Neistina
Uncategorized

Špirićev plan: štednja skuplja od potrošnje!

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, u svjetlu potrebe za dodatnim mjerama štednje u BiH, predložio je Evropskoj komisiji da se većina budućih sastanaka privremenih pododbora, kao i sastanaka praćenja reformskih procesa (RPM) održavaju u BiH, umjesto u Briselu. Kako Srna saznaje u Savjetu ministara BiH, Špirić je ovu sugestiju iznio u pismu šefu Delegacije Evropske komisije u Sarajevu ambasadoru Dimitrisu Kurkulasu.

(SRNA, 11. 5. 2009.)

***

Samo na plaće i naknade oko 21.000 uposlenih u institucijama BiH prošle godine izdvojeno
je oko 508,5 miliona KM iz državnog budžeta, a za naknade troškova dodatnih 125,5 miliona KM, navedeno je u Izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH za 2010.
Ove porazne cifre samo još jednom potvrđuju višegodišnju tendenciju rasipništva u organima vlasti, koje nije prestalo ni dolaskom ekonomske krize. To potvrđuje i podatak da su od ukupnih rashoda institucija BiH u 2010., koji su iznosili oko 977,9 miliona KM, oko 955 miliona potrošili budžetski korisnici.

U Izvještaju je, između ostalog, navedeno i da je od ukupnih rashoda budžetskih korisnika
u 2010. najveće izvršenje bilo za tekuće izdatke, čak 837,1 milion KM, što je za 2,5 posto
više nego 2009. godine.

(Dnevni avaz, 17. 6. 2011.)

Komentar:

Tehnički mandat ili ne – Špirić i ostali nastavljaju puniti džepove novcem ljudi u zemlji koja ima 42 posto nezaposlenih. Postoji devet stotina sedamdeset sedam miliona i devetsto hiljada načina da se 977,9 milona KM potroši na programe zapošljavanja. Pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je nakon Špirićeve izjave o dodatnim uštedama potrošnja – porasla.

Pitajte Istinomjer!