Od sada online registracija stranaca koji borave u BiH

Ministarstvo sigurnosti BiH, krajem jula prošle godine, najavilo je uspostavljanje sistema za online registraciju stranaca koji borave u BiH, a kako bi se kontrole ulaska i boravka podigle “na veći nivo”. Nakon nešto manje od godinu dana sistem je uspostavljen i od sada sva pravna i fizička lica, putem domene www.estranac.ba, mogu na jednostavan način izvršiti svoju zakonsku obavezu prijave i registracije stranaca koji borave u BiH.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, direktorica za saradnju i zamjenica šefice misije Švicarske ambasade Barbara Dätwyler Scheuer i direktor Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) Eldan Mujanović, potpisali su krajem jula prošle godine sporazum o finansiranju projekta “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini” u okviru kojeg je najavljena i uspostva online registracije stranaca.

Program će se provoditi u dvije godine. Podrazumijeva kontrolu stranaca, razvoj sistema jačanja institucionalnog i pravnog sistema upravljanja migracijama u BiH. Kroz ovaj program pojačali smo samoodrživost naših institucija.

(Dragan Mektić, 26.07.2017.)

Kako je tada rečeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, cilj ovog projekta je da se  poveća efikasnost u upravljanju migracijama, i to “kroz povećan stepen kontrole ulaska i boravka stranaca” te da se unaprijede institucionalni kapaciteti “za efikasnu kontrolu migracija, azila i graničnih pitanja.”

Kroz ovaj sistem će se za nekoliko mjeseci uspostaviti sveobuhvatni jedinstveni sistem za online registraciju boravka stranaca. (…) Određene kategorije stranaca, poput onih kojima se izdaju privremeni ili trajni boravci, oni koji su pod nadzorom, oni kojima se izdaju vize u DKP-u, moraće da budu biometrijski registrovani i identifikovani kako bi se na pouzdan način znalo da su to te osobe.

(Eldan Mujanović, CPRC 30.07.2017.)

Prema podacima Agencije za statistiku BiH je prošle godine posjetilo 1.307.319 osoba, a veliki broj njih navodno je ostao neprijavljen.

Sistem za online prijavu boravka stranaca u BiH “e-stranac” juče je svečano pušten u rad, a cilj istog je unapređenje kapacitete Službe za poslove sa strancima u segmentu kontrole prijave stranaca koji dolaze u BiH. Vrijednost online sistema, koji bi trebao zamijeniti ručni unos podataka, iznosi 1,6 miliona KM.

Sistem za online prijavu boravka stranaca značajno će unaprijediti kapacitete Službe za poslove sa strancima BiH, koja je nadležna za provođenje Zakona o strancima BiH, u domenu kontrole prijave boravišta stranaca. Kako bi se korisnici sistema upoznali sa njegovim mogućnostima i prednostima u naredna tri mjeseca biće organizirana posebna javna kampanja upoznavanja opšte javnosti te korisnika sistema.

Ovaj sistem namjenjen je za korištenje svim pravnim i fizičkim osobama u Bosni i Hercegovini koje pružaju usluge smještaja strancima koji borave u BiH.

(Saopštenje Službe za poslove sa strancima BiH, 12.06.2018.)

Realizaciojm ovog projekta nastoje se stvoriti tehničke i druge pretpostavke za implementaciju Stretegije upravljanja migracijama i Strategije integrisanog upravljanja granicom. Za uspješnu realizaciju projekta, u djelu koji se odnosi na uspostavu domene za online registraciju stranaca koji borave u BiH, koja je najavljena u julu prošle godine, Ministarstvo sigurnosti BiH, na čelu sa ministrom Draganom Mektićem dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Članovi Predsjedništva BiH ostali dosljedni svojim stavovima

Samo nekoliko dana nakon što je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg 05.12.2018. godine obavijestio javnost u...

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Mehmetom...Sanacija Rafinerije nafte Brod i dalje na čekanju

Nakon eksplozije u naftnoj rafineriji Brod, koja se dogodila početkom oktobra prošle godine, vlasti Republike Srpske obećale su pomoć kako bi se rafinerija vratila u pogon a radnici zadržali svoja...