Neispunjeno

Izgradnja bolnice u Trebinju nije počela početkom 2022. godine

Skupština Grada Trebinja usvojila je sredinom septembra 2021. godine odluku o pristupanju izradi regulacionog plana Pridvorci, gdje je planirana izgradnja nove bolnice u ovom gradu. Tom prilikom, odbijen je zahtjev Nebojše Milišića iz Pokreta za pravdu i red da se navedena odluka povuče s dnevnog reda zasjedanja jer, kako je tada Milišić ustvrdio, nije utvrđeno ko je vlasnik navedene lokacije.

Foto: Trebinje Live

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je tom prilikom objasnio da će svako ko dokaže da je vlasnik navedenog zemljišta biti obeštećen i da se mora ići u gradnju nove bolnice, te pritom najavio i rok kada bi građevinski radovi mogli započeti.

Početak ‘22. godine trebaju da krenu s gradnjom. Smatram da je to itekako optimistično, upravo je to nešto čemu svi težimo da krene čim prije. Znamo da iziskuje značajna sredstva. U početku je to bio plan oko nekih 30 miliona minimalno, sad već ima nekih procjena možda da bude više.

Mirko Ćurić, 16.9.2021.

Međutim, da izgradnja nove bolnice u Trebinju još nije počela te da neće početi ni početkom 2022. godine jasno je iz izvještaja sa sastanka održanog 14.3.2022. godine, kojem su, pored ostalih, prisustvovali ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, gradonačelnik Ćurić te član koordinacionog tima koji će biti zadužen za kadrovska pitanja buduće bolnice Predrag Peško.

Kako je tim povodom saopćeno, izgradnja nove bolnice u Trebinju počet će u ovoj godini, a resorni ministar je, s tim u vezi, izjavio da je u toku izrada idejnog projekta, koji bi trebao biti gotov do kraja maja, a nakon čega će biti poznate i ostale pojedinosti.

Grad Trebinje i resorno ministarstvo moraju da potpišu sporazum, kako bi se definisale obaveze oko ovog ogromnog kapitalnog projekta za koji treba obezbijediti i infrastrukturu, kanalizaciju, struju, vodu, parking, prilazne puteve, a sve će se realizovati u fazama, tako da kako budemo završavali pojedine dijelove poslova, tako će javnost biti informisana.

Alen Šeranić, 14.3.2022.

Ćurić je tom prilikom potvrdio će se nova zgrada bolnice izgraditi neposredno uz južnu obilaznicu, na dijelu parcela prema naselju Pridvorci, i da će zadovoljiti sve potrebe koje treba da ima jedna ovakva ustanova. Predrag Peško je, pored ostalog, izjavio da je plan, prema kojem je zamišljena nova bolnica, na svjetskom nivou, sa najboljom mogućom tehnologijom.

Lično ću se potruditi da tehnološki dio prate adekvatan kadar. Bolnica će imati nivo struke tako da pruža usluge i pacijentima iz cijelog regiona. Republika je obezbijedila sredstva i nadam se da ćemo uspjeti sve što je zamišljeno. Ovo je velika stvar za Hercegovinu.

Predrag Peško, 14.3.2022.

Iz svega navedenog jasno je da izgradnja bolnice neće početi ni do sredine ove godine, budući da je ministar Šeranić najavio da će idejno rješenje biti spremno u maju, a nakon toga bi, prije same gradnje, tek trebale uslijediti ostale procedure, poput dobijanja urbanističkih saglasnosti i građevinske dozvole.

Istinomjer će pratiti da li će izgradnja nove bolnice u trebinjskom naselju Pridvorci početi tokom 2022. godine, a ovom prilikom obećanje gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, da će se to desiti početkom tekuće godine, Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

NAPOMENA: Nakon što su Sjedinjene Američke Države 5.1.2022. godine uvele sankcije Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banje Luke, platforma YouTube je 15.1.2022. godine ukinula kanal ovog medija te, od tog momenta, link do citirane izjave gradonačelnika Trebinja, date 16.9.2022. godine, nije dostupan.

 

Pitajte Istinomjer!