Ispunjeno

Okončana akcija “Vrijeme je da čistimo”

Velika proljetna akcija pod nazivom “Vrijeme je da čistimo” najavljena je još u februaru ove godine. Tom prilikom je navedeno da će ona uključivati različite aktivnosti poput čišćenja grada, uređenja parkova, uređenje parking zona itd.

Tada je ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić najavio planove rada ministarstva za naredni period od kojih neke uključuju i pomenutu akciju čišćenja.

Osvijetlit ćemo neke važne građevine na području Kantona, pokrenuti akcije čišćenja grada, uređenja parkova, sadnje drveća, uklanjanja nepropisno parkiranih vozila i, paralelno s tim, uređenje postojećih i izgradnju novih parking zona.

Srđan Mandić, 18.02.2019.

Velika proljetna akcija čišćenja počela je 20. aprila ove godine, a Vlada KS je za te potrebe uposlila 600 nezaposlenih osoba, o čemu je Istinomjer već pisao. Pored svakodnevnih održavanja zelenih površina i čišćenja grada, Vlada KS je krenula sa sadnjom, uređenjem parkova, aleja, kao i sa uklanjanjem nepropisno parkiranih vozila.

Kako navode u izvještaju u toku akcije od 20. aprila do 20. juna 2019. godine uklonjenje su 132 divlje deponije , gdje je prikupljeno 344,20 tona otpada. Radnici na ručnom čišćenju su očistili površinu od 2.690.831 m², a čistilice dužinu od 1.888.382 metara. Cisterne su oprale od 3.802.227 m² javnih površina. Ukupna količina otpada prikupljenog za vrijeme akcije čišćenja na području Kantona Sarajevo iznosi 746,48 tona otpada. Obavljeno je čišćenje i uređenje dijela kompleksa Spomen park Vraca na površini većoj od 30.000 m² odakle je odvezeno preko 70 tona otpada. Očišćeno je 26.135.694 m² zelenih javnih površina, pokošeno 6.385.600 m² travnjaka, izvršena sanitarna sječa 77 stabala i formiranje krošnji na 478 stabala, te sezonska izmjena cvijeća na površini od 1.474 m².

Pored navedenog čišćenja rađena su i uklanjanja nepropisno parkiranih vozila, odnosno nelegalnih parking prostora.

Nosilac poslova akcije čišćenja bilo je Ministarstvo komunalne privrede i infrastukture KS, a u izvještaju se navodi da je doprinos uspješnosti akcije dalo je i Ministarstvo saobraćaja, Zavod za izgradnju, JU Služba za zapošljavanje, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Ministarstvo za obrazovanje i nauku, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, preduzeća “PARK“ i “RAD“ i “POKOP”, Fond memorijala KS, JP “Komunalac” Hadžići, FB stranica “Prljav grad Sarajevo“ i ostali.

U dopisu koji je za Istinomjer dostavila konsultantica za komunikacije Vlade KS, gospođa Škrgić – Mikulić naglašeno je da je “akcija imala za cilj detekciju problema i izazova za uspostavljanje stanja trajne čistoće, te je istakla da izdvajanja tek slijede”.

Škrgić – Mikulić je također potvrdila da Vlada, osim izdvajanja za upošljavanje 600 osoba, za koje je izdvojeno 1.059.600 konvertibilnih maraka, nije utrošila nikakva dodatna sredstva. Također, napominje se da su dva poslodavca tražila prolongiranje roka zbog specifičnosti posla, što znači da će njihov angažman trajati i u augustu.

Kako se navodi u izvještaju o Akciji:

  • Vlada je iskazala svoje čvrsto opredjeljenje da se započete aktivnosti nastave i unaprijede te je prihvatila smjernice i konkretene mjere u sistemskom rješevanju detektovanih problema u različitim segmentima komunalne infrastrukture i pružanju komunalnih usluga.
  • Kako bi se održao i nastavio zadati trend, prema Izvještaju Tima za realizaciju ovog projekta, potrebno je osigurati adekvatan broj komunalnih radnika, adekvatnu opremu, fleksibilnost u angažmanu sezonskih radnika, fleksibilnost u aranžmanu sa Službom za zapošljavanje. Takođe, nužno je osigurati centar monitoringa, uvesti stalni kontakt centar, redovnu komunikaciju institucija/aktera, pojačati zakonski okvir, imati stalnu PR kampanju i edukaciju.
  • Specifična pitanja kao što su pitanje pasa lutalica, dezinsekcija, deratizacije, pitanje grafita, reguliranje parkinga, otklanjanje napuštenih vozila, animalni otpad, čišćenje i kvalitet rasvjete potrebno je posebno definisati i tražiti adekvatna rješenja.

Izvještaj o realizaciji projekta “Vrijeme je da čistimo”, 22.07.2019.

S obzirom da su mnogobrojne obećane aktivnosti provedene tokom akcije “Vrijeme je da čistimo”, Istinomjer će ministru Mandiću dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!