Dosljedno

Podrška Bećirovića kandidatu Probosankog bloka

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Denis Bećirović je u nekoliko navrata istakao kako podržava zajedničkog kandidata Probosanskog bloka za načelnika Općine Srebrenica na narednim Lokalnim izborima.

Tokom 2019. godine u javnosti se pojavila informacija da su “probosanske stranke odlučne u ispravljanju političke greške iz 2016. godine prema Srebrenici”, te da se “napravio kostur i aktivno se radi na planu u cilju delegiranja zajedničkog bošnjačkog kandidata za načelnika Općine Srebrenica”.

S tim u vezi, 9. januara 2020. godine bivši načelnik Općine Srebrenica, Ćamil Duraković predstavio je Deklaraciju o stvaranju jedinstva Bošnjaka potpisanu od strane Probosanskog bloka koji čine SDA, SBiH, PDA, SBB i DF, a koji je “saglasan da za načelnika Općine Srebrenica na predstojećim lokalnim izborima imaju zajedničkog kandidata”.

Podršku navedenom sporazumu nije dao SDP BiH, a predsjednik te stranke, Nermin Nikšić istakao je “kako ova stranka neće biti dio samoproglašene bošnjačke reprezentacije, predvođene SDA”.

Ipak, drugačiji stav iznio je Nikšićev stranački kolega, Denis Bećirović koji je na svom Facebooku profilu obrazložio razloge zbog čega bi stranke na narednim Lokalnim izborima trebale imati zajedničkog kandidata za načelnika ove općine.

Navodeći tako da Srebrenica mora biti iznad i ispred stranačkih, grupnih, ličnih i drugih partikularnih interesa, Bećirović je pored ostalog dodao:

Zato je civilizacijska, moralna i politička obaveza da u Srebrenici podržimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice koji će imati šansu da pobijedi destruktivne političke faktore koji još uvijek negiraju počinjeni genocid. Na Lokalnim izborima 2020. godine u Srebrenici moramo osigurati jedinstven nastup svih političkih stranaka koje priznaju da je u Srebrenici počinjen genocid.

Denis Bećirović, 12. januar 2020.


Početkom juna 2020. godine saopćeno je da će zajednički kandidat SDA, SBiH, SBB, PDA i DF-a za načelnika Općine Srebrenica biti Alija Tabaković koji dolazi iz Stranke demokratske akcije (SDA). Tabaković je tom prilikom istakao kako nema nijedne partije sa područja Srebrenice koja nije podržala zajedničku kandidaturu za načelnika “osim SDP BiH koji se ranije nije decidno izjasnio da će biti ni protiv, ni za”, te da očekuje da će se i “SDP BiH pridružiti ovoj probosanskoj priči”.

Dan kasnije oglasio se i Denis Bećirović koji je još jednom ponovio svoj stav u vezi podrške kandidatu Probosankog bloka za načelnika Općine Srebrenica, te je istakao kako smatra “da su sve probosanske stranke morale stati iza jednog načelničkog kandidata u Srebrenici”.

Ostajem dosljedan i javno podržavam zajedničkog kandidata probosanskih stranaka u Srebrenici.

Denis Bećirović, 02. juni 2020.

S obzirom na činjenicu da je potpredsjednik SDP BiH, Denis Bećirović u nekoliko navrata podržao ideju o zajedničkom kandidatu Probosanskog bloka koji čine SDA, SBiH, PDA, SBB i DF za načelnika Općine Srebrenica na narednim Lokalnim izborima, Istinomjer će s tim u vezi Bećiroviću za njegov stav dati ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!