Fišo ne dozvoljava Centrotransu da preuzme linije u Općini Stari Grad

Nakon što je Općina Stari Grad Sarajevo najavila kako će kompanija Centrotrans od 5. novembra vršiti prevoz na 11 linija gradskog saobraćaja u ovoj općini, pošto su one ranijom odlukom oduzete od GRAS-a, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Mujo Fišo je kazao da to neće biti dozvoljeno.

Inspekcija će u ponedjeljak izaći na teren i neće dozvoliti Centrotransu da preuzme linije u Općini Stari Grad. To što Centrotrans želi da uradi je nezakonito i Ministarstvo saobraćaja im to neće dozvoliti.”

Mujo Fišo, 02.11.2018.

Komunalni inspektori za drumski saobraćaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u ponedjeljak 5. novembra su izašli na teren i počeli isključivati vozila Centrotransa iz saobraćaja, Kako je Fišo i najavio krajem prošle sedmice.

Kako su u više navrata isticali iz Općine Stari Grad i Centrotransa, Vlada KS i pored činjenice da je ranije odlučeno da prevoz na 11 linija u Starom Gradu neće vršiti GRAS, nije dala privremenu saglasnost Centrotransu da vrši prevoz na ovim linijama, niti je raspisala javni poziv za izbor prevoznika.

Načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajri, zatražio je još u martu od Ministarstva saobraćaja KS da zbog neredovnog održavanja linija, Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove utvrdi režim redovnosti održavanja minibuskih linija na području općine Stari Grad u prethodnom registracionom periodu, kao i  da izvrši registraciju modifikovanih redova vožnje, u skladu s općinskim prijedlozima, na kompaniju Centrotrans Eurolines, koja ima poslovne referense za uredno održavanje ovoga prijevoza.”

Međutim, Ministarstvo saobraćaja KS ranije je dalo pozitivan odgovor i rješenje na istovjetne zahtjeve građana sa područja Općine Vogošća (linije Sutjeska – Orahov Brijeg i Park – Bušća), Općine Novo Sarajevo (linija Drvenija – Gornji Velešići) ili Općine Novi Grad Sarajevo (linije Otoka – Briješće i Otoka – Turkušiće), gdje su izdata privremena rješenja.

Zbog najnovijih dešavanja, načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić je pisao i premijeru KS, Ademu Zolju od koga je tražio hitno izdavanje privremenog rješenja Centrotransu.

S obzirom da je ministar saobraćaja KS, Mujo Fišo ranije pozitivno riješio zahtjeve za uspostavu autobuskog saobraćaja od strane Centrotransa u drugim općinama, a da u slučaju Općine Stari Grad to nije želio učiniti, Istinomjer će njegov potez ocijeniti kao nedosljedan.

(Istinomjer.ba)

U Zavidovićima se prodaje zgrada prvobitno namijenjena za socijalno neprofitno stanovanje

U okviru projekta “Socijalno neprofitno stanovanje u Zavidovićima”, krajem jula 2016. godine započelo se sa radovima na...

Konaković promijenio mišljenje o ostavci Zinete Bogunić

Iz Vlade Kantona Sarajevo (KS), saopćeno je 20. septembra ove godine da je premijer Edin Forto prihvatio ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade  Zinete Bogunić, koju je podnijela u julu ove...Atlagić “načelno” prihvatio kandidaturu na poziciju potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Na 4. vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održanoj 16.07.2019. godine za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela izabran je zastupnik SDA Mirsad Zaimović, dok je za...