Najave

Učešće BiH na Svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju i dalje pod upitnikom

Nastup naše zemlje na Svjetskoj izložbi Expo 2020, koja će se od 1. 10. 2021. godine održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, još uvijek je pod upitnikom.

Foto: Anadolu Agency

Bosna i Hercegovina bi na navedenom događaju trebala biti predstavljena u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te je u tom kontekstu resorni ministar Staša Košarac 12. 7. 2021. godine izjavio da vjeruje da će to pitanje konačno biti usaglašeno na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH:

Ne odustajemo da se naši privrednici nađu na EXPO 2020. zbog značaja i prilike da eksponiraju svoje proizvode. Zastoj je nastao jer odluka nije naišla na podršku ministara iz Federacije BiH, ali intenzivirali smo kontakte i sa UAE i vjerujem da ćemo to pitanje usaglasiti da na narednoj sjednici Vijeća ministara imamo odluku. Argumentima ćemo utjecati da ministri iz HDZ-a daju glas.

Staša Košarac, 12. 7. 2021.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa tom prilikom su i upozorili da je, kako je navedeno, Bosna i Hercegovina suočena s opasnošću da ugrozi odnos s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i izgubi najmanje 1,5 miliona dolara ukoliko ne budu otklonjeni problemi koji prate učešće naše zemlje na Svjetskoj izložbi EXPO 2020. u Dubaiju.

S tim u vezi, reagovao je i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PD PSBiH), koji je na svojoj 22. sjednici, održanoj 7. 7. 2021. godine, usvojio poslaničku inicijativu Predraga Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta “kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 30 dana sastavi i Predstavničkom domu PSBiH dostavi kompletan izvještaj o učešću Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi EXPO 2020. koja će sadržavati utvrđivanje odgovornosti i dalje aktivnosti po ovom pitanju, te prijedlog za sanaciju štete nastale dosadašnjim tokom događaja u vezi s učešćem na izložbi (nepreduzimanje bilo kakvih aktivnosti na pripremi, narušavanje ugleda Bosne i Hercegovine, te moguće plaćanje kazne).”

Istinomjer će pratiti da li će, u skladu s najavom ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, problemi u vezi s učešćem Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 biti riješeni, te time stvoreni uslovi da naša zemlja bude predstavljena na tom događaju.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!