Od sada u Makedoniju samo sa ličnom kartom

U protekle dvije godine, od članova Vijeća ministara BiH čuli smo nekoliko najava o tome da će građani/ke BiH u Makedoniju moći putovati samo sa ličnom kartom. Juče je na sastanku delegacija BiH i Makedonije, koji je održan u Skoplju, potpisan sporazum na osnovu kojeg je ovo obećanje ispunjeno.

Prvu ozbiljniju najavu bilateralnog rješenja, po pitanju prelaska makedonske granice, građani/ke BiH čuli su 2016. godine od ministra vanjskih poslova, Igora Crnadka. Nakon održanog sastanka sa ministrom inostranih poslova Makedonije, Nikolom Poposkim Crnadak je izjavio da će BiH uskoro imati sporazum sa Makedonijom o prelasku granice sa ličnom kartom, sličan onim koji već postoje sa Srbijom i Crnom Gorom:

BiH će uraditi sve što je neophodno da ovo pitanje i sa Makedonijom bude riješeno što brže.

(Igor Crnadak, 15.06.2016.)

Kako bh. vlastima brzina nije vrlina, tako ni pitanje prelaska makedonske granice nije brzo riješeno. Nakon više od godinu dana od Crnadkove najave brzog rješenja, Vijeće ministara BiH je 28.03.2017. godine utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o uvjetima putovanja državljana dviju zemalja.

Sporazum omogućava državljanima BiH i Makedonije međusobni bezvizni režim do 90 dana u periodu od šest mjeseci, uz važeće putne dokumente ili važeću biometrijsku ličnu kartu na svim graničnim prijelazima za međunarodni saobraćaj. Građani dvije zemlje koji namjeravaju ostati duže od 90 dana na teritoriji  jedne od država reguliraju svoj boravak u skladu s njenim zakonodavstvom.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika ovog sporazuma predložen je ministar vanjskih poslova.

(Saopćenje sa 96. sjednice Vijeće ministara BiH, 28.03.2017.)

Pola godine od usvajanja Prijedloga, od još jednog ministra čuli smo najavu brzog rješenja bilateralnih odnosa između BiH i Makedonije.

Ovaj put, u ime Vijeća ministara BiH, obećanje je dao ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić koji je izjavio da će “uskoro biti potpisan sporazum koji će omogućiti građanima dvije zemlje prelazak granice samo sa ličnom kartom.”

Mi smo dio zajedničkih regionalnih projekata, a sa Makedonijom imamo saradnju u bezbjednosnom sektoru. Danas smo razgovarali i o saradnji policijskih eksperata u konkretnom rješavanju problema.

Mi se nalazimo na takozvanoj balkanskoj migrantskoj ruti, koja je uvijek sa nekog bezbjednosnog aspekta aktuelna, problematična, i naravno da nas to upućuje da pravimo ove, online, direktne odnose između naših policijskih struktura, između naših policijskih agencija.

(Dragan Mektić, 22.09.2017.)

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić je krajem prošle godine, govoreći o odnosima dviju zemalja i tome da će “BiH i Makedonija zajedno nastupati prema EU i projektima koji znače regionalnu saradnju”, izjavio:

Pripremamo nekoliko sporazuma, memoranduma i protokola oko putovanja građana – koji bi značio prelazak granice sa ličnom kartom, saradnja u turizmu, tehničko-tehnološkoj saradnji…

(Denis Zvizdić, 17.11.2017.)

Nakon dvije godine najava da će bh. građani/ke samo sa ličnom kartom moći preko makedonske granice juče je u Skoplju, na sastanku makedonske i bh. delegacije, potpisan Sporazum o uvjetima putovanja državljana dviju država, a prema kojem će građani BiH u Makedoniju ulaziti sa ličnom kartom.

Danas smo imali priliku potpisati dva nova sporazuma između BiH i Makedonije. Jedan je vezan za putovanja sa ličnom kartom, što će sigurno unaprijediti protok ljudi, a pogotovo onih koji su vezani za različite biznise, studenata, predstavnika akademske zajednice, kulturnih radnika (…), a drugi je vezan za obrazovanje, koji omogućava studentima iz BiH i Makedonije, da pod istim uvjetima studiraju u BiH i Makedoniji.

(Denis Zvizdić, 12.03.2018.)

Vijeće ministara BiH, predvođeno Denisom Zvizdićem za ostvarenu bilateralnu saradnju sa Makedonijom, po pitanju prelaska granica, dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Najavljena izrada nacrta plana za zaštitu kanjona rijeke Misoče

Na sastanku koji je ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo održala sa  ministrom prostornog uređenja,...

Besplatna “Škola u prirodi” za 4.000 osnovaca

Krajem 2017. godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (MON KS) i Općina Trnovo potpisali su sporazum o sufinansiranju projekata dogradnje objekta područne škole u Šabićima...Radovi na izgradnji obaloutvrde na rijeci Drini teku planiranom dinamikom

Realizacija dugoočekivanog projekta izgradnje obaloutvrde na rijeci Drini u Goraždu konačno je započela u aprilu 2019. godine, a radovi bi mogli biti okončani u ovoj kalendarskoj godini s obzirom da...