Neispunjeno

U 2020. godini nije uveden novi sistem fiskalizacije u RS-u

Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović najavila je prije godinu da će u 2020. godini biti uspostavljen novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj.

U okviru panela “Digitalizacija poreskog sistema – dokle smo stigli“, održanom na “Jahorina ekonomskom forumu” 23. 4. 2019. godine, ministrica Vidović je, govoreći o problemima postojećeg sistema fiskalizacije u RS-u, najavila njegovo unapređenje.

Sadašnji sistem zaista ne može više da odgovori zadatku, uočili smo mnogo problema, od toga da se ubacuju drugi softveri u fiskalne kase, do toga da kase vrlo često ne rade ili ne mogu podržati softver koji imaju. Novi sistem bi trebalo da obezbijedi da u realnom vremenu, odnosno kada građanin dobije račun, da ga dobije i Poreska uprava. To mnogo košta i moramo se odlučiti na to jer ćemo imati mnogo benefita, prihodi će porasti. Planirali smo da to radimo iduće godine, jer ove godine nemamo to u budžetu planirano. S obzirom da su poreski obveznici kase kupili, ne možemo ih natjerati ponovo da kupuju druge, nego država mora da nabavi softver koji će da ubaci u kase. Kase su nebitne, bitan je softver.

Zora Vidović, 23. 4. 2019.

U julu iste godine, u intervjuu za list Oslobođenje, Vidović je rekla kako će se rješenje za uvođenje novog fiskalnog sistema razmatrati tokom 2020. godine, “nakon detaljnih priprema”.

Od početka primjene zakona je primijećeno da pojedini poreski obveznici ne izdaju fiskalne račune, odnosno da ne prijavljuju svoj prihod i ne plaćaju porez. Zbog toga smo 2016. godine donijeli izmjenu Zakona o fiskalnim kasama, uveli kaznu zatvaranja za neizdavanje računa na 15 dana. Rezultati su bili evidentni. Poreska uprava je godišnje imala od 450 čak do 750 zatvaranja. Analizama smo došli do podatka da dio malih privrednika, sa do tri zaposlena, ili zanatlije treba da oslobodimo izdavanja računa, što smo i uradili prije četiri godine. Trenutno mijenjamo Zakon o fiskalnim kasama u dijelu preciznijeg određivanja članova koji se odnose na kaznene mjere, a značajne izmjene u procesu fiskalizacije koja će obuhvatati naprednije softversko rješenje tek će biti razmatrane u 2020, nakon detaljnih priprema.

Zora Vidović, 10. 6. 2019.

Novi Zakon o fiskalnim kasama u RS-u stupio je na snagu 17. jula 2019. godine, a njime su propisane znatno strožije kazne za neizdavanje fiskalnih računa, koje se kreću i do 16.000 maraka. Vidović je i krajem 2019. godine najavila uvođenje novi fiskalnih kasa “u narednom periodu”.

Radi se na tome. Potrebno je uvesti nove fiskalne kase i novi softver, koji će biti zaštićen i niko u njega neće moći da ubacuje svoje druge sisteme. I Srbija to radi, a i mi ćemo sigurno u narednom periodu.

Zora Vidović, 11. 12. 2019.

Istinomjer je u nekoliko navrata tokom ove godine kontaktirao Ministarstvo finansija RS-a sa upitom da li će u ovoj godini biti uveden najavljeni novi sistem fiskalizacije, kao i da li su sredstva za tu namjenu planirana budžetom RS-a za 2020. godinu, međutim, odgovor nismo dobili. U budžetu RS-a za 2020. godinu izdvajanja za novi fiskalni sistem se ne spominju.

U junu 2020. godine iz Ministarstva finansija RS-a saopćeno je da, iako je njegovo uvođenje usporeno pandemijom COVID-19, Republika Srpska do kraja godine dobija novi zakon o fiskalizaciji, koji će omogućiti uvođenje novog sistema u toj oblasti.

Bilo je planirano da čitav sistem implementiramo do kraja naredne godine, ali nas je korona malo usporila. U svakom slučaju, uskoro krećemo sa legislativom, jer je izuzetno važno da dobijemo kvalitetan, automatizovani sistem koji će što manje zavisiti od ljudskog faktora, kako bismo izbjegli “duple kase” i lažiranje računa. Naravno, važno je i što to neće koštati poslovnu zajednicu.

Ministarstvo finansija RS, 13. 6. 2020.

Početkom oktobra ove godine Vlada RS-a usvojila je Informaciju o potrebi uvođenja novog sistema fiskalizacije u Republici Srpskoj. Kako je navedeno na stranici Ministarstva finansija, neophodno je unapređenje postojećeg sistema fiskalizacije, koji podrazumijeva prelazak na novi sistem fiskalizacije, prije svega zbog tehnološki potpuno zastarjelog postojećeg sistema, a u svrhu stvaranja boljih uslova poslovanja i suzbijanja sive ekonomije.

Vlada je dala saglasnost da se pristupi analizi i izradi neophodnih propisa koji će predstavljati pravni osnov za uspostavljanje novog sistema fiskalnih kasa baziranog na modelu elektronske „on line” fiskalizacije. Inicijalni trošak uvođenja novog sistema će biti finansiran na teret budžeta Republike Srpske.

Ministarstvo finansija RS-a, 2. 10. 2020.

Ipak iako su započele aktivnosti na pripremi za njegovo uvođenje, novi fiskalni sistem u RS-u nije stavljen u funkciju tokom 2020. godine, pa će Istinomjer obećanje entitetske ministrice finansija Zore Vidović da će se to desiti ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!