Analize

(Ne)učešće BiH na EXPO Dubai 2020 kao posljedica zloupotrebe mehanizama blokada u odlučivanju

Kako se procjenjuje, na sajmu će biti 25 miliona posjetilaca, gdje će više od 190 zemalja imati paviljone na kojima će predstaviti svoje ekonomske potencijale. Rok za prijavu učešća na samitu istekao je 31.8.2021. godine, ali ni do ovog momenta Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o učešću naše zemlje na EXPO Dubai 2020.

Foto: Vijeće ministara Bosne i Hercegovine

“EXPO Dubai 2020”, koji će se ove godine u periodu od 1. oktobra do 31. marta održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najveća je svjetska izložba poduzetništva. Originalno, EXPO Dubai 2020. se trebao održati prošle godine, ali je usljed pandemije koronavirusa njegovo održavanje pomjereno za 2021. godinu.

Kako se procjenjuje, na sajmu će biti 25 miliona posjetilaca, gdje će više od 190 zemalja imati paviljone na kojima će predstaviti svoje ekonomske potencijale.

Rok za prijavu učešća na samitu istekao je 31.8.2021. godine, ali ni do ovog momenta Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o učešću naše zemlje na EXPO Dubai 2020.

Na to je početkom septembra ove godine pažnju skrenuo predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, podsjećajući da se radi o jednoj od najvećih manifestacija na kojoj se predstavljaju brojne zemlje svijeta:

U Dubaiju je trebala biti predstavljena država Bosna i Hercegovina, potencijali za investicije i promocija kulturnih, turističkih, sportskih i svih drugih vrsta potencijala koje naša zemlja ima. Na marginama tih događaja, privredne delegacije su trebale imati ozbiljne B2B susrete sa potencijalnim partnerima iz cijelog svijeta, ali i investitorima, s obzirom na to da će Dubai biti centar svjetske promocije zemalja i tu će biti prisutni svi najveći svjetski investitori. Ono što je u nogometu svjetsko prvenstvo, to je u predstavljanju zemalja Dubai EXPO.

Ahmet Egrlić, 3.9.2021.

Egrlić je i potvrdio da je već od maja ove godine krenula pretpromocija za EXPO, ali i dodao da je “zaista sramota što se naša zemlja neće pojaviti tamo” jer se radi o desetinama i stotinama miliona KM potencijalnih investitora koje BiH propušta.

Istinomjer je od samog početka pratio najave zvaničnika u našoj zemlji da će BiH ipak biti predstavljena na ovom veoma značajnom ekonomskom skupu.

Podsjećamo tako da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac polovinom jula ove godine izrazio optimizam da će potrebne odluke biti usvojene, ističući značaj prilike koja bi se kroz učešće na EXPO Dubai 2020 otvorila za bh. privrednike.

Ne odustajemo da se naši privrednici nađu na EXPO 2020. zbog značaja i prilike da eksponiraju svoje proizvode. Zastoj je nastao jer odluka nije naišla na podršku ministara iz Federacije BiH, ali intenzivirali smo kontakte i sa UAE i vjerujem da ćemo to pitanje usaglasiti da na narednoj sjednici Vijeća ministara imamo odluku. Argumentima ćemo utjecati da ministri iz HDZ-a daju glas.

Staša Košarac, 12.7.2021.

Međutim, u narednom periodu, sjednice Vijeća ministara BiH, a po nalogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, odgođene su, a sve usljed bojkota zvaničnika u državnoj vlasti, koji dolaze iz Republike Srpske, nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Uslijedila je “prepiska” između ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković i ministra Košarca, vođena putem njihovih Facebook profila i Twitter naloga, kojom prilikom je ministar Košarac u odgovoru ministrici Turković naveo, pored ostalog, da razgovor o ovom pitanju mogu voditi kada bude spremna da glasa protiv odluke koju je nametnuo visoki predstavnik u BiH.

No, o tome možemo diskutovati tek kada bude spremna da glasa protiv katastrofalnih i nametnutih odluka visokog predstavnika koje su usmjerene protiv srpskog naroda!

Staša Košarac, 29.7.2021.

Uzevši u obzir da je u manje od mjesec odlazak na EXPO 2020 “prošao put” od nečega od čega se ne odustaje do teme o kojoj se ne diskutuje, stav ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Istinomjer je krajem jula ocijenio nedosljednim.

U međuvremenu, dok je javnost svjedočila javnim raspravama nadležnih, nisu prestajali apeli privrednika u BiH da naša zemlja mora biti prisutna na EXPO Dubai 2020. Tako je, pored ostalih, i potpredsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić 24.7.2021. godine izjavio da su dosad uvijek privrednici bili najbolji ambasadori svoje države, te podvukao da je sada vrijeme da država promovira privrednike.

Nastup na EXPO-u bi pružio mogućnost pristupa tržištima Afrike, Azije, Amerike i Europe. Ne mogu vjerovati da nije prepoznat značaj, osim ako nije namjerno, ovog najvećeg svjetskog privredno kulturnog događaja gdje svaka zemlja se trudi da u najboljem svjetlu prikaže mogućnosti i pogodnosti svojih potencijala i kapaciteta kako ekonomskih, naučnih tako i društvenih. Generalno, pokazuju svoju snagu. Usporedbe rasi, Srbija je pripremila paviljon od 2.000 kvadrata, Hrvatska također jedan zapažen velikim paviljon na dvije etaže, kao i sve druge zemlje u regiji osim nas.

Mirsad Jašarspahić, 24.7.2021.

Tom prilikom, Jašarspahić je primijetio kako se ponovo u BiH “od dobre priče napravio politički problem”, izjavivši i da na ovom primjeru “treba da pokažemo da li smo država ili nismo”.

No, ovu već pomalo zaboravljenu “temu” 15 dana pred početak ekonomskog skupa u Dubaiju aktuelizirala je Vlada Kantona Sarajevo (KS), najavivši da će “preuzeti obaveze organizacije nastupa bosanskohercegovačkih privrednika na svjetskoj privrednoj izložbi EXPO u Dubaiju”.

To je na pres-konferenciji, održanoj 16.9.2021. godine, potvrdio premijer KS Edin Forto.

“To je privredna mapa svijeta i ako vas tamo nema, onda vas nema”, dodao je Forto, naglasivši da je to razlog zašto su u Vladi KS mislili da je odlazak na ovaj svjetski sajam važan.

Tom prilikom, ministar privrede KS Adnan Delić potvrdio je da je Vlada KS nakon, kako je rekao, odustajanja državnih vlasti od odlaska na EXPO, preuzela inicijativu, te kontaktirala vlasti i organizatora.

Jučer smo dobili dokumentaciju za naš nastup.

Adnan Delić, 16.9.2021.

Dodajući da će biti formiran organizacioni tim u koji će se uključiti sve politike u KS, sve privredne komore i entitetske da pomognu u organizaciji sajma, Delić je i obrazložio kako privrednici iz svih dijelova BiH mogu nastupiti na ovom sajmu:

Unazad nekoliko godina traju pripreme za nastup BiH u Dubaiju, ponuđen je besplatan štand, ali državna vlast nije pronašla sredstva za sajam i mi smo to preuzeli i tražimo finansijsku konstrukciju. Procedure su izuzetno kompleksne, postoje pravila koje firme treba da ispune i nadam se da ćemo stići da to uradimo u narednih 15 dana. Oko 20 miliona KM su ulaganje zemalja u regionu za EXPO, a mi ćemo izdvojiti nekoliko miliona KM. Pozvat ćemo sve politike koje sudjeluju u organizaciji, entitetske i državnu vladu da nam pomognu i budu vjetar u leđa. Ovo se tiče privrede i opstanka i nadam se da to niko neće iskoristiti u neke druge svrhe.

Adnan Delić, 16.9.2021.

Javnosti se obratio i ministar finansija KS Davor Čičić, izjavivši da je teško procijeniti koliko će to koštati, ali i da Vlada KS ima “deklarativan stav da će se u rebalansu, koji je u izradi, do kraja godine naći sredstva i da privrednici odu i predstave se na najbolji mogući način“.

Međutim, a kako se također navodi na zvaničnoj stranici Vlade KS, sudbina ove inicijative i dalje zavisi od odluke nadležnih institucija na državnom nivou:

Ipak, do konačne odluke za nastup BiH na ovom prestižnom svjetskom sajmu privrede potrebno je da državni nivo u potpunosti prihvati ovakav scenarij, s obzirom na to da je Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo za tu organizaciju. Prvo zbog finansijskih problema, a kasnije i političkih odluka, to do sada nije završeno.

Vlada KS, 16.9.2021.

Srbija, Hrvatska i Crna Gora, države iz neposrednog okruženja Bosne i Hercegovine, odavno su spremne da svoje ekonomske potencijale predstave na ovom najvećem svjetskom ekonomskom skupu.

Kakva će biti sudbina potonje inicijative Vlade KS ostaje da se vidi. Ono što se već odavno sa sigurnošću može reći je da se i na primjeru (ne)učešća Bosne i Hercegovine na EXPO Dubai 2020 po ko zna koji put jasno pokazalo da se politički sistem u našoj zemlji, odnosno zloupotreba niza mehanizama kojima se može blokirati donošenje odluka, na najdirektniji i negativan način odražava i na privredne tokove, a samim tim i na interese građana Bosne i Hercegovine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!