Završena rekonstrukcija Velike Aleje na Ilidži

Rekonstrukcija Velike Aleje na Ilidži, tema je koja se godinama pojavljuje u medijima, a nova najava uslijedila je u martu ove godine kada je direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo (KS) Selmir Kovač kazao kako će rekonstrukcija Velike Aleje na Ilidži početi u “aprilu ili početkom maja” ove godine.

Ulica Velika Aleja nije u nadležnosti Direkcije za puteve prema odluci o kategorizaciji cesta, nego u nadležnosti Općine Ilidža, koja je od Ustanove za zaštićena područja imala sredstva, ali nikada nije realizirala rekonstrukciju Velike Aleje. Direkcija je početkom prošle sedmice preuzela na sebe da rekonstruiše Veliku Aleju, pošto Općina nije u mogućnosti da provede javnu nabavku. Planirana obnova je u pripremi. U aprilu ili početkom maja trebalo bi da počne rekonstrukcija.

Selmir Kovač, 29.03.2019.

Vlada Kantona Sarajevo je 10. maja dala nalog preko Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, a na osnovu postojećeg Okvirnog sporazuma o uslovima i načinu izvođenja radova održavanja puteva sa KJKP “Rad”, za početak izvođenja radova.

Radovi na rekonstrukciji Velike Aleje zvanično su počeli 31. maja, a rok za završetak radova je bio 30 dana.

Radi se o rekonstrukciji putne komunikacije dužine 2050 metara koja je trenutno u katastrofalnom stanju, na dobrom dijelu Aleje asfalta gotovo i nema. Ovo je veoma frekventna komunikacija, posebno u ljetnom periodu, a s obzirom na njeno loše stanje i radi sigurnosti svih onih koji je koriste, nepohodno je bilo izvršiti hitnu sanaciju. Staza će biti nivelirana i presvučena novim slojem asfalta, a radit će se i bankine.

Adnan Šteta, 31.05.2019.

 

Radovi na rekonstrukciji Velike Aleje okončani su 14. jula 2019. godine. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, preko JU za Zaštićena prirodna područja izdvojilo je 100.000 KM za sanaciju, a dodatnih 50.000 KM izdvojila je Direkcija za puteve KS.

S obzirom da je obećana rekonstrukcija Velike Aleje završena, Istinomjer će Direkciji za puteve KS i direktoru Kovaču dati ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Vlada RS donijela uredbu o uspostavi Registra podsticaja

Premijer Republike Srpske (RS), Radovan Višković je podnoseći svoj ekspoze pred poslanicima Narodne skupštine RS...

Rekonstrukcija javne rasvjete na području Grada Bihaća

Druga faza projekta “Zeleni ekonomski razvoj“ podrazumijevala je rekonstrukciju dotrajale javne rasvjete i uvođenje nove LED rasvjete na čitavom području grada Bihaća, s ciljem postizanja energetske...Pristupnom stazom do “Blihinog skoka”

Polovinom jula 2017. godine, načelnik Opštine Sanski Most, Faris Hasanbegović najavio je početak izgradnje pristupne staze do vodopada Blihe koji se nalazi nedaleko od Sanskog Mosta. Nakon što...