Najave

U 2020. godini novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj?

Ministrica finansija Republike Srpske, Zora Vidović najavila je prije godinu dana da će u 2020. godini biti uspostavljen novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj.

U okviru panela “Digitalizacija poreskog sistema – dokle smo stigli“, održanom na “Jahorina ekonomskom forumu” 23.04.2019. godine, ministrica Vidović je govoreći o problemima postojećeg sistema fiskalizacije u RS najavila njegovo unaprijeđenje.

Sadašnji sistem zaista ne može više da odgovori zadatku, uočili smo mnogo problema, od toga da se ubacuju drugi softveri u fiskalne kase, do toga da kase vrlo često ne rade ili ne mogu podržati softver koji imaju. Novi sistem bi trebalo da obezbijedi da u realnom vremenu, odnosno kada građanin dobije račun, da ga dobije i Poreska uprava. To mnogo košta i moramo se odlučiti na to jer ćemo imati mnogo benefita, prihodi će porasti. Planirali smo da to radimo iduće godine, jer ove godine nemamo to u budžetu planirano. S obzirom da su poreski obveznici kase kupili, ne možemo ih natjerati ponovo da kupuju druge, nego država mora da nabavi softver koji će da ubaci u kase. Kase su nebitne, bitan je softver.

Zora Vidović, 23. april 2019.

U julu iste godine, u intervjuu za list Oslobođenje, Vidović je rekla kako će se riješenje za uvođenje novog fiskalnog sistema razmatrati tokom 2020. godine, “nakon detaljnih priprema”.

Od početka primjene zakona je primijećeno da pojedini poreski obveznici ne izdaju fiskalne račune, odnosno da ne prijavljuju svoj prihod i ne plaćaju porez. Zbog toga smo 2016. godine donijeli izmjenu Zakona o fiskalnim kasama, uveli kaznu zatvaranja za neizdavanje računa na 15 dana. Rezultati su bili evidentni. Poreska uprava je godišnje imala od 450 čak do 750 zatvaranja. Analizama smo došli do podatka da dio malih privrednika, sa do tri zaposlena, ili zanatlije treba da oslobodimo izdavanja računa, što smo i uradili prije četiri godine. Trenutno mijenjamo Zakon o fiskalnim kasama u dijelu preciznijeg određivanja članova koji se odnose na kaznene mjere, a značajne izmjene u procesu fiskalizacije koja će obuhvatati naprednije softversko rješenje tek će biti razmatrane u 2020, nakon detaljnih priprema.

Zora Vidović, 10. juni 2019.

Novi Zakon o fiskalnim kasama u RS stupio je na snagu 17. jula 2019. godine, a njime su propisane znatno strožije kazne za neizdavanje fiskalnih računa, koje se kreću i do 16.000 maraka, a Vidović je i krajem 2019. godine najavila uvođenje novi fiskalnih kasa “u narednom periodu“.

Radi se na tome. Potrebno je uvesti nove fiskalne kase i novi softver, koji će biti zaštićen i niko u njega neće moći da ubacuje svoje druge sisteme. I Srbija to radi, a i mi ćemo sigurno u narednom periodu.

Zora Vidović, 11. decembar 2019.

Istinomjer je u nekoliko navrata kontaktirao Ministarstvo finansija RS sa upitom da li će u ovoj godini biti uveden najavljeni novi sistem fiskalizacije, kao i da li su sredstva za tu namjenu planirana Budžetom RS za 2020. godinu, međutim odgovor ni nakon skoro mjesec dana nismo dobili. U Budžetu RS za 2020. godinu izdvajanja za novi fiskalni sistem se ne spominju.

Istinomjer će pratiti da li će u ovoj godini biti razmatrane nove “značajne izmjene u procesu fiskalizacije koja će obuhvatati naprednije softversko rješenje”, kako je to najavila ministrica Vidović.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!