Ništa od potpisivanja sporazuma sa prosvjetnim radnicima/cama u KS

Prosvjetni radnici/ce zaposleni u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo najavili su 8. maja održavanje protesta pod motom „Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja“. Povod ovom protestu, kako navode iz Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja KS, jeste nezadovoljstvo prosvjetnih radnika/ca zbog odnosa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade prema njima. Povodom najavljenog protesta, resorni ministar, Elvir Kazazović juče je rekao da se danas očekuje potpisivanje sporazuma, kako se štrajk upozorenja prosvjetnih radnika ne bi održao. Međutim, sporazum nije potpisan.

Osmog maja u terminu od 12 do 14 sati kada je najmanja frekvencija časova nastave biće u svim školama štrajk upozorenja ne samo u osnovnim nego i u vrtićima i u srednjim školama. Cilj je da ukažemo na loše obrazovanje i preveliku birokraciju koju imamo u školstvu (…) preko 1.600 prosvjetnih radnika je potpisalo da će doći na proteste 8. maja (…) Kad je riječ o srednjoškolskim profesorima očekuje se dolazak njih oko 1.000 (…) Po prvi put ne govorimo isključivo o radnim mjestima, ne govorimo isključivo o platama prosvjetnih radnika, nego govorimo o djeci i njihovim pravima.

(Saudin Sivro, predsjednik KO Sindikata osnovnog obrazovanja, 06.05.2018.)

Povodom najavljenog protesta, iz resornog ministarstva juče je rečeno da će se učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da do protesta ne dođe.

Nakon višednevnih pregovora između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Vlade Kantona Sarajevo sa predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, resorni ministar Elvir Kazazović najavio je da se sutra očekuje potpisivanje sporazuma o realizaciji usaglašenih stavova.

Potpisivanjem ovog sporazuma, prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo će dobiti potrebne garancije o ispunjenju traženih zahtjeva te u utorak, 08. maja, ne bi trebali održati najavljeni štrajk upozorenja.

(Saopštenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, 06.05.2018.)

Dakle, sporazum između resornog ministra i predstavnika sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja KS danas je trebao biti dostavljen Vladi KS. Nakon razmatranja  i usvajanja predloženog Sporazuma isti je trebao i službeno stupiti na snagu. Umjesto toga Vlada KS donijela je 4 zaključka i odlučila sljedeće:

U prvom zaključku Vlada KS je iskazala čvrsto opredjeljenje za dosljednu provedbu važećih kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja.

Zatim je naložila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da hitno odgovori na zahtjeve navedenih sindikata u skladu sa svojim nadležnostima.

Također je resornom ministarstvu naložila da hitno pokrene proceduru donošenja Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normativa radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i pomagala po predmetima za osnovnu školu i dostavi ih Vladi KS na razmatranje.

Vlada KS je četvrtim zaključkom izrazila punu spremnost za nastavak pregovora sa sindikatima u vezi sa svim pitanjima koja se odnose na unapređenje odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo.

(Saopštenje Vlade KS, 07.05.2018.)

Doneseni zaključci Vlade KS ni u kom pogledu nemaju veze sa onim što je juče obećano, zbog čega resorni ministar Elvir Kazazović za svoje obećanje da će danas biti potpisan sporazum dobija ocjenu neispunjeno. Predsjednik KO Sindikata osnovnog obrazovanja, Saudin Sivro potvrdio je za Istinomjer da najavljeni protest neće biti otkazan.

Priča će se nastaviti. Večeras će biti održana Skupština sindikata, na kojoj nećemo raspravljati o tome da li će, ili ne, biti protesta nego o tome šta ćemo raditi nakon protesta.

(Saudin Sivro, predsjednik KO Sindikata osnovnog obrazovanja, 07.05.2018.)

Istinomjer će i dalje pratiti priču vezano za zahtjeve prosvjetnih radnika u KS.

 

(Istinomjer.ba)

 

Mićić ipak “pričao po selu”

Javnosti je poznato da su “svađe u kući”, odnosno turbulencije u SDS-u počele znatno prije prekinute sjednice Skupštine...

Nakon odluke CIK-a, Nikšić ponovio svoje ranije stavove

Na dio odluke CIK-a koji kaže da će se “prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristiti popis iz 2013. godine”, među prvima je reagovao SDP BiH, čiji je predsjednik Nermin...


Skupština SDS će se o potvrđivanju Govedarice izjašnjavati neki drugi put

Turbulencije u SDS-u se nastavljaju, a još jedna izjava predsjednika ove političke partije, Vukote Govedarice, te ono što je nakon nje uslijedilo ponovo je privuklo pažnju Istinomjera. O...