Neutemeljeno

Čavalić neutemeljeno o izvoznim tržištima BiH

Rusija i Kina nisu važna izvozna tržišta za Bosnu i Hercegovinu, ali Srbija jeste.

Izvor: Interview.ba
Izvor: Interview.ba

Prilikom gostovanja u programu Face TV 13. juna 2024. zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Admir Čavalić izjavio je kako BiH ne ovisi značajno od Rusije, Kine i Srbije po pitanju izvoza.

Dakle, prvo da kažem, naš put je EU. Sedamdeset posto vanjskotrgovinske aktivnosti veže se za EU i taj proces niko ne može zaustaviti. Mi ovisimo, istina, od Rusije i Kine i Srbije, prije svega po pitanju uvoza, ne izvoza značajno.

Admir Čavalić, 13.6.2024.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, Srbija je po vrijednosti izvozne robe treće po važnosti izvozno tržište Bosne i Hercegovine, iza Njemačke i Hrvatske. U Srbiju je 2023. godine, prema istim podacima, iz BiH izvezeno robe u vrijednosti 2,08 milijardi KM.

Rusija s 0,1 milijardom KM i Kina s 0,03 milijarde KM izvoza zaista nisu važno izvozno tržište za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, to ne znači da Srbija nije važno izvozno tržište o kome BiH značajno ovisi s 12,49% godišnjeg izvoza u 2023. godini samo zato što je grupisana s Kinom i Rusijom u istu rečenicu.

Istinomjer je kontaktirao gospodina Čavalića molbom za komentar na izjavu. Njegov odgovor možete pročitati ovdje.

Zbog činjenice da je Srbija treće po vrijednosti izvozno tržište BiH u 2023. godini, izjavu Admira Čavalića da BiH ne ovisi značajno po pitanju izvoza od Rusije, Kine i Srbije ocjenjujemo kao neutemeljenu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!