Analize

Polovična realizacija obećanja o izgradnji kružnih tokova u Istočnom Sarajevu

Nepune dvije godine nakon što su tadašnji vršilac dužnosti (v.d.) direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” (J.P. Putevi RS), Nenad Nešić i načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić “ozvaničili početak radova” na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica Vuka Karadžića i Vojvode Radomira Putnika, krajem augusta 2020. godine radovi su napokon počeli.

Izgradnja kružnih tokova u posljednjih 20 godina postala je popularna praksa ne samo u BiH, već i u cijeloj Evropi. Naime, ovakav tip raskrsnice donosni nekoliko komparativnih prednosti nad onima koje su regulisane semaforima. Pored veće sigurnosti zbog manjeg broja “konfliktnih tačaka” i smanjena brzine pri ulasku i tokom prolaska kroz kružni tok, za područje Sarajeva i Istočnog Sarajeva najveća prednost jeste kraće vrijeme čekanja na prilazima što omogućava kontinuiranost vožnje i manju emisiju izduvnih gasova.

Upravo zato, nije neobično da je ovakav tip raskrsnice redovno dio predizbornih obećanja u našoj zemlji (Banjaluka, Široki Brijeg, Sarajevo…).

Kružni tokovi obećani

Jedno od tih obećanja odnosi se na izgradnju dva kružna toka koje Istinomjer prati u okviru Opštine Istočno Novo Sarajevo. Prvi je spojio ulice Ive Andrića, Nikole Tesle i Vojvode Radomira Putnika, a u promet je pušten 19. septembra 2018. godine, uoči Opštih izbora 2018. Tom prilikom najavljen je početak radova i na drugom kružnom toku, udaljenom nešto manje od 700 metara od prvog.

Početak radova na drugom kružnom toku, koji bi uveliko smanjio zastoje na raskrsnici ulica Vuka Karadžića i Vojvode Radomira Putnika, ozvaničen je 27. septembra 2018. godine. U saopštenju za javnost koje je izdalo J.P. Putevi Republike Srpske navedeno je da je riječ o projektu vrijednom 155.000 KM, te da bi trebao biti završen do kraja 2018. godine.

U Istočnom Novom Sarajevu danas, 27.09.2018. godine uvođenjem izvođača radova “Prijedorputevi” a.d. Prijedor u radove, ozvaničen je početak radova na izgradnji kružnog toka na raskrsnici ulica Vuka Karadžića i Vojvode Radomira Putnika (regionalni put R446). Vrijednost ove investicije je vrijednost 155.000 KM. (…)

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da bi kružni tok, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, trebalo da bude završen do kraja godine, te naglasio da će tako biti obezbijeđeno brže i bezbjednije funkcionisanje saobraćaja, bez zastoja.

Saopštenje za javnost J.P. Putevi RS, 27. septembar 2018.

Iako ozvaničeni, najavljeni radovi nisu počeli sve do 25. augusta 2020. godine, odnosno skoro dvije godine kasnije.


Raskrsnica ulica Vuka Karadžića i Vojvode Radomira Putnika kako je izgledala 2019. godine

Informacija o početku radova nije se našla ni na zvaničnoj stranici Opštine Istočna Ilidža, ni na stranici J.P. Putevi Republike Srpske, već samo na Facebook stranici Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Kružni tokovi najavljeni

Na svečanom otvorenju kružnog toka u septembru 2018. godine, Nenad Nešić je iskoristio priliku da najavi izgradnju još dva u Istočnom Sarajevu. Jedan kod tržnog centra Tom, a drugi na raskrsnici “Kula” koja povezuje regionalni put R-466 i magistralni put M-18 i na kojoj nastaju kilometarske kolone naročito u vrijeme zimske sezone jer je riječ o putnoj komunikaciji za Bjelašnicu i Igman.

U narednom periodu ću zajedno sa načelnikom Opštine Istočno Novo Sarajevo i načelnikom opštine Istočna Ilidža Marinkom Božovićem potpisati ugovor o izgradnji kružnog toka kod tržnog centra “Tom”. Ovih dana očekujemo da Opština Istočna Ilidža uputi projekat kako bi krenuli u radove na izgradnji pružnog toka na Kuli.

Nenad Nešić, 18. septembar 2018. godine

Rekonstrukciju raskrsnice kod Toma spomenuo je i Ćosić u intervjuu za Srnu u julu 2019. godine. Međutim, osim u medijskim izjavama, nema zvaničnih informacija o rekonstrukciji ove raskrsnice.

Kada je riječ o raskrsnici “Kula”, u julu 2018. godine, dva mjeseca prije Nešićeve izjave, načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i J.P. Putevi RS potpisali su “Sporazum o izgradnji kružnog toka na ukrštanju magistralnog puta M18 i regionalnog puta R446 na raskrsnici Kula u Istočnoj Ilidža” u vrijednosti od 500.000 KM.

Tom prilikom najavljeno je da bi sredinom septembra 2018. godine trebao biti izabran najpovoljniji izvođač radova.

Opština Istočna Ilidža preuzela je određene obaveze koje se odnose na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, projektne i planske dokumentacije, što je već urađeno. Da smo ažurni kad je to u pitanju pokazuje činjenica da smo pripremili idejno rješenje koje će Nešić ponijeti na usaglašavanje i korekcije, nakon čega je moguće ući u raspisivanje tendera za izvođača radova za izradu kružnog toka.

Marinko Božović, 18. juli 2018.


Raskrsnica “Kula”

Ni dvije godine nakon najave, tender za izvođenje radova na ovom kružnom toku još uvijek nije raspisan. Odgovarajući na novinarsko pitanje o ovom projektu u augustu prošle godine, Božović je rekao kako je napravljeno idejno rješenje, te da se sada u dogovoru sa J.P. Putevi RS traži najoptimalnije rješenje, koje ni na koji način neće uzurpirati privrednike koji imaju firme u neposrednoj blizini planiranog kružnog toka.

Da se od tada ništa bitno nije promijenilo vidljivo je i iz članka portala “Spin info” koji je u februaru 2020. godine objavio detaljan pregled uzroka zastoja u realizaciji projekta izgradnje kružnog toka na Kuli. Sažeto u jednu rečenicu može se reći da je “budućnost izgradnje kružne raskrsnice na Kuli još uvijek neizvjesna zbog tehničkih, finansijskih i međuinstitucionalnih problema”.

Istinomjer će nastaviti pratiti realizaciju i najavljenih i obećanih infrastrukturnih projekata od koristi građanima. Ispratit ćemo da li će se dva najavljena kružna toka pretvoriti u nova predizborna obećanja uoči novembarskih lokalnih izbora, kao i to da li će kružni tok čija je izgradnja “zvanično započela” 2018. godine biti završen za 90 dana.

U svakom slučaju, obećanja o izgradnji kružnih tokova, kao uostalom i mnogih drugih infrastrukturnih projekata, omiljena su tema u predizbornim kampanjama čime se želi na lak način pridobiti glasačko tijelo. Međutim, kao što se iz priloženog vidi, obećanja su puno lakši dio “posla” u odnosu na njihovo ispunjavanje.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!