Neispunjeno

Još čekamo nova tramvajska stajališta u Sarajevu

Nakon brojnih odugovlačenja u realizaciji projekta postavljanja novih tramvajskih stajališta u Sarajevu, poništenih tendera, o kojima je Istinomjer i ranije pisao, ministar saobraćaja KS, Mujo Fišo, najavio je u junu kako bi njihova izgradnja uskoro mogla početi.

Prema njegovim riječima, stajališta će, “unaprijediti kvalitet tramvajskog prevoza, uvesti jedinstveni sistem beskontaktne elektronske naplate i uspostaviti sistem za upravljanje i nadzor javnim prevozom putnika.”

Novoizgrađena tramvajska stajališta povećat će sigurnost putnika i obezbijediti kontrolisanu naplatu, što će povećati stepen naplate i pomoći javnom prevozu da unaprijedi ukupan kvalitet usluge. Osim stajališta, projektom je predviđena i sigurnosna ograda koja štiti kolosijeke od neovlaštenog prelaženja mimo označenih pješačkih prelaza. Budžetom KS-a za 2018. predviđeno je osam miliona KM za realizaciju projekta izgradnje i opremanja tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu karata i uvođenje elektronskog sistema naplate, a ukupna vrijednost projekta je 10,5 miliona KM. (…) U prvu fazu projekta uključena je i izgradnja dva tramvajska stajališta, a sama lokacija će se odrediti nakon izbora izvođača radova.”

Mujo Fišo, 22.06.2018.

Sanacija, rekonstrukcija i modernizacija tramvajske pruge u KS, prema najavama trebala je početi nakon što se okonča izbor najpovoljnijeg ponuđača. Prema posljednjem i to trećem po redu tenderu, raspisanom u julu 2018. godine, rok za dostavljanje ponuda je bio 30. august, no na zvaničnoj stranici Ministarstva KS nije objavljena Odluka o ovoj nabavci, iako su objavljene ostale. Vrijednost ovog projekta koja je naznačena u tenderu iznosi 10,5 miliona KM.

U javnosti se u posljednje vrijeme spominjala izgradnja nove tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, ali nije bilo riječi o ranije najavljenom projektu izgradnje zatvorenih tramvajskih stajališta.

S obzirom da njihova gradnja nije počela “uskoro”, kako je to najavio resorni kantonalni ministar Mujo Fišo, on će od istinomjera dobiti ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!