Nedosljedno

Novaković Bursać za vladavinu prava dok istovremeno ne poštuje odluke najviše sudske instance u BiH

Članica Predsjedništva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i novoizabrana delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (DN PSBiH) Snježana Novaković Bursać bila je gošća emisije “Dan uživo “na N1 televiziji 23. januara 2023. godine, gdje je govorila o poštovanju Ustava BiH i ustavnih nadležnosti i pri tome iznijela nedosljedan stav glede poštovanja principa vladavine prava.

Screenshot: N1
Screenshot: N1

Na pitanje voditelja da li će SNSD zauzeti proevropski kurs te je li dio evropskih standarda i poštovanje odluka Ustavnog suda BiH, Novaković-Bursać je istakla da će SNSD zauzeti prvoevropski kurs ukoliko će se primjenjivati osnovni postulati vladavine prava i demokratije u BiH, odnosno poštovati Ustav BiH i ustavne nadležnosti.

Ako ćemo primjenjivati osnovne postulate Evropske unije, vladavinu prava i demokratiju unutar Bosne i Hercegovine, naravno da da. Šta podrazumijevamo pod jednim i pod drugim? Pod vladavinom prava prije svega poštovanje Ustava BiH, ustavnih nadležnosti, procedura i kad kažem demokratija, to je način donošenja odluka, uključujući i zakone. (…) Također, da ne poštujete svoj Ustav, a da pričate o vladavini prava nekompatibilno je sa evropskim putem. (…) Poštovanje odluka suda koje su u skladu sa Ustavom svakako da.

Snježana Novaković Bursać za N1, 23.1.2023.

I dok je Novaković Bursać istakla da će SNSD zauzeti proevropski kurs ukoliko se budu poštovali, između ostalog, Ustav i ustavne nadležnosti, ipak je nešto kasnije dodala kako će se poštovati odluke “suda koje su u skladu sa Ustavom”.

Da ne poštuje odluke ovog suda, jasno je s početka samog gostovanja na N1, gdje je, govoreći u kontekstu institucija Bosne i Hercegovine, koristila termin “zajedničke” institucije.

Podsjećamo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 19. i 20. januara 2023. godine održao 132. plenarnu sjednicu na kojoj je donio odluku U-23/22, odnosno odlučivao je o zahtjevu Denisa Zvizdića u kontekstu korištenja termina “zajedničke” institucije kada se govori o institucijama Bosne i Hercegovine.

Upravo se u ovoj odluci navodi da dodavanje odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” mijenja smisao člana III/1 Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo “institucija Bosne i Hercegovine” te se na taj način postupa suprotno načelu vladavine prava iz Ustava Bosne i Hercegovine, na koju se i sama Novaković-Bursać poziva.

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, u vrijeme podnošenja zahtjeva drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti člana 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“ br. 19/01 i 23/04), Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: „zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga. U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice „zajedničke“ ispred izraza „institucije“ promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo „institucija Bosne i Hercegovine“. Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine.

Odluka U-23/22 Ustavnog suda BiH, 20.1.2023.

Podsjećamo, Istinomjer je u više navrata tokom proteklih godina izjave niza političkih funkcionera/ki, koji/e mahom dolaze iz Republike Srpske, ocijenio neistinitim kada su u kontekstu institucija Bosne i Hercegovine govorili/e kao o “zajedničkim” institucijama, a i sama Novaković-Bursać bila je među akterima/kama koji su u javnosti često koristili termin “zajedničke” institucije.

Novaković-Bursać je i tokom prethodnih godina u više navrata kritikovala rad Ustavnog suda BiH te isticala da “Ustavni sud BiH djeluje neustavno”, a Istinomjer je njenu tvrdnju o nadležnostima Ustavnog suda BiH tokom 2022. godine ocijenio neistinitom.

Naime, Novaković-Bursać je, komentarišući odluku Ustavnog suda BiH iz maja 2022. godine kojom su ukinute pojedine odredbe odluka Narodne skupštine Republike Srpske koje se odnose na prenos nadležnosti s državnog na entitetski nivo, ustvrdila da se Ustavni sud BiH “upustio u tumačenje nečega što nije u njegovoj nadležnosti”. Ipak, Ustavni sud je, kako je utvrđeno Ustavom BiH, “jedini nadležan da odlučuje o bilo kojem sporu koji se javlja po ovom Ustavu između dva entiteta, ili između Bosne i Hercegovine i jednog ili oba entiteta, te između institucija Bosne i Hercegovine, uključujući ali ne ograničavajući se na to pitanje”.

Pored ovog primjera, Istinomjer je u tekstu “Kontinuitet Dodikovih nedosljednih stavova po pitanju poštovanja važećih akata” pisao o nizu drugih primjera nepoštovanja kako Ustava BiH, tako i ustavnih nadležnosti od lidera SNSD-a Milorada Dodika i same stranke – i njenog rukovodstva, i ostatka članstva.

S obzirom na činjenicu da je tokom istog gostovanja pozvala na poštovanje vladavine prava, a prethodno koristila termin “zajedničke” institucije za koji je Ustavni sud BiH donio odluku da se njegovim korištenjem postupa suprotno načelu vladavine prava iz Ustava Bosne i Hercegovine, Istinomjer stav Snježane Novaković Bursać ocjenjuje kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!