Ispunjeno sa zakašnjenjem

Vrtić “Aneks” počeo sa radom

Sarajevsko naselje Aneks, koje do prošle godine nije imalo ni osnovnu školu, u ovoj školskoj godini dobilo je i vrtić, a kako ističu iz Općine Novi Grad stavljanje ovog vrtića u funkciju doprinijet će “rješavanju problema listi čekanja na upis djece u predškolske odgojno – obrazovne ustanove na području Općine Novi Grad”.

U novembru 2018. godine Općinsko vijeće (OV) Novi Grad usvojilo je rebalans budžeta Općine Novi Grad čime su obezbijeđena sredstva za kapitalne projekte na području ove općine, a između ostalog i za opremanje vrtića u sklopu O.Š. ”Aneks”.

Načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić tom prilikom je istakao da iako je Općina Novi Grad zajedno sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo i Općinom Novo Sarajevo sufinansirala izgradnju O.Š. “Aneks”, kada je u pitanju opremanje vrtića u sklopu ove škole “drugi sufinansijeri nisu imali interesa ili sredstava da sufinansiraju opremanje i preuređenje prostora za potrebe vrtića”.

Izdvojena su sredstva za opremanje vrtića u Osnovnoj školi “Aneks“. (…) Rebalansom je izdvojeno 230.000 KM kojim će se u vrlo kratkom roku taj posao završiti i otvoriti obdanište u sklopu škole. To je za nas vrlo značajno, jer taj dio općine nema predškolske ustanove.

Semir Efendić, 29.11.2018.

Sredinom jula 2019. godine javnost je obaviještena da se radovi na izgradnji i opremanju vrtića u sklopu O.Š. “Aneks“ privode kraju, te da će ovaj vrtić “svoja vrata za mališane otvoriti 02. septembra 2019. godine, kada i počinje nova školska 2019/2020. godina”. Tom prilikom je saopćeno da će pomenutim obdaništem upravljati JU “Djeca Sarajeva” koja je “završila nabavku opreme, kao i upis mališana i prijem stručnog kadra”.

S obzirom da se u javnosti početkom septembra nisu pojavile informacije o otvorenju vrtića, Istinomjer je kontaktirao Općinu Novi Grad, te je potvrđeno da pomenuti vrtić nije započeo sa radom jer se se čekalo na odobrenje za početak rada od strane nadležnog ministrstva:

Izdata je i upotrebna dozvola, a u toku je procedura izdavanja odobrenja za početak rada vrtića od nadležne Komisije imenovane od strane Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo. Prema informacijama iz JU „Djeca Sarajeva“ nadležna Komisija Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo izvršila je pregled prostorija 06.09.2019. godine i još se čeka odobrenje za rad, te se otvaranje vrtića očekuje do kraja septembra.

Press služba Općine Novi Grad, 13.09.2019.

Tri sedmice kasnije, 23. septembra 2019. godine vrtić “Aneks” započeo je sa radom. Tu informaciju potvrdio je i općinski načelnik, Semir Efendić:

Danas je sa radom počeo vrtić u sklopu osnovne škole “Aneks”. Općina je rebalansom budžeta za prošlu godinu izdvojila 230.000 KM kako bi se dio objekta škole prilagodio za potrebe dječijeg vrtića koji ovo područje do sada nije imalo.

Semir Efendić, 23.09.2019.

S obzirom da je vrtić “Aneks” otvoren tri sedmice nakon prvobitno najavljenog roka, načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno sa zakašnjenjem.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!