Neispunjeno

Osnovna škola „Aneks“: Priča koja traje skoro 11 godina

Inicijativa za izgradnju osnovne škole u sarajevskom naselju Anex pokrenuta je davne 2007. godine. Od tada pa do danas svjedočili smo mnogim najavama da učenici/ce koja žive na ovom području neće više morati svakodnevno pješačiti po nekoliko kilometra do škole. Najozbiljnije najave, da će škola biti izgrađena čuli smo 2014. godine. Tada je rečeno da će nova osnovna škola biti završena i u funkciji do 2017. godine. Najavljeni rok je odavno promašen, a prema novim obećanjima škola će napokon biti završena do početka nove školske godine, odnosno do septembra.

Kako je izgradnja ove škole u interesu i općine Novi Grad i općine Novo Sarajevo tako smo i od oba načelnika čuli obećanja da će izgradnja ove škole biti prioritet.

Pripreme za realizaciju ovog projekta trajale su sedam godina, što je zaista puno vremena. Razlog tome su različite prepreke sa kojima smo se susretali, ali smo ih sve uspješno prevazišli. Uradili smo sve naophodne pripremne infrastrukturne radove i sretan sam što smo dočekali dan početka izgradnje ovog modernog objekta.

(Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, 12.05.2014.)

Tada je i načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić rekao da je škola jedan od najprioritetnijih projekata njegove Općine.

Veliki broj djece koja žive na ovom području svakodnevno pješači do škole po dva, tri ili četiri kilometra. Izgradnjom ovog objekta to više neće biti slučaj.

(Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad, 12.05.2014.)

Radovi na izgradnji objekta osnovne škole „Aneks“ zvanično su počeli u maju 2014. godine. Za prvu fazu izgradnje škole bila su osigurana sredstva u iznosu od milion KM. Općina Novi Grad učestvovala je sa 400.000,00 KM, Kanton Sarajevo sa 350.000,00 KM te Općina Novo Sarajevo sa 250.000,00 KM. Tada najavljeni trogodišnji rok za izgradnju škole davno je promašen, a pretjeranih zalaganja i inicijativa, kojima bi se potkrijepile tvrdnje da je škola prioritet, nije bilo.

Da su prepreke tek sad prevaziđene mogli smo zaključiti prije nekoliko dana, kada smo svjedočili novoj najavi da će škola biti završena do sepembra.

Naime, premijer KS, Adem Zolj i resorni ministar Elvir Kazazović, te načelnici Nedžad Koldžo i Semir Efendić potpisali su Aneks Sporazuma o sufinansiranju izgradnje škole, čime je obezbjeđeno dodatnih 1.050.000 KM za završetak gradnje.

Ovo je sigurno jedan od najbolje urađenih objekata na području naše općine, jer će učenici dobiti jednu modernu školu. Djeca s Otoke i Švrakinog Sela više neće morati pješačiti po tri kilometra, kako bi pohađala nastavu. Općina Novi Grad je za završetak unutrašnjih radova, vanjsko uređenje i izgradnju skloništa zajedno s Općinom Novo Sarajevo izdvojila 550.000 KM.

(Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad, 09.05.2018.)

Ukupna vrijednost izgradnje ovog objekta, površine 2.718 metara kvadratnih i kapaciteta predviđenih za 720 učenika/ca, iznosi 6.030.835 KM.

Raduje me što će škola na Aneksu vrlo brzo otvoriti vrata našim učenicima.

(Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, 09.05.2018.)

Shodno navedenom, načelnicima Koldži i Efendiću za obećanja iz 2014. godine Istinomjer s pravom može dati ocjenu neispunjeno.

Istinomjer će pratiti da li će nova obećanja biti ispunjena do početka nove školske godine.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!