Poluistina

Opozicija iz Republike Srpske učestvovala je na Svesrpskom saboru

Članovi/ice opozicionih političkih stranaka iz Srbije odbili/e su učestvovati na Svesrpskom saboru, dok su se članovi/ice opozicije iz Republike Srpske odazvali/e pozivu.

Screenshot: Nebojša Vukanović YouTube kanal

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gostovao je 10. juna 2024. godine u programu BHT1. Upitan da prokomentariše Svesrpski sabor, Vukanović je rekao:

Pa ja ga ne bih nazvao Svesrpskim saborom. Ako je Svesrpski sabor, onda bi tu morali biti predstavnici i vlasti i opozicije, predstavnici Srba i dijaspore. (…) Nije bilo tu ni opozicije ni iz Srbije ni iz Republike Srpske. (…) To je bio jednostavno sabor vlasti Srbije i Srpske.

Nebojša Vukanović, 10.6.2024.

Svesrpski sabor, pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”, održan je 8. juna 2024. godine u Beogradu. U sklopu održavanja sabora održani su zajednička sjednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske, sastanak predsjednika Srbije i predsjednika RS Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, a potpisana je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Pored predstavnika vladajuće većine iz Srbije i Republike Srpske, na saboru su učestvovali i predstavnici Srba iz regiona, poput Andrije Mandića, predsjednika Skupštine Crne Gore i poslanika Skupštine Crne Gore Milana Kneževića, predstavnici Srpske liste, najveće partije Srba s Kosova, kao i Ivan Stojiljković, poslanik u Parlamentu Sjeverne Makedonije.

Članovi/ice opozicionih političkih stranaka iz Srbije nisu učestvovali/e na, kako su izjavili/e, “propagandnoj manifestaciji” iako su dobili/e poziv predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić.

Članice i članovi Zeleno-levog fronta, Ekološkog ustanka, Pokreta slobodnih građana, Srbije centar i Demokratske stranke odbili/e su prisustvo saboru nazivajući ga velikom zloupotrebom “s ciljem da skrene pažnju sa problema, grešaka i pljačke koja se događa”, veličanjem “diktature i mafije”, naglašavajući da ovaj događaj “nema nikakav značaj” osim da “služi daljoj medijskoj i političkoj manipulaciji i sluđivanju građana Srbije i Republike Srpske.”

Suprotno članovima/icama opozicije iz Srbije, članovi/ice opozicije na nivou Republike Srpske prethodno su potvrdili/e prisustvo na Svesrpskom saboru.

Jelena Trivić je na sam dan održavanja sabora na svojoj Facebook stranici objavila fotografije na kojima se nalazi delegacija Narodnog fronta, kao i Srđan Rankić, predsjednik OO Narodnog fronta Bratunac i bivši načelnik ove lokalne zajednice.

Pored delegacije Narodnog fronta, iz Republike Srpske pozivu na Svesrpski sabor odazvali su se predsjednik SDS-a Milan Miličević, predsjednik PDP-a Branislav Borenović te gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

S obzirom na to da članovi/ice opozicije iz Srbije nisu, ali da članovi/ice opozicije iz Republike Srpske jesu učestvovali/e na Svesrpskom saboru u junu 2024. godine, Istinomjer navedenu tvrdnju Nebojše Vukanovića ocjenjuje poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!