Neistina

Plan zaduživanja napravila je aktuelna Vlada FBiH, a ne prošla

Ovogodišnja zaduženja putem trezorskih zapisa u Federaciji BiH napravljena su u skladu s planom koji je izradila aktuelna Vlada FBiH, a ne prošla.

Izvor: Vlada FBiH

Ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH Nerin Dizdar u programu Federalne televizije najavljen je kao osoba koja će reći šta podrazumijevaju netom usvojene Smjernice ekonomske i fiskalne reforme FBiH za period od 2024. do 2027. godine. Razgovor o ekonomskim temama došao je i do teme zaduživanja. Na konstataciju voditeljice da se entitet FBiH putem trezorskih zapisa zadužio 125 miliona KM te na pitanje zašto se Vlada toliko zadužuje, Dizdar je rekao da je takav plan ostao od prethodne vlade.

Hvala Vam puno na tom pitanju (…) Dozvol’te da pojasnim građanima Federacije BiH o čemu se radi. Radi se o redovnom zaduživanju koje je predviđeno planom zaduživanja koji je usvojila prethodna vlada. Dakle, radi se o planu zaduživanja 2022. do 2024, koje je usvojila Vlada na čijem čelu je tada bio gospodin Fadil Novalić.

Nerin Dizdar, 5.6.2024.

Od početka 2024. godine Vlada Federacije BiH na Sarajevskoj berzi zadužila se 190,5 miliona KM, od čega je 127,5 miliona putem trezorskih zapisa.

Ovo zaduženje napravljeno je u skladu s Godišnjim planom zaduživanja za 2024. godinu (str. 14). Riječ je o dokumentu koji je napravljen u skladu sa smjernicama i ciljevima koje su definisane u Strategiji upravljanja dugom Federacije BiH 2023–2025. Ova strategija usvojena je na 20. sjednici Vlade FBiH održanoj 15.11.2023. godine.

Treba spomenuti da je Godišnji plan zaduživanja za 2023. godinu također donio trenutni saziv Vlade FBiH.

S obzirom na to da se Vlada FBiH zadužila na osnovu plana i strategije koje je donijela Vlada Nermina Nikšića, tvrdnju Nerina Dizdara da je riječ o planu zaduživanja iz vremena Vlade Fadila Novalića ocjenjujemo neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!