Počela izgradnja sistema oborinske kanalizacije u industrijskoj zoni Bačići

Nakon što su tokom prošle godine obnovljene dvije saobraćajnice u industrijskoj zoni Bačići, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić najavio je da će naredni infrastrukturni projekt u ovom dijelu Novog Grada biti izgradnja sistema oborinske kanlizacije.

Krajem oktobra 2018. godine načelnik Efendić, govoreći o potrebi uređenja poslovne zone Bačići najavio je, između ostalog, i skoru izgradnju sistema oborinske kanalizacije na ovom području.

Nažalost ova industrijska zona nema riješeno ni pitanje oborinske kanalizacije, što ćemo u vremenu koje je pred nama rješavati.

Semir Efendić, 20.10.2018.

Osim u Bačićima, Efendić je najavio i “da će se u narednom periodu raditi i dijelovi industrijske zone koji nisu obuhvaćeni ovim projektom, a u kojima se također mora raditi vodovodna mreža, a zatim asfaltiranje saobraćajnice.”

Nakon što su završeni pripremni radovi, 25.03.2019. godine počelo je izvođenje radova na izgradnji primarnog sistema odvodne oborinske vode za područje industrijske zone Bačići.

Položeno je oko 150 metara cjevovoda, a istovremeno se rade iskopi, armirano – betonski i zemljani radovi, te betoniranje revizionih okni. Preostali dio trase u dužini od 350 metara radit će se u skladu sa vremenskim uslovima.

Saopćenje, Općina Novi Grad 25.03.2019.

Izgradnja sistema oborinske kanalizacije obuhvatit će i Telalovo polje te dio naselja Briješće.

Također, izgradnjom ovog sisitema odvodnje velikih količina oborinskih voda koje se slijevaju prirodnim potocima niz naselje Briješće do mjesta recipijenta, odnosno Miljacke, omogućit će se izgradnja separatne kanalizacione mreže u ulicama Safeta Ahmetspahića i Brezanska u naselju Briješće.

Saopćenje, Općina Novi Grad 25.03.2019.

Općina Novi Grad ovaj projekat realizuje u saradnji sa Ministarstvom privrede KS, a vrijednost radova je 681.408 KM.

Shodno navedenom, Općina Novi Grad na čelu sa načelnikom Semirom Efendićem, za obećanje o izgradnji sistema oborinske kanalizacije u industrijskog zoni Bačići i okolnim naseljima, od Istinomjera dobija ocjenu radi se na tome.

Istinomjer će pratiti da li će radovi biti završeni do početka predstojeće oborinske sezone.

 

(Istinomjer.ba)

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje...

Uskoro počinje sanacija krova Aškenaške sinagoge?

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Damir Filipović je na sastanku, koji je održao u martu ove godine, sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, najavio da...

Uskoro počinje druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići?

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić i direktorica KJKP ”Sarajevogas”, Nihada Glamoč su u petak, 19. aprila, potpisali Sporazum o realizaciji projekta...