Analize

Pregled sedmice: Američka crna lista “bogatija” za četiri imena iz RS, Vlada FBiH još nema Program rada za 2023.

Prošla sedmica protekla je bez najavljenog predstavljanja Programa rada Vlade FBiH i usvajanja rebalansa federalnog budžeta za 2023. godinu. Pisali smo i o novim sankcijama SAD-a koje su nametnute članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine RS Nenadu Stevadniću, premijeru RS Radovanu Viškoviću te ministru pravde u Vladi RS Milošu Bukejloviću.

Jedino neispunjeno obećanje u protekloj sedmici dao je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Halil Bajramović. On je rekao da će do kraja jula biti usvojen rebalans federalnog budžeta te da će biti prezentovan Program rada Vlade FBiH, što se nije desilo.

Istinomjer je zabilježio i četiri neistinite tvrdnje. Jednu neistinitu tvrdnju iznio je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Banjaluci, ustvrdivši da je Bosna i Hercegovina “sazdana” od dva entiteta.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da “skoro 2/3 zemalja nemaju ništa protiv ili otvoreno podržavaju”, kako je on nazvao, “rusku specijalnu operaciju”. Ova tvrdnja ocijenjena je neistinitom imajući u vidu da je više od 2/3 članica Ujedinjenih naroda osudilo rusku agresiju na Ukrajinu.

Komentarišući činjenicu da se našao na crnoj listi SAD-a, predsjednik NSRS Nenad Stevandić ustvrdio je da može putovati u SAD, ali da ne može odsjedati u američkim hotelima, što je ocijenjeno kao neistinito.

Neistinitom je ocijenjena i tvrdnja zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nezira Pivića koji je rekao da je razlog stavljanja Fadila Novalića na crnu listu SAD-a to što je “dodatno podijelio penzije”.

Analizom smo se osvrnuli na nova imena na crnoj listi SAD-a te podsjetili na činjenicu da se na njoj nalaze aktuelni predsjedavajući oba doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić i Marinko Čavara. Kakve su perspektive provođenja neophodnih reformi pod ovakvim vodstvom, čitajte u analizi “Pod sankcijama SAD-a čelnici izvršne i zakonodavne vlasti RS, oba doma PSBiH i ‘trećina’ Predsjedništva BiH”.

Tema Istinomjerove analize bila su dešavanja oko pokretanja postupka opoziva načelnika Općine Banovići Bege Gutića. I dok nova većina u Općinskom vijeću Banovići tvrdi da je Odluka o pokretanju postupka opoziva načelnika legalna i u skladu s procedurama, načelnik Gutić je drugačijeg mišljenja.

Istinomjer je u saradnji s Javnom raspravom analizirao zakone koji uređuju oblast sigurnosti saobraćaja i uporedio ih s praksama Evropske unije. Kako stojimo s legislativom u ovoj oblasti u odnosu na EU, čitajte u analizi “Sigurnost saobraćaja u BiH: Niske kazne i loša saradnja nadležnih institucija”.

U sedmici koja je iza nas zabilježili smo i neutemeljenu tvrdnju predsjednika RS Milorada Dodika koji je ustvrdio da je setom zakona u EU zabranjena državna intervencija u realni sektor.

I na kraju, Istinomjer je prošle sedmice zabilježio jedno ispunjeno predizborno obećanje načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura. Početkom augusta 2023. godine otvoren je Centar za zdravo starenje u Lužanima, čime je ovo predizborno obećanje ocijenjeno ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!