Nedosljedno

Staša Košarac nedosljedno o odlasku BiH na EXPO 2020

I dalje je upitno da li će se Bosna i Hercegovina predstaviti na Svjetskoj izložbi Expo 2020, koja će se od 1.10.2021. godine održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Iako je Košarac rekao da neće odustati od odlaska na EXPO 2020, čini se da su političke (ne)prilike u BiH stavljene ispred potreba privrednika.

Izvor: FENA

Ministar Košarac je 12.7.2021. godine izjavio da vjeruje da će to pitanje konačno biti usaglašeno na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, ističući značaj prilike koja bi se otvorila za bh. privrednike.

Ne odustajemo da se naši privrednici nađu na EXPO 2020. zbog značaja i prilike da eksponiraju svoje proizvode. Zastoj je nastao jer odluka nije naišla na podršku ministara iz Federacije BiH, ali intenzivirali smo kontakte i sa UAE i vjerujem da ćemo to pitanje usaglasiti da na narednoj sjednici Vijeća ministara imamo odluku. Argumentima ćemo utjecati da ministri iz HDZ-a daju glas.

Staša Košarac, 12.7.2021.

Pomenuta naredna sjednica trebala je biti održana 29.7.2021. godine. Po nalogu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, sjednica je odgođena zbog bojkota predstavnika Republike Srpske u državnoj vlasti, nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Putem objave na svom Facebook profilu od 29. jula, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković podsjetila je ministra Košarca da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali službenu obavijest da su spremni osigurati sve uslove te dodatnu pomoć za učešće Bosne i Hercegovine na EXPO 2020.

Sada više nema nikakvog razloga da nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih poslova propusti ovu veliku šansu da BiH učestvuje na najvećoj svjetskoj smotri te prezentira svoje ekonomske, investicijske, turističke i sve druge potencijale.

Bisera Turković, 29.7.2021.

U okviru Facebook objave, Turković je priložila i pismo šefa ureda za međunarodne učesnike na izložbi EXPO 2020 Omara Shehadeha, koje je upućeno Staši Košarcu. U njemu se, između ostalog, navodi da je vrijeme od suštinskog značaja i da je potrebno što prije potvrditi učešće BiH na izložbi.

Putem Twitter naloga, Košarac je odgovorio ministrici Turković da razgovor o ovom pitanju mogu voditi kada bude spremna da glasa protiv odluke koju je nametnuo visoki predstavnik u BiH.

No, o tome možemo diskutovati tek kada bude spremna da glasa protiv katastrofalnih i nametnutih odluka visokog predstavnika koje su usmjerene protiv srpskog naroda!

Staša Košarac, 29.7.2021.

Dakle, sredinom jula, ministar Košarac dao je izjavu da neće odustati od nastojanja da se domaći privrednici nađu na sajmu EXPO 2020, ističući značaj koje izlaganje na takvom sajmu ima, da bi nešto više od tri sedmice kasnije odlazak BiH na EXPO 2020. postala tema o kojoj se ne može diskutovati dok se ne ostvare politički ciljevi predstavnika iz RS. U svemu ovome, bh. privrednici postali su svojevrsni taoci političkih tenzija u BiH.

S obzirom na to da je u manje od mjesec odlazak na EXPO 2020. “prošao put” od nečega od čega se ne odustaje do teme o kojoj se ne diskutuje, stav ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!