Počela najavljena “transformacija” banjalučkog Radničkog univerziteta

Na konferenciji “Pilot projekat dualnog obrazovanja” održanoj 09. aprila ove godine u Banja Luci najavljeno je da će Gradska uprava Banja Luke uskoro započeti sa s transformacijom Radničkog univerziteta s ciljem pronalaska najboljih rješenja “kako bi se riješio problem nekvalifikovane radne snage u gradu, ali i u RS”.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luke, Zoran Talić izjavio je da su gradske vlasti, u saradnji s Vladom Švajcarske, za ovu namjenu obezbijedile “švajcarskog stručnjaka koji je boraveći u gradu istražio tržište rada i obrazovni sistem, te uradio dokument sa smjernicama na koji način implementirati dualno obrazovanje”.

Grad Banja Luka će već na Skupštini grada u maju formalno početi s transformacijom Radničkog univerziteta u Banja Luci. Predstoji da Vlada RS ovakav dualni sistem uredi i donese zakonska rješenja.

Zoran Talić, 09.04.2019.

U maju ove godine, gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić i direktorica Radničkog univerziteta, Bosiljka Radić potvrdili su da je “novom reorganizacijom” uvedeno nekoliko “traženijih smjerova” u nastavni plan ove obrazovne ustanove te “kvalitetniji način obuke i više praktične nastave” kao i “obučavanje u oblasti drvne, metalske i tekstilne industrije, obućarskog i IT sektora”.

Mi idemo u transformaciju Radničkog univerziteta koji bi bio jedan od subjekata u sistemu koji će omogućiti, sa još nekim drugim, poput Inovacionog centra Banjaluke, pojedinih firmi koje se bave IT-om, pa i privatnog sektora, da omoguće prekvalifikacije i dokvalifikacije, jer, s jedne strane imaćemo višak uglavnom administrativnih zanimanja, a s druge strane imaćemo ozbiljan deficit pojedinih praktičnih, tehničkih ili zanatskih, zanimanja.

Igor Radojičić, 19.05.2019.

Kako je tada saopćeno “postoji veliko interesovanje” za gore pomenuta zanimanja, a konkurs za upis nove generacije polazinika koji je raspisan u aprilu okončan je krajem maja. Također, pokrenuta je i procedura o izmjeni imena Radničkog univerziteta.

Naime, Javna ustanova „Radnički univerzitet“ promijenit će naziv u Javnu ustanovu „Centar za obrazovanje odraslih“ Banja Luka, a što je u skladu sa do sada obavljenom reorganizacijom u smislu uvođenja novih programa osposobljavanja i načina obuke.

Radnički univerzitet namjerava da bude jedan od pokretača čitavog procesa, a već sprovodi u polju prekvalifikacije i dokvalifikacije model dualnog obrazovanja gdje šalje polaznike na praksu kod poslodavaca na osnovu sporazuma o saradnji sa određenim proizvodnim, ali i drugim preduzećima, što predstavlja na neki način prelazno rješenje za poboljšanje trenutne situacije na tržištu rada.

Bosiljka Radić, 19.05.2019.

Ovim Istinomjer obećanju gradskih vlasti Banja Luke, da će u maju započeti transformacija banjalučkog Radničkog univerziteta, s ciljem rješavanja problema deficitarnih zanimanja daje ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni...

Prihvaćen zajam za nabavku novih trolejbusa

Prezentirajući bosanskohercegovačkoj javnosti aktivnosti i rezultate Vlade Kantona Sarajevo (KS) u prvih 100 dana njenog rada, premijer Vlade KS, Edin Forto između ostalog je najavio “kupovinu 20...Slijedi faza izgradnje vertikalne konstrukcije otvorenih bazena na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015. godine, govoreći o planovima za naredni period, pored ostalog najavio i početak...