Ispunjeno većim dijelom

Podsticaji za poljoprivredu

Partije: NDP | Oblasti: Ekonomija

Povećaćemo podsticaje za poljoprivredu iz izvornih prihoda budžeta.

Izvor: Plan za bolju Srpsku

U toku četiri godine mandata Vlade RS, u budžetu ovog entiteta povećana su sredstva koja se izdvajaju u okviru subvencija za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela sa 71 milion KM u 2019. godini na 75 milion KM koliko je planirano budžetima za naredne tri godine.

Foto: Vlada RS

Prema Prijedlogu programa javnih investicija RS 2019-2022, u sektoru poljoprivrede bila su predviđena ulaganja u iznosu većem od 26 miliona KM. Ipak, u narednom Prijedlogu programa investicija od 2020. do 2022. godine, ovaj iznos smanjen je na 10.345.619 KM

Također, na 9. sjednici Vlade Republike Srpske, u februaru 2019. godine, usvojena je Informacija o realizaciji projekta razvoja ruralnog poslovanja, koji je trajao do 30. septembra 2019. godine. Vrijednost projekta bila je procijenjena na oko 21 milion KM.

Na 10. sjednici Vlade RS, održanoj krajem februara 2019. godine, donesena je i Odluka o usvajanju Plana korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela za 2019. godinu, u vrijednosti od 71 milion KM. Jedan od ciljeva Plana bilo je i povećanje produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, za šta je bilo predviđeno oko 55 miliona KM.

Sredinom aprila 2019. godine, na 15. sjednici Vlade RS, usvojena je i Informacija o implementaciji Projekta oporavka od poplava u RS, koji je u sklopu ekonomske pomoći predviđao subvencioniranje lokalnih samouprava s ciljem revitalizacije poljoprivrede i samozapošljavanja te razvoja preduzetničkog duha.

U budžetu RS za 2020. godinu, kroz Subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela, planirano je 75 miliona KM, u odnosu na 71 milion KM iz 2019. godine. Istovjetan iznos iz budžeta iz 2020. godine planiran je i u 2021. godini. 

Vlada RS je na sjednici u januaru 2021. godine raspodijelila sredstva predviđena budžetom za tu godinu, i to na način da su za podršku tekućoj proizvodnji izdvojena sredstva u visini od 53 miliona i 800.000 hiljada KM, za podršku dugoročnom razvoju u visini od 15 miliona i 200.000 KM te za sistemske mjere u iznosu od šest miliona KM.

Sredstva od 75 miliona KM planirana su i u budžetu RS za 2022. godinu, u okviru Subvencija za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela. Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS sredinom februara 2022. godine isplatilo posljednji podsticaj u iznosu većem od sedam i po miliona KM, iz ovog ministarstva je saopćeno da su isplaćeni svi podsticaji za poljoprivredu koji su previđeni za 2021. godinu.

Na 157. sjednici Vlade RS, koja je održana 17. februara 2022. godine, odlučeno je da će iz Kompenzacionog fonda RS biti osigurano deset miliona KM za finansiranje poljoprivredne proizvodnje u ovom entitetu s ciljem, kako je navedeno, sprečavanja daljih poremećaja na tržištu, kao i obezbjeđenja dovoljnih količina domaćih poljoprivrednih proizvoda i osiguranja prehrambene sigurnosti stanovništva. Navedena sredstva od deset miliona KM bit će raspoređena na način da će milion i po KM biti izdvojeno za podršku proizvodnje merkantilne pšenice, dva miliona i 200.000 KM bit će osigurano za regresiranje svih sjemena kukuruza, nepunih dva miliona KM za podršku proizvodnje i otkup povrća te milion KM za podršku voćarskoj proizvodnji.

U cilju prevazilaženja i poboljšanja postojećeg stanja u poljoprivredi koje je uzrokovano poskupljenjem cijena repromaterijala nakon invazije na Ukrajinu, Vlada RS 21.4.2022. godine usvojila je Odluku o umanjenju godišnje zakupnine za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske za 2023. godinu, kojom se iznos godišnje zakupnine za poljoprivredno zemljište u svojini RS umanjuje za 50% za sve zakupoprimce koji nemaju prispjelih, a neizmirenih obaveza po osnovu zakupnine za 2022. godinu, zaključno sa 31.01.2022. godine.

Vlada Srpske donijela je i Odluku o odobravanju umanjenja sredstava po osnovu koncesione naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini entiteta  za 2022. godinu kojom se odobrava umanjenje sredstava u iznosu od 50% od iznosa godišnje koncesione naknade koncesionarima poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske, koji nemaju prispjelih, a neizmirenih obaveza po osnovu koncesione naknade za 2021. godinu, zaključno sa 31.01.2022. godine.

Vlada Republike Srpske početkom jula 2022. godine usvojila je Godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Republici Srpskoj u 2021. godini. Ovo je jedanaesti Godišnji izvještaj koji je izrađen u skladu sa pravilima Evropske Unije i na obrascima usaglašenim sa Evropskom komisijom. Na osnovu podataka dostavljenih od davalaca državne pomoći u 2021. godini evidentirana je ukupno dodijeljena državna pomoć u apsolutnom iznosu od 126,5 miliona KM. Najveći udio odnosi se na pomoć u oblasti poljoprivrede i industrije i usluga u iznosu od 103,7 miliona KM. Sektor poljoprivrede je podržan iznosom od 77,8 miliona KM.

​Vlada Republike Srpske usvojila je na 173. sjednici i Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi Republike Srpske u 2022. godini.

U cilju podsticanja tekuće proizvodnje i dostizanja većeg stepena snabdjevenosti domaćeg tržišta i domaće prehrambene industrije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donijelo je sljedeće mjere na osnov usvojene Informacije:

 1. Obezbijeđena su sredstva u iznosu od 75 miliona KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija u poljoprivredi;
 2. Obezbijeđeno je 30% fiksnog povrata sredstava (40% za gazdinstva iznad 600 m.n.v.) na investicije u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu u stočarstvu, investicije u biljnoj proizvodnji i navodnjavanju, te preradi poljoprivrednih proizvoda;
 3. Obezbijeđeno je dodatnih 14 miliona KM iz Kompenzacionog fonda za novčane podsticaje za kapitalne investicije;
 4. Obezbijeđen je regres za dizel gorivo za proljetne i jesenje radove u 2020. godini u količini od 100 litara odnosno 50 KM po hektaru obradive površine u ukupnom iznosu od 5,5 miliona KM;
 5. Obezbijeđeno je regresiranje svih sjemena domaćih proizvođača, a u cilju omasovljenja sjetve kroz veću dostupnost jeftinijeg sjemena domaćih proizvođača;
 6. Obezbijeđena su sredstva za podršku sjetve pšenice u iznosu od 300 KM iz redovnih sredstava Agrarnog budžeta i 100 KM po hektaru iz sredstava Kompenzacionog fonda;
 7. Obezbijeđeno je sufinansiranje sjemena kukuruza u iznosu od 20% od maloprodajne cijene sjemena;
 8. Obezbijeđena su sredstva za podršku sjetvi industrijskih kultura (bez GMO soje, suncokreta i uljane repice) u iznosu do 200 KM po hektaru;
 9. Obezbijeđena su sredstva za podršku organskoj proizvodnji u iznosu do 500KM po hektaru i 500 KM po uslovnom grlu;
 10. Obezbijeđeno je dodatnih 10 miliona KM iz Kompenzacionog fonda koje će biti usmjerene na sljedeći način:
  1. 3,7 miliona KM za ratarsku proizvodnju (proizvodnja merkantilne pšenice i nabavka sjemena kukuruza),
  2. 1,8 miliona KM za povrtarsku proizvodnju,
  3. 1 milion KM za voćarsko-vinogradarsku proizvodnju,
  4. 1 milion KM za sufinansiranje nabavke kvalitetno priplodnih junica,
  5. 2,5 miliona KM za podršku uzgajivačima svinja.
 11. Obezbijeđena je rekordna isplata svih obaveza po osnovu podsticaja iz 2021. godine, a već je isplaćeno 18,86 miliona KM iz agrarnog budžeta za 2022. godinu i 5,5 miliona KM iz Kompenzacionog fonda.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


  Pitajte Istinomjer!