Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda ponovo postoje.

U jednom od svojih nedavnih intervjua, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Nebojša Radmanović govoreći o konstituisanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH između ostalog je ustvrdio:

Nikada nije u potpunosti bio popunjen Klub Srba u Domu naroda i sada vidimo da ima problema…

Nebojša Radmanović, 14.02.2019.

U kontekstu Radmanovićeve izjave podsjetićemo da je nakon Opštih izbora održanih 2002. godine, u tadašnjem sazivu Doma naroda Parlamenta FBiH, Klub delegata iz reda srpskog naroda od predviđenih 17 brojao 9 delegata, dok su u mandatnom periodu  2006-2010. godine ovom Klubu nedostajala tri delegata.

Kada je još uvijek aktuelni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH u pitanju, Klub delegata iz reda srpskog naroda broji 13 delegata.

Međutim, onaj iz 2010-2014. godine bio je kompletan, te je taj saziv imao Ustavom Federacije BiH predviđeni broj delegata i to po 17 iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te 7 iz reda “Ostalih”.

Što se tiče konstituisanja ovog zakonodavnog tijela nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda ponovo postoje.

S tim u vezi, nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) objavila Potvrđene rezultate posrednih izbora za Doma naroda Parlamenta FBiH, jasno je da je od pred viđenih 17 delegata iz reda srpskog naroda, izabrano njih 14.

Tako će, kako CIK navodi u Odluci o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata  za Dom naroda Parlamenta FBiH za Opšte izbori 2018. godine, “tri preostala nedostajuća mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda biti će potvrđena dopunskom odlukom nakon provedbe procedure propisane članom 37. stav  (3) Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine”.

Obzirom da je u mandatu 2010-2014. godine Klub delegata iz reda srpskog naroda bio popunjen, a da nakon Opštih izbora 2018. godine problem sa njegovim popunjavanjem ipak postoji, Istinomjer će izjavu Nebojše Radmanovića ocjeniti poluistinitom.

(Istinomjer.ba)

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...