Analize

Trebinje i dalje čeka obećanih “50 miliona KM za novi klinički centar”

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik nakon sastanka sa predsjednikom Poslovnog sistema Swisslion iz Trebinja, koji je održan početkom septembra 2019. godine, izjavio je da će Republika Srpska, zajedno sa ovom kompanijom “stati iza izgradnje novog kliničkog centra u Trebinju”, izdvajajući za ovu namjenu iznos “veći od 50 miliona KM”.

Milorad Dodik je ovom prilikom istakao kako je s Draškovićem dogovorio i “da će se zajednički angažovati i na rješavanju infrastrukturnih projekata” poput izgradnje puta od Foče do Tjentišta, novog puta ka Nikšiću preko Klobuka, te rekonstrukciji i modernizaciji puta od Trebinja do Ljubinja.

Gospodin Drašković će u novu zgradu Gimnazije uložiti 25 miliona KM, a tražio je da toliko Vlada Republike Srpske uloži u novi Kliničko-bolnički centar. Rekao sam mu da ćemo mi dati duplo više novca – 50 miliona KM, jer su to zaslužili Trebinje i Hercegovina.

Milorad Dodik, 07.09.2019.

Podsjećamo, Dodik je i sredinom jula ove godine, u razgovoru sa gradonačelnikom Trebinja, Mirkom Ćurićem obećao da će svi budući projekti na području ovog grada imati njegovu punu podršku ali i podršku institucija Republike Srpske, ističući posebno rekonstrukciju trebinjske bolnice.

Već sljedeće godine ovdje ćemo raditi rekonstrukciju bolnice.

Milorad Dodik, 19.07.2019.

Sredinom decembra 2019. godine Vlada Republike Srpske utvrdila je Program javnih investicija Republike Srpske za period 2020-2022. godina koji je “evidencioni dokument i koji sadrži informacije o projektima u implementaciji, kao i o projektima koje su nadležna ministarstva/institucije kandidovala kao prioritetne”.
Programom javnih investicija za period 2020-2022. godina u Republici Srpskoj su ugovorene investicije u iznosu 519 miliona KM, a kao prioritetne potrebe bez obezbijeđenih izvora finansiranja iskazane su dodatne investicije u iznosu od 11,5 milijardi KM. U ovom programu investicija djelimično se našao i projekt rekonstrukcije trebinjske bolnice, i to u segmentu “implementacije infrastukturnih mjera energetske efikasnosti“, dok se izgradnja “novog Kliničkog centra u Trebinju” nigdje ne spominje.

Najveći dio sredstava, 390.000,00 KM biće usmjeren na kofinansiranje projekta unapređenje energetske efikasnosti u Republici Srpskoj, koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.
Prema ovoj odluci, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske će sufinansirati aktivnosti na realizaciji tri projekta koje implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP, i to: za aktivnosti na teritoriji Republike Srpske u projektu „Povećanje investicija u zgrade sa niskom emisijom ugljenika u Bosni i Hercegovini“, odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 340.000,00 KM, za „Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja“ (UrbanLed)“ odobreni ukupni iznosje 200.000,00 KM, a u okviru proširenja aktivnosti u projektu „Zeleni ekonomski razvoj – GED – Green Economic Development, za implementaciju infrastukturnih mjera energetske efikasnosti JZU bolnice u Trebinju- II faza, biće izdvojeno 60.000,00 KM.

Vlada RS, Saopćenje, 18.12.2019.

Obzirom da se, kako u Programu investicija, tako ni u budžetu RS za 2020. godinu kao posebna stavka ne spominje izgradnja novog Kliničkog centra u Trebinju te da je samo “za implementaciju infrastukturnih mjera energetske efikasnosti JZU bolnice u Trebinju- II faza”, planirano izdvajanje 60.000,00 KM, neizvjesno je da li će obećanje Milorada Dodika iz septembra ove godini zaista biti ispunjeno.

Izdaci za kapitalne investicije su planirane u iznosu od 135,1 miliona KM, i u odnosu na Rebalans za 2019. godinu uvećane su za 38,1 miliona KM. U okviru ove grupe rashoda planirana su izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih bolnica, sredstva za opremanje MUP-a, kao i osavremenjavanje nastavnog procesa u osnovnim školama, kao i za prioritetne projekte iz Programa Javnih investicija koje se planiraju u budžetu.

Vlada RS, Saopćenje, 05.12.2019.

Podsjećamo, rekonstrukcija bolnice u Trebinju jedno je od obećanja koje je SNSD dao tokom kampanje za Opće izbore 2018. godine, a čija realizacija još uvijek nije započela. U Budžetu Republike Srpske za 2019. godinu rekonstrukcija trebinjske bolnice također nije bila naznačena kao posebna budžetska stavka.

Uzimajući u obzir da još uvijek nije započela ni rekonstrukcija postojeće trebinjske bolnice, izvjesnije je da ćemo u izbornoj, 2020. godini, prije svjedočiti rekonstrukcijama javnih zdravstvenih ustanova, kako je to predviđeno Programom investicija, nego izgradnji novog kliničkog centra.

Istinomjer će i dalje pratiti da li će Vlada Republike Srpske naknadno obezbijediti sredstva od “preko 50 miliona KM”, kako bi se u 2020. godini izgradio novi Kliničko-bolnički centar u Trebinju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!