Neistina

Bosna i Hercegovina nije “sazdana” od dva entiteta

U administrativnom centru Vlade Republike Srpske potpisan je 4.8.2023. memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, nakon čega su se medijima obratili predsjednici Republike Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Tom prilikom srbijanski predsjednik iznio je neistinitu tvrdnju.

Izvor: RTRS

Tokom obraćanja na pres-konferenciji, Vučić je ustvrdio da je Bosna i Hercegovina “sazdana od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Republika Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN-a i ne bira da li joj odgovara Povelja UN-a u pojedinim slučajevima. Poštujemo principe međunarodnog prava i u skladu s tim, Republika Srbija je poštovala, poštuje i poštovaće sve norme Dejtonskog mirovnog sporazuma iz kojeg je proistekao i Ustav BiH, kao temelje Bosne i Hercegovine sazdane od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Aleksandar Vučić, 4.8.2023.

Podsjećamo, Istinomjer je do sada u više navrata neistinitim ocijenio tvrdnje političara/ki, mahom iz Republike Srpske, da je Bosna i Hercegovina “sastavljena” od dva entiteta, a među ocijenjenima našli su se Milorad Dodik, Bariša Čolak, Igor Žunić i Staša Košarac.

Ni na jednom mjestu u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a samim tim ni u Ustavu Bosne i Hercegovine, ne navodi se da je Bosna i Hercegovina “sazdana” ili “sastavljena” od dva entiteta.

U tom kontekstu, u članu I stav (3) Ustava BiH koristi se pojam “sastoji”:

Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu “entiteti”).

Ustav Bosne i Hercegovine

U kontekstu Vučićeve tvrdnje da je Bosna i Hercegovina “sazdana” od dva entiteta, podsjećamo da su Evropska zajednica i države članice, na sjednici održanoj u Luksemburgu 6.4.1992. godine, priznale državnopravni subjektivitet Bosne i Hercegovine, njen teritorijalni integritet i političku nezavisnost. Bosna i Hercegovina je 22.5.1992. godine postala članica Ujedinjenih naroda. Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine BiH je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih te dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske – čime su potvrđeni kontinuitet postojanja, suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine kao države.

S obzirom na činjenicu da se ni na jednom mjestu u Ustavu Bosne i Hercegovine ne navodi da je Bosna i Hercegovina “sazdana” od dva entiteta, Istinomjer tvrdnju predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!