danima biti imenovana nova Vlada ZDK odgovorio:

Siguran sam.

Nezir Pivić, 3.10.2023.

Dan kasnije, Kantonalni odbor SDA ZDK uputio je saopštenje u kojem se navodi da su se, nakon usložnjavanja političke situacije u ZDK i raspada postojeće skupštinske većine, stekli uslovi za njenu promjenu.

Iz KO SDA ZDK su i obavijestili javnost da je pokrenuta procedura na kojoj će se raspravljati o povjerenju aktuelnom sazivu Vlade ZDK te najavili potpisivanje zajedničkog dokumenta stranaka koje bi trebale participirati u novoj većini u Skupštini ZDK.

Danas je skupina političkih stranaka i samostalnih zastupnika pokrenula proceduru sazivanja hitne skupštinske sjednice na kojoj će se raspravljati o radu Vlade Zeničko-dobojskog kantona i glasati o njenom povjerenju. Političke stranke: SDA (11 zastupnika), DF (3 zastupnika), SBB (2 zastupnika), NES (1 zastupnik) i 3 samostalna zastupnika će u narednim danima potpisati dokument “Programski principi partnerskog djelovanja na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2023.-2026.godina“ koji će biti okvir za djelovanje nove skupštinske većine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

KO SDA ZDK, 4.10.2023.

Na 15. hitnoj sjednici Skupštine ZDK održanoj 9.10.2023. godine usvojen je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, na osnovu koje je za predsjedavajućeg Skupštine ZDK izabran Ćazim Huskić (SDA).

U toku trajanja sjednice, prvo je poslanik Skupštine Dejan Kovačević podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg Skupštine, a kasnije je i poslanica Skupštine Behija Kulović podnijela ostavku na mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Skupština ZDK, 9.10.2023.

Nakon što je 11.10.2023. godine najveći organ zakonodavne vlasti u ZDK izglasao nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona, 26.10.2023. godine, na 18. sjednici Skupštine ZDK, usvojen je Prijedlog odluke o potvrđivanju Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

U skladu s Prijedlogom, za novog premijera ZDK imenovan je Nezir Pivić, ministar za privredu je Samir Šibonjić (NES), ministrica finansija Dženana Čišija (DF), ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica (DF), dok će na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova biti Emir Vračo (SDA), a Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirza Mušija (SDA).

Adnan Šabani imenovan je na mjesto ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Aida Salčinović nova je ministrica zdravstva, dok će Nebojša Nikolić obnašati dužnost ministra za pravosuđe i izbjeglice.

Novoizabrani ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u Vladi ZDK bit će Antonio Šimunović, a na čelu Ministarstva za privredu, šumarstvo i vodoprivredu je Jasmin Čajić.

S obzirom na to da je formirana nova većina u Skupštini ZDK te imenovana nova izvršna vlast u tom kantonu, obećanje Nezira Pivića Istinomjer ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!