Općina Centar- Obuka za programere

Načelnik Općine Centar, Nedžad Ajnadžić je u svom izbornom programu smanjenje nezaposlenosti svrstao u sami vrh liste prioriteta. Jedan od najavljenih projekata, koji je nedavno realizovan, bila je i obuka za programere koju je finansirala Općina Centar.

U junu prošle godine raspisan je Javni poziv za učešće u programu obuke za programere, u cilju prekvalifikacije i edukacije nezaposlenih osoba za poslove u oblasti primjene informacionih tehnologija.

Obuku će obavljati kvalitetni i certificirani IT edukatori, a ona će početi u septembru i trajat će šest mjeseci. Edukacija će se obavljati svakog dana po osam sati i bit će realizovana po principu „in class“ nastave.

Saopćenje Općine Centar, 28.06.2017.

Iako je obuka, prema prvobitnoj najavi, trebala početi u septembru, to je kasnije prolongirano te je realizacija ovog projekta zvanično započela u januaru ove godine.

Na objavljeni javni poziv za učešće u programu obuke za programere prijavilo se 95 kandidata od čega njih 14 nije ispunjavalo opće uslove javnog poziva: da su stanovnici općine Centar, da imaju završen fakultet koji nije iz oblasti informacionih tehnologija i da se nalaze na spiskovima nezaposlenih koje vodi JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Općinski načelnik će sa najboljim kandidatima potpisati ugovor o stipendiranju, nakon čega će krenuti obuka za programere, koja je planirana sredinom januara naredne godine. Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu obezbijedila 150.000 KM.

Saopćenje Općine Centar, 19.12.2017.

Kako bismo provjerili da li je obuka budućih programera uspješno okončana Istinomjer je kontaktirao Službu za informisanje Općine Centar. Dobili smo sljedeći odgovor:

Obuka za programere koju je finansirala Općina Centar u okviru pilot projekta je završena. S obzirom da su obuka i testiranje nedavno završeni čeka se konačni izvještaj edukacijske firme koja je odabrana u procesu javne nabavke.

U prvoj polovini septembra 2018. godine očekuje se dodjela certifikata za polaznike koji su uspješno prošli kompletan program obuke. 

Safet Huremović, stručni savjetnik za informisanje i saradnju sa medijima, 09.08.2018.

Obzirom da je obuka za programere uspješno okončana Općina Centar i načelnik Ajnadžić dobijaju ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Raspuštanje Skupštine opštine Teslić-nakon Vlade RS na potezu Narodna skupština RS

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak...

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava Federacije BiH blokirala račune Rudnika mrkog uglja Zenica (RMU) te rudnika...Reforma obrazovanja u Republici Srpskoj

Govoreći o planovima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) za predstojeću školsku godinu, ministrica Natalija Trivić je izjavila da će “u septembru početi reforma obrazovanja” te da...