Nikola Špirić: Rafinerija dobro posluje!

Gorivo u rafineriji

Rafinerija nafte Brod sada je znatno više zadužena nego što je to bila prije prodaje ruskoj kompaniji Neftegazinkor, kojoj je kompanija predata „očišćena“ od svih dugova prema povjeriocima.
Prije privatizacije ukupan dug Rafinerije se procjenjivao na 270 miliona KM. Sada obaveze Rafinerije Brod, prema revizorskom izvještaju za 2008. godinu (u prilogu teksta) iznosi 373 miliona KM. Istovremeno kapital Rafinerije je znatno manji, tek 172,4 miliona KM.

Za godinu dana Rusi su, prema revizorskom izvještaju, dugovoročne obaveze povećali sa 113 na 351 miliona maraka. Najveći dio (217 miliona), odlazi na kredit koji su dobili od svoje matične firme Zarubežnjefta po kamatnoj stopi od 12,5 posto.

(Capital.ba, 19.8.2009.)

“Špirić je istakao da pokazatelji poslovanja Rafinerije u Brodu služe BiH kada se obraća međunarodnim finansijskim institucijama, jer ti podaci snažno podupiru rast i razvoj BiH.”

(Slobodna Bosna, 25.6.2010.)

Komentar:

Nikola Špirić pokušava biti spin-doktor, međutim podaci su i više nego jasni: Rafinerija je u gubitku, a Špirić nevješto pokušava obmanuti javnost.

Ne postoji “izborni zakon Federacije BiH”

U svjetlu najnovijih rasprava i pokušaja dogovora u vezi izmjena izborne legislative u BiH, član Predsjedništva SDS-a i...

Ministre koji čine sastav Vijeća ministara BiH ne bira “narod”

Gostujući u emisiji “Upitnik” na Radio televiziji Srbije, 14. januara 2020. godine, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik ustvrdio je pored ostalog da ministre koji čine sastav Vijeća...


Plata u RS je 1998. godine bila veća od 80 KM

Gostujući u programu Alternativne televizije (ATV), član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik se u kontekstu rasta plata u RS, osvrnuo na period kada je prvi put došao na poziciju...