Pluća grada prestala da dišu, Općina Centar traži povrat sredstava

Projekat postavljanja prve zelene fasade u Sarajevu, simbolično nazvan “Pluća grada”, koji je Općina Centar Sarajevo realizovala u saradnji sa NVO Opus i za koji je izdvojila 70.000 KM, nikada nije u potpunosti zaživio, a načelnik ove sarajevske općine, Nedžad Ajnadžić zatražio je povrat uloženih sredstava i najavio realizaciju novog projekta na istoj lokaciji.

S obzirom da ni nakon godinu dana od potpisivanja ugovora, te duže od deset mjeseci nakon postavljanja zelene fasade, sadnice nisu dostigle predviđeni dio vegetacije, Općina Centar je odlučila zatražiti povrat novca od NVO „Opus“, te vraćanje fasade u prvobitno stanje. Općina Centar vas je u više navrata obavijestila o uočenim nepravilnostima u realizaciji projekta „pluća grada“, odnosno o uočenom problemu koji se odnosi na projektovani sistem navodnjavanja, činjenicu da su sadnice skoro u potpunosti prestale sa vegetacijom, te vas pozivala da u što kraćem roku otklonite iste. Stručna komisija za komunalne poslove Općine Centar je 17. augusta 2018. godine izvršila obilazak i ustanovljeno je da vegetativna razvijenost sadnica nije poboljšana u odnosu na izvještaj ove komisije od 9. jula ove godine. S obzirom da ni nakon više intervencija od Općine Centar niste uklonili sve uočene probleme, obavještavamo vas da je potrebno da u roku od 20 dana uklonite konstrukciju i vratite fasadu u prvobitno stanje.”

Nedžad Ajnadžić, 03.09.2018.

Nakon što se fasada vrati u prvobitno stanje, Ajnadžić je najavio da će na ovom mjestu u narednom periodu, u saradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, biti “urađena fasada sa motivom srebreničkog cvijeta”.

Istinomjer će pratiti da li će biti realizovan novi projekat na istoj lokaciji, kako je najavio načelnik Ajnadžić, te da li će Općina Centar dobiti nazad novac uložen u projekat “Pluća grada” koji nije zaživio.

(Istinomjer.ba)

Spomen-obilježje Kazani

U poslijeratnim godinama često smo svjedočili pričama i najavama izgradnje spomen-obilježja stradalim Srbima u...

U skladu sa rezultatima ankete, Ramović ostaje gradonačelnik Goražda

Anketa je, kako Ramović navodi, pokazala da su se od 2000 ispitanika, “svega četiri porodice izjasnile da bi trebao ići dalje”, odnosno, prihvatiti mandat kao skupštinski zastupnik. Na praksu...


Tešanj: Uređenje Poslovne zone Glinište

Kako je ranije i najavljeno, projekat izgradnje sistema prikupljanja otpadnih voda u tešanjskoj Poslovnoj zoni Glinište, čiji je investitor općina Tešanj priveden je kraju.  U sklopu završetka...