Analize

Pregled sedmice: Evropski izbori, izvozna tržišta i zaduženja

Sedmicu iza nas na Istinomjeru obilježile su neistinite tvrdnje o procesu proširenja Evropske unije, izborima za Evropski parlament, zaduženju Vlade FBiH i drugim temama.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović izjavio je da je Crna Gora zatvorila 90% pregovaračkih poglavlja s Evropskom unijom. Radi se o neistinitoj tvrdnji, budući da je Crna Gora otvorila privremeno zatvorila samo tri od ukupno 35 poglavlja.

Tokom gostovanja na RTRS-u predsjednik RS Milorad Dodik pokazao je nepoznavanje rezultata evropskih izbora, načina funkcionisanja Evropskog parlamenta, ali i njemačkog parlamentarnog sistema, te je nekoliko njegovih tvrdnji iz ovog intervjua ocijenjeno neistinitim.

Također, suprotno tvrdnji ministra za izbjeglice i raseljena lica FBiH Nerina Dizdara, ovogodišnja zaduženja putem trezorskih zapisa u ovom entitetu napravljena su u skladu s planom koji je izradila aktuelna Vlada FBiH, a ne prošla, čime je i ova tvrdnja ocijenjena kao neistinita.

Poluistinitom je ocijenjena tvrdnja Nebojše Vukanovića da članovi/ice opozicije iz Srbije i RS nisu učestvovali/e na Svesrpskom saboru u junu 2024. godine. Premda opozicija iz Srbije zaista nije učestvovala, isto se ne može reći za poziciju iz Republike Srpske.

Posljednja ocjena u kategoriji istinitosti dodijeljena je zastupniku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admiru Čavaliću. Shodno činjenici da je Srbija treća po vrijednosti izvoznih tržišta BiH u 2023. godini, izjava Čavalića da BiH ne ovisi značajno po pitanju izvoza od Rusije, Kine i Srbije ocijenjena je kao neutemeljena.

Kada se radi o obećanjima, najava načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura iz januara 2024. godine da će igralište u Butmiru biti otvoreno do sredine godine dobila je ocjenu “radi se na tome”, i to nakon što su iz Općine Ilidža 10. juna izvijestili da je izgradnja igrališta u naprednoj fazi.

Od protekle sedmice pratimo i najavu ministrice obrazovanja i nauke FBiH Jasne Duraković, koja je izjavila da bi do kraja godine trebao biti donesen nacrt zakona studentskog standarda u ovom entitetu.

U prošlosedmičnim analizama gostovanja osvrnuli smo se na intervjue dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića. Zvizdić je za N1 govorio o dinamici evropskog puta BiH, ekonomsko stanju RS, ali i sarajevskim muzejima, dok je gostovanje Martinovića na RTV HB obilježilo više neistinitih tvrdnji.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!