Istina

Poslovnik propisuje održavanje sjednica Doma naroda BiH najmanje jednom mjesečno

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (DNPSBiH) Denis Bećirović uputio je putem medija poziv predsjedavajućem Domu naroda PSBiH Bakiru Izetbegoviću, u kojem traži da počne sazivati sjednice, ističući da je to propisano Poslovnikom tog zakonodavnog tijela.

Foto: D. S./Klix.ba

Bećirović je u svom javnom pozivu kazao da Poslovnik DNPSBiH propisuje održavanje sjednica najmanje jednom mjesečno.

Poslovnik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jasno propisuje da se sjednice moraju održavati najmanje jednom mjesečno. (…) Javno vas pozivam da u najkraćem roku počnete sazivati, u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom, sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Pri tome želim naglasiti da nije na vama da procjenjujete da li će neki delegati poštovati svoje preskupo plaćene ustavne i poslovničke dužnosti.

Denis Bećirović, 5.10.2021.

Bakir Izetbegović je 28. februara tekuće godine preuzeo osmomjesečno predsjedavanje Domom naroda BiH, koje ističe 31. oktobra. U tom periodu održane su četiri redovne i jedna hitna sjednica Doma naroda BiH. Peta je bila zakazana za 29. juli 2021. godine, no otkazana je. U augustu i septembru nije zakazana ni održana nijedna sjednica Doma naroda.

Član 56. Poslovnika Doma naroda BiH, na koji se Bećirović poziva, tretira mjesečni kalendar aktivnosti tog tijela. U stavu 3. tog člana navodi se kako, u pravilu, Dom naroda zasjeda najmanje jednom mjesečno.

Član 56.

(Mjesečni kalendar aktivnosti)

(1) Kolegij Doma utvrđuje mjesečni kalendar aktivnosti Doma do kraja mjeseca za naredni mjesec.

(2) Mjesečni kalendar aktivnosti uključuje datume predviđene za održavanje sjednice Doma, zajedničke sjednice oba doma, sjednice međunarodnih organizacija kojima prisustvuju delegati iz Doma, sjednice komisija Doma i zajedničkih komisija, klubova, Kolegija Doma, Zajedničkog kolegija, te druge aktivnosti.

(3) U pravilu, Dom zasjeda najmanje jednom mjesečno.

(4) Mjesečni kalendar aktivnosti dostavlja se delegatima, komisijama Doma, Predstavničkom domu, Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH, a objavljuje se i na internetskoj stranici Parlamentarne skupštine BiH.

(5) Kalendar se može prilagođavati potrebama Doma.

Poslovnik Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Nadalje, član 57. stav (1) Poslovnika propisuje da predsjedavajući DNPSBiH zakazuje sjednice u dogovoru sa zamjenicima predsjedavajućeg ili na vlastitu inicijativu.

Član 57.

(Sazivanje sjednice Doma)

(1) Predsjedavajući Doma, u dogovoru sa zamjenicima predsjedavajućeg Doma ili na vlastitu inicijativu, saziva sjednicu Doma i predlaže dnevni red delegatima prema radnom planu. (…)

Poslovnik Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

U trenutku pisanja ove analize, kalendar aktivnosti za oktobar, koji stoji na stranici Parlamenta BiH, u potpunosti je prazan, odnosno nijedan dom Parlamenta BiH nije planirao aktivnosti za taj mjesec.

Podsjećamo da je aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić početkom septembra 2021. godine najavio da će polovinom tog mjeseca biti održana sjednica ovog zakonodavnog tijela. Istinomjer je to obećanje Denisa Zvizdića ocijenio ispunjenim. Treba napomenuti da bi, prema Poslovniku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ovo tijelo trebalo održavati dvije sjednice mjesečno.

S obzirom na to da Poslovnik propisuje zakazivanje sjednica Doma naroda BiH najmanje jednom mjesečno, predmetnu tvrdnju Denisa Bećirovića ocjenjujemo istinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!