Ništa od potpisivanja sporazuma sa prosvjetnim radnicima/cama u KS

Prosvjetni radnici/ce zaposleni u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo najavili su 8. maja održavanje protesta pod motom „Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja“. Povod ovom protestu, kako navode iz Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja KS, jeste nezadovoljstvo prosvjetnih radnika/ca zbog odnosa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade prema njima. Povodom najavljenog protesta, resorni ministar, Elvir Kazazović juče je rekao da se danas očekuje potpisivanje sporazuma, kako se štrajk upozorenja prosvjetnih radnika ne bi održao. Međutim, sporazum nije potpisan.

Osmog maja u terminu od 12 do 14 sati kada je najmanja frekvencija časova nastave biće u svim školama štrajk upozorenja ne samo u osnovnim nego i u vrtićima i u srednjim školama. Cilj je da ukažemo na loše obrazovanje i preveliku birokraciju koju imamo u školstvu (…) preko 1.600 prosvjetnih radnika je potpisalo da će doći na proteste 8. maja (…) Kad je riječ o srednjoškolskim profesorima očekuje se dolazak njih oko 1.000 (…) Po prvi put ne govorimo isključivo o radnim mjestima, ne govorimo isključivo o platama prosvjetnih radnika, nego govorimo o djeci i njihovim pravima.

(Saudin Sivro, predsjednik KO Sindikata osnovnog obrazovanja, 06.05.2018.)

Povodom najavljenog protesta, iz resornog ministarstva juče je rečeno da će se učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da do protesta ne dođe.

Nakon višednevnih pregovora između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i Vlade Kantona Sarajevo sa predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, resorni ministar Elvir Kazazović najavio je da se sutra očekuje potpisivanje sporazuma o realizaciji usaglašenih stavova.

Potpisivanjem ovog sporazuma, prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo će dobiti potrebne garancije o ispunjenju traženih zahtjeva te u utorak, 08. maja, ne bi trebali održati najavljeni štrajk upozorenja.

(Saopštenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, 06.05.2018.)

Dakle, sporazum između resornog ministra i predstavnika sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja KS danas je trebao biti dostavljen Vladi KS. Nakon razmatranja  i usvajanja predloženog Sporazuma isti je trebao i službeno stupiti na snagu. Umjesto toga Vlada KS donijela je 4 zaključka i odlučila sljedeće:

U prvom zaključku Vlada KS je iskazala čvrsto opredjeljenje za dosljednu provedbu važećih kolektivnih ugovora iz oblasti obrazovanja.

Zatim je naložila Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS da hitno odgovori na zahtjeve navedenih sindikata u skladu sa svojim nadležnostima.

Također je resornom ministarstvu naložila da hitno pokrene proceduru donošenja Pedagoških standarda i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i normativa radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i pomagala po predmetima za osnovnu školu i dostavi ih Vladi KS na razmatranje.

Vlada KS je četvrtim zaključkom izrazila punu spremnost za nastavak pregovora sa sindikatima u vezi sa svim pitanjima koja se odnose na unapređenje odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo.

(Saopštenje Vlade KS, 07.05.2018.)

Doneseni zaključci Vlade KS ni u kom pogledu nemaju veze sa onim što je juče obećano, zbog čega resorni ministar Elvir Kazazović za svoje obećanje da će danas biti potpisan sporazum dobija ocjenu neispunjeno. Predsjednik KO Sindikata osnovnog obrazovanja, Saudin Sivro potvrdio je za Istinomjer da najavljeni protest neće biti otkazan.

Priča će se nastaviti. Večeras će biti održana Skupština sindikata, na kojoj nećemo raspravljati o tome da li će, ili ne, biti protesta nego o tome šta ćemo raditi nakon protesta.

(Saudin Sivro, predsjednik KO Sindikata osnovnog obrazovanja, 07.05.2018.)

Istinomjer će i dalje pratiti priču vezano za zahtjeve prosvjetnih radnika u KS.

 

(Istinomjer.ba)

 

KS: VIK uskoro dobija novi menadžment?

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije povodom, kako je...

KS: Gender akcioni plan i rodno odgovorno budžetiranje

Vlada Kantona Sarajevo na 20. sjednici održanoj 16. maja tekuće godine imenovala je Tim za izradu Gender akcionog operativnog i finansijskog plana u Kantonu Sarajevo. Na čelu ovog tima je...


Općina Čapljina i službeno postala Grad Čapljina

Početkom marta 2017. godine iz ureda načelnika Čapljine, Smiljana Vidića saopćeno je da je pokrenuta inicijativa da ova općina dobije status grada. Nakon dvije godine od pokretanja inicijative...