Neistina

Više od dvije trećine zemalja osudilo je agresiju Rusije na Ukrajinu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković gostovao je 3.8.2023. u Jutarnjem programu na RTRS-u, gdje je komentarisao aktuelne političke teme. Osvrćući se na trenutnu geopolitičku situaciju, Višković je iznio neistinitu tvrdnju u kontekstu podrške Rusiji u ratu s Ukrajinom.

Izvor: Vlada RS

Višković je tako ustvrdio da “skoro dvije trećine zemalja svijeta nemaju ništa protiv ili otvoreno podržavaju”, kako je on nazvao, “rusku specijalnu operaciju”.

Tačno je da ovaj afrički, azijski dio i tako dalje, da većina zemalja, vi sada kada uzmete sve zemlje na svijetu, skoro 2/3 na neki način ili nemaju ništa protiv, ili otvoreno podržavaju rusku specijalnu operaciju. Ostala je Evropa, predvođena Amerikom, i te zemlje NATO-a. A i kod zemalja NATO-a imate članice NATO-a koje drugačije misle. Uzmite Tursku, uzmite Grčku i tako dalje, koje su otvoreno neprijateljski raspoloženi jedni prema drugima, a i jedni i drugi su članice NATO-a.

Radovan Višković, 3.8.2023.

S ciljem provjere ove tvrdnje Radovana Viškovića, analizirali smo kako su države u Generalnoj skupštini UN-a glasale o rezolucijama koje se odnose na invaziju Rusije na Ukrajinu.

Na hitnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, održanoj 2.3.2022. godine, izglasana je rezolucija kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Rezoluciju je podržala 141 država (više od dvije trećine), među kojima Bosna i Hercegovina i Srbija, protiv je bilo pet država (Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija i Eritreja) i 35 suzdržanih. Rezolucijom se zahtijeva da “Ruska Federacija odmah prestane s upotrebom sile protiv Ukrajine” i “odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve svoje vojne snage”.

Generalna skupština UN-a usvojila je još jednu rezoluciju 24.3.2022. godine kojom države članice Generalne skupštine UN-a, osim prekida rata, traže i bolju zaštitu civila u Ukrajini. Zemlje koje su podržale rezoluciju zahtijevale su pristup pomoći i zaštitu civila u Ukrajini te su kritikovale Rusiju zbog kreiranja loše humanitarne situacije u Ukrajini. Ovu rezoluciju podržalo je 140 zemalja, 38 je bilo suzdržano, a istih pet zemalja (Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija i Eritreja) bile su protiv. Bosna i Hercegovina, kao i Srbija, podržala je i ovu rezoluciju.

Početkom aprila 2022. godine Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju da treba isključiti Rusiju iz Vijeća UN-a za ljudska prava (UNHRC). Rezolucija je predložena zbog otkrića civilnih žrtava u Buči. Ovu rezoluciju podržale su 93 zemlje, među kojima su se i ovaj put našle Bosna i Hercegovina i Srbija, protiv je bilo njih 24, a suzdržanih 58.

Na sjednici Generalne skupštine UN-a održanoj u oktobru 2022. godine usvojena je rezolucija kojom se traži da Rusija poništi aneksiju četiri ukrajinske regije. Spomenutu rezoluciju podržale su 143 zemlje, 35 zemalja bilo je suzdržano, dok su protiv bile Rusija, Sirija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja i Nikaragva. I ovu rezoluciju podržale su kako Bosna i Hercegovina, tako i Srbija.

U rezoluciji usvojenoj polovinom novembra prošle godine navodi se da Rusija mora snositi pravne posljedice svih svojih međunarodno protupravnih radnji, uključujući nadoknadu za ozljede i bilo kakvu štetu prouzrokovanu takvim djelima. Rezolucija također preporučuje državama članicama da, u saradnji s Ukrajinom, stvore međunarodni registar za evidentiranje dokaza i tužbi protiv Rusije. Za rezoluciju su glasale 94 zemlje, suzdržane su bile 74, a protiv 13. Bosna i Hercegovina podržala je rezoluciju, dok je Srbija ostala suzdržana.

Uzimajući u obzir činjenicu da se, na osnovu predstavljenih rezultata glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, gdje se glasalo o rezolucijama koje se odnose na agresiju Rusije na Ukrajinu, može zaključiti da je većina zemalja osudila agresiju, Istinomjer tvrdnju Radovana Viškovića “da skoro 2/3 zemalja nemaju ništa protiv ili otvoreno podržavaju” rusku agresiju ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!